Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
293 komentara

Ubio dva vojnika: Napadač iz Sarajeva presudio samom sebi

Muškarac je u kladionici u Sarajevu ubio dva vojnika. Očevici tvrde da je riječ o pripadniku vehabijskog pokreta. Nakon što su opkolili njegovu kuću, ubio se

Screenshot
Video: YouTube
293 komentara

>>> Zadnje informacije

Opkolili kuću, napadač se ubio

00.10  - Osumnjičeni Enes Omeragić počinio je samoubojstvo, piše Dnevni Avaz. Nije poznato je li netko bio s njim u kući.

23.30 - Kako piše Avaz, policija je locirala napadača u kući Ulici Ibrahima Perviza 14, na Sokolju. Potpuno su blokirali tu, ali i okolne kuće.  Kako se neslužbeno doznaje, specijalna policija pregovara s osumnjičenim, traže da se mirno preda.

-----

Jedni tvrde da je vehabija, drugi da je narkoman

23.08 - BiH mediji navode da se napadač zove Enes Omeragić, a očevici su policiji prenijeli informacije da je bio odjeven poput vehabija.  Mediji su i ranije pisali da je vjerojatno riječ o pripadniku vehabijskog pokreta. 

Avaz od Omeragićevih susjeda doznaje da je poznat po upotrebi droga.

----

'Sve aludira da je riječ o terorističkom napadu'

22.50 - Jedan Bošnjak i jedan Srbin, pripadnici Oružanih snaga BiH, ubijeni su večeras u pucnjavi u sarajevskom naselju Rajlovac, a jedan vojnik je lakše ranjen - izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, a prenosi N1.

- Sve aludira da je riječ o terorističkom napadu na instituciju, na državu, na Oružane snage - rekao je Jerinić.

On je dodao da je policija locirala napadača, da je istraga u tijeku i su na mjestu ubojstva kantonalni tužitelj, pripadnici kantonalnog i federalnog ministarstva unutarnjih poslova, te pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. 

- Mi nemamo ingerencije niti možemo mimo naših lokacija da radimo bilo kakvu istragu. Čekamo da tužitelji i inspektori naprave svoj dio posla da bi imali više informacija - naveo je Jerinić. 

--------

Dva muškarca ubijena su u lokalnoj kladionici, a jedan je ranjen ispred nje u srijedu navečer u Rajlovcu kod Sarajeva, javlja N1. 

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o vojnicima Oružanih snaga BiH. Sarajevom vlada opsadno stanje. Na terenu su brojne policijske snage, ali i Vojna policija Oružanih snaga BiH.

Kako javlja Klix.ba napadač je ušao u kladionicu 5plus koja se nalazi u Ulici Safeta Zajke 241 te je otvorio vatru iz automatskog oružja. Nakon izlaska iz kladionice pucao je i na autobus u blizini i pritom lakše ranio vojnika.

Prilikom pucnjave lakše su ranjeni vozač i dva putnika, ali ne od metaka nego od krhotina stakla.

Policija opkolila kuću u kojoj je napadač

Kako neslužbeno doznaje 'Dnevni Avaz', policiji je poznat identitet i lokacija napadača. Navodno se nalazi u jednoj kući koju drže pod opsadom.

Napadač je pripadnik vehabija?

Perica Stanić, direktor SIPA-e, rekao je za "Avaz" da prema trenutnim informacijama s kojima raspolaže ta agencija, ubojica dvojice vojnika vjerojatno je pripadnik vehabijskog pokreta.  Stanić je kazao da su točne informacije kako je jedan ubijeni Bošnjak, a drugi Srbin.

'Još ne možemo reći je li riječ o terorizmu'

Policijski načelnik MUP-a KS Vahid Ćosić navodi da je informacija da je riječ o terorizmu klasična dezinformacija.

- To su glasine i insinuacije. Još je prerano i ne možemo apsolutno govoriti na tu temu. Nemamo nikakvih konkretnih informacija, formirane su određene ekipe, tužitelji su na licu mjesta, pripadnici MUP KS, svi oni koji trebaju biti u ovoj akciji su na licu mjesta i još uvijek ne možemo davati detaljnije informacije - kazao je Ćosić za Avaz.

'Ako je riječ o terorizmu moramo brzo i efikasno djelovati'

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iz Pariza je za "Avaz" kazao da zna za situaciju u Sarajevu.

- Znam da su ubijene dvije osobe. Ako se potvrdi da se radi o terorizmu, a postoji vrlo izvjesna mogućnost da se to dogodi, onda je situacija totalne nesigurnosti građana i moramo brzo i efikasno djelovati. Moramo se obračunati s tim jer ćemo doći u situaciju da će nam ti ljudi onemogućiti normalan život - kazao je Mektić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message