News

Komentari 25

Optužili roditelje iz Slavonskog Broda: Podigli odštetu za sina, trošili novac i kupovali telefone

Optužili roditelje iz Slavonskog Broda: Podigli odštetu za sina, trošili novac i kupovali telefone

Tužiteljstvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv roditelja. Uzeli su sinov novac i kupovali mobitele. Za roditelje traže uvjetni zatvor, ali i da vrate novac sinu i to s kamatama

Općinsko državno odvjetništvo Slavonski Brod početkom studenog ove godine podignulo je optužnicu protiv roditelja, majke (39) i oca (49), koja ih tereti da su novac svoga maloljetnog sina (10) trošili za kupovinu mobitela za sebe i drugu djecu u obitelji.

- To je točno i mi smo na to reagirali. Nije to jedini slučaj, zaista biste se iznenadili kad biste saznali u čemu sve roditelji krše dječja prava - rekla je Anica Gusak-Krajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod.

Neslužbeno doznajemo da su roditelji dječaka u poslovnici jedne banke u Slavonskom Brodu podigli novac u iznosu od 21.280 kuna, koji je uplaćen za dječaka od strane osiguranja na ime imovinske štete te tuđe pomoći i njege.

Tijekom ispitivanja u policiji i majka i otac su priznali počinjenje kaznenog djela. Majka je rekla kako je njihov sin imao nesreću nakon koje mu je isplaćen novac od osiguranja. Priznaje kako je sa suprugom, koji je punomoćnik, podigla isti novac i trošila ga na drugu djecu. Otac oštećenog dječaka je bio malo detaljniji tijekom iskaza te je priznao kako je bio sa suprugom tijekom podizanja novca, a priznao je i to da su zajednički potrošili novac na mobitele za djecu i sebe.

- Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod svaku povredu djetetovih prava u okviru svoje nadležnosti prijavljuje nadležnom Državnom odvjetništvu ili Policijskoj upravi. U slučajevima kad se radi o imovinskim pravima djeteta, roditelji su dužni zatražiti u izvanparničnom postupku na Općinskom sudu odobrenje za raspolaganje djetetovom imovinom sukladno članku 97., 98., 101. i 228. Obiteljskog zakona Narodne novine broj: 103/15, 98/19 - istaknula je ravnateljica Gusak-Krajinović

Navedenim Zakonom se reguliraju imovinski odnosi roditelja i djeteta, odnosno djetetova skrbnika. Dijete može stjecati imovinu, njegova imovina se može otuđiti ili opteretiti te je u svim navedenim slučajevima roditeljima ili skrbniku potrebno odobrenje koje se vodi najboljim interesom djeteta. Ako se dijete nalazi pod skrbništvom (dijete bez roditeljske skrbi), njegov skrbnik je dužan navedeno odobrenje zatražiti od nadležnog Centra te je također dužan svakih šest mjeseci podnijeti izvješće o raspolaganju djetetovom imovinom.

- Ako Centar ima saznanja da su roditelji raspolagali imovinom djeteta, koja nije sukladna pozitivnim propisima, protiv istih se može podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu ili poduzeti neke druge mjere u nadležnosti Centra. Posebno teška povreda djetetovih imovinskih prava i drugih prava djeteta, koja iz istoga proizlaze, u slučajevima je kad roditelji koji su lišeni roditeljske skrbi bez pravne osnove raspolažu imovinom djeteta i time direktno štete dobrobiti djeteta koje je najčešće u takvim slučajevima smješteno izvan vlastite obitelji. Kad govorimo o slučajevima, kao o ovom koji je opisan u ovom članku, moramo istaknuti da se radi o slučajevima koji predstavljaju izuzetak, kad roditelji grubo krše svoja prava. S obzirom na to da navedeni slučaj ne možemo komentirati, zbog postupka koji je u tijeku, općenito smatram da je pravo i interes djeteta potrebno odmah po saznanju zaštititi. Ono što je važno prenijeti javnosti u ovakvim slučajevima, a posebno roditeljima koji svakodnevno upravljaju i raspolažu djetetovim imovinskim pravima, da se radi o zadovoljavanju svakodnevnih potreba djeteta, a sva veća raspolaganja koja se odnose na iznose iznad 10.000 kuna mjesečno, te na prodaju ili opterećenje nekretnina ili pokretnina djeteta dužni su podnijeti prijedlog Općinskom sudu radi odobrenja raspolaganja takvom imovinom - dodala je u svom odgovoru Gusak-Krajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu.

Za roditelje tužitelj traži po 10 mjeseci uvjetnog zatvora, a dokaže li im se krivnja, morat će sinu vratiti cijeli iznos s kamatama.

Najčitaniji članci