Obavijesti

News

Komentari 18

Oprez! Božićno drvce u svega deset sekundi postaje buktinja

Oprez! Božićno drvce u svega deset sekundi postaje buktinja
15

Suha božićna drvca mogu se zapaliti od iskre iz neispravnih lampica ili neispravnih instalacija, a nepromišljeno postavljene svijeće velika su opasnost za sigurnost

VIDEO

Badnjak, Božić i nadolazeći blagdani nezamislivi su bez ukrašenog bora. Iako neki preferiraju umjetno drvce, većina, pak, najviše voli u svojem domu imati ono pravo, prirodno drvce. Od jelke, smreke pa do bora. No, rijetki su oni koji su svjesni opasnosti koja se u njima krije.

POGLEDAJTE VIDEO: Oprez!

Pokretanje videa...

24sata 01:42

Naime, s uha božićna drvca iznimno se lako mogu zapaliti od iskre iz neispravnih lampica ili neispravnih instalacija, a nepromišljeno postavljene svijeće velika su opasnost za sigurnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Robert Anić/Pixsell

Kako bi spriječili moguće nesreće, u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Zagreba i Javnom vatrogasnom postrojbom Ivanić-Grada napravili smo pokus i testirali kako se lako može zapaliti božićna jelka .

Za potrebe eksperimenta, imitirali smo proces sušenja drvca do kojeg prirodno dolazi tijekom njegovog stajanja u kući ili stanu. Postavili smo ga u simulatoru plamenog udara u dvorištu JVP Ivanić-Grad. Scenu su postavili zapovjednik JVP Zagreb Siniša Jembrih i zapovjednik JVP Ivanić-Grad Dario Kezerić kako bi što vjernije dočarala pogubno širenje vatre.

S izvora plamena brzo je zahvatila suho drvo, a posebno iglice koje su jako brzo gorjele. Zapalila je i namještaj te zavjesu koja je stajala u blizini. Cijeli proces nadgledali su gasitelji i vatrogasni instruktori.

Evo kako izbjeći moguću katastrofu:

Požar su ugasili te su nam dali nekoliko savjeta kako se takva katastrofa može lako izbjeći.

1. Prije no što ukrasite bor lampicama, provjerite ima li razbijenih žaruljica ili grla, uništenih izolatora ili žica. Pri kupnji treba dati prednost provjerenim proizvođačima i kvalitetnim materijalima jer čak je trećina božićnih lampica neispravna i može izazvati požar ili probleme sa strujom, pokazuje istraživanje Europske komisije. I kad su upaljene lampice treba uvijek držati pod nadzorom.

2. Bor smjestite dalje od radijatora, zavjesa, kamina, štednjaka ili svijećnjaka jer isušuju drvo i mogu izazvati požar.

3. Drvce se brzo suši i kao takvo gubi vlagu i postaje lako zapaljivo. Brzo gori, gotovo trenutno i takva vatra se brzo širi na cijeli stan. Dovoljne su minute da zapali sve. Pošto u njemu ima dosta smole, ona će zapaljeno stvoriti jako puno dima. Dugo izlaganje dimu može biti ubojito.  Drvce će ostati svježije ako prije kićenja stoji u posudi s vodom. Druga opcije je nabaviti živo drvo, no zbrinite ga nakon blagdana.

4. Prirodno je drvce jeftinije no lakše se zapali. Također, opadaju mu iglice pa postoji veći rizik da ih ljubimci progutaju. Lampice s božićnog drvca isključite ako niste kod kuće ili dok spavate. Ne kitite bor svijećama  i ne palite ih. Držite ih dovoljno daleko od klima-uređaja, propuha te zapaljivih predmeta. Ispod bora ne postavljajte zapaljive materijale poput vate ili papira jer i prskalica može izazvati požar. Upaljače i šibice držite izvan dohvata djece.

Robert Anić/Pixsell

Adventski vijenci i lampice izazvali četiri požara u 24 sata

U manje od 24 sata vatrogasci su morali intervenirati četiri puta i ugasiti četiri požara koje su izazvali adventski vijenci i božićne lampice . U nedjelju su od katastrofe spasili Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu. U jednom od laboratorija na prvom katu zgrade netko je ostavio upaljene svijeće na vjenčiću. One su ga zapalile i vatra se počela širiti. Srećom vatra je brzo ugašena i nije bilo veće štete niti za laboratorij niti za pacijente.

Nešto prije ponoći vatrogasce su zvali iz zagrebačke Kriške ulice . U podrumskom stanu vjenčić je zapalio svoje postolje, jer su stanari ostavili svijeće da gore. Vatra se proširila na stolnjak i zahvatila je stol. Ponovno, brza intervencija devet vatrogasaca s dva vozila spriječila je moguću katastrofu.

POGLEDAJTE VIDEO: Simulacija zapaljenja i gašenja požara

Pokretanje videa...

24sata Video 02:16

Ipak, gasitelji nisu dugo mirovali. U noći se zapalila kuća u zagrebačkoj Osječkoj ulici . Najvjerojatnije zbog kvara na električnim instalacijama ukrasnih lampica zapalio se dnevni boravak u potkrovlju kuće. Vatra je brzo gutala namještaj i stvari. Vlasnik (37) koji je pokušao ugasiti požar lakše je ozlijeđen . Vatrogasci su brzo stigli i uspjeli su ugasiti buktinju. U kratkom vremenu vatra je uspjela napraviti štetu od 265.000 kuna.

Četvrti požar izbio je u kvartu Trnje u ponedjeljak nešto prije 18 sati svijeće s vjenčića zapalile su ormarić na kojem je bio. Vatra je počela hvatati i zidove dnevnog boravka, ali nije uspjela napraviti veću štetu u stanu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1