Obavijesti

News

Komentari 304

Milanović o franku: Odgovorne su banke, to je sad još jasnije

Milanović o franku: Odgovorne su banke, to je sad još jasnije
15

Premijer je potpisao Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća građana koji su u blokadi. Sporazum su potpisali i predstavnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka

VIDEO

Premijer Zoran Milanović se nakon potpisivanja sporazuma o oprostu dugova najugroženijim građanima osvrnuo na stanje s kreditima u švicarskim francima.

Vlada će tijekom ovog tjedna u saborsku proceduru uputiti zakonsko rješenje prema kojem će se pomoći dužnicima građanima koji imaju kredite u švicarskim francima koja bi njihovo stanje trebala popraviti, odnosno kako je rekao premijer Milanović, ono neće biti lošije.

- To je ono što možemo napraviti. To je ono što prethodna vlada nije učinila. Ovo je situacija u kojoj država mora djelovati, više nema prostora za dugotrajne pregovore jer prijeti opasnost da velik broj ljudi naprosto izgubi kreditnu sposobnost, a onda će štete imati prvo ti ljudi, a onda i banke - rekao je premijer i poručio kako je odgovornost podijeljena.

- Odgovorne su banke, to je još jasnije nego ranije, ali neću upirati prstom i reći da su krive. Ipak, moraju preuzeti teret odgovornosti. Država se prilagođava uštedama na godišnjoj razini, građani se itekako prilagođavaju od prvog dana, a morat će i banke  - rekao je.

Pokretanje videa...

24sataTV 00:32

Dodao je kako je Vlada ranije zakonom smanjila kamatnu stopu što je tada pomoglo, ali sada je došlo do izvanredne situacije u kojoj država mora djelovati .

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata 03:05

O oprostu dugova: ''Ovo je socijalna mjera na koju smo ponosni''

Ovo je prvi put da se Vlada angažirala na ovom projektu. On ne bi bio moguć bez dobre volje i suradnje sa gradonačelnicima i zamjenicom gradonačelnika Zagreba. Ovo je izrazito socijalna mjera, na to smo ponosni. Ovo je i izvanredna mjera, sustav ne može stalno počivati na ovakvim potezima, rekao je nakon potpisivanja otpisa duga najugroženijim građanima premijer Zoran Milanović.

Pokretanje videa...

24sataTV 00:48

Sporazum o ublažavanju financijskih teškoća građana potpisali su i zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek te gradonačelnici Osijeka, Rijeke i Splita, Vojko Obersnel, Ivo Baldasar i Ivan Vrkić . Svoj potpis na sporazum dali su i predsjednici uprava Hrvatske pošte i HEP-a Alen Premužak i Perica Jukić te ravnatelj Poslovanja HRT-a Boris Sruk . U utorak bi sporazum trebale potpisati banke i teleoperateri.

Riječ je o najsiromašnijim građanima koji duguju do 35.000 kuna , a koji taj dug ne mogu vratiti. Od 1. ožujka ove godine prvi od oko 60.000 blokiranih građana trebalo bi dobiti novu priliku. Od 1. veljače, pak, građani će na internet stranicama Fine moći vidjeti spadaju li u kategoriju  koja može dobiti otpis dugova.

Obersnel: Ovo će građanima omogućiti lakše preživljavanje

Gradonačelnici Rijeke, Osijeka, Splita i zamjenica gradonačelnika Zagreba pozdravili su ovu mjeru Vlade. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel vjeruje da će ovaj instrument omogućiti građanima lakše preživljavanje u ''gospodarski zahtjevnim trenucima''.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar smatra da ova mjera na neki način psihički olakšava dijelu ljudi da se nastave dalje boriti.

- Gradovi i država moraju upregnuti sve snage kako bi povećali zapošljivost građana jer jedino na taj način izbjeći ćemo buduće potpisivanje sličnih sporazuma - rekla je zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić je rekao kako je ovaj sporazum od velike vrijednost za one koji su izgubili svaku nadu.

Iz Ministarstva socijalne skrbi kazali su kako im se za sudjelovanje u ovoj mjeri javlja sve više gradova i općina.

Ministrica Milanka Opačić poslijepodne će Zaboku potpisati Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana u prostorijama gradske uprave Grada Zaboka s gradonačelnicima Klanjca, Oroslavlja, Pregrade, Zaboka te načelnicima općina Bedekovčina, Hum na Sutli, Kumrovca, Sveti Križ Začretje i Tuhelj.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 304
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao