Obavijesti

News

Komentari 9

Orban: Mađarska neće dopustiti LGBTQ aktivistima ulaz u škole

Orban: Mađarska neće dopustiti LGBTQ aktivistima ulaz  u škole

U Mađarskoj je stupio na snagu novi zakon kojim se zabranjuje prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti mlađima od 18 godina u školama, na televiziji te prilikom oglašavanja.

Uzaludni su napori kojima Europska unija želi prisiliti Mađarsku da odustane od zabrane promicanja homoseksualnosti u školama, rekao je premijer Viktor Orban u četvrtak kada je u toj zemlji stupio na snagu sporni zakon.

Vlada neće dopustiti aktivistima LGBTQ ulazak u škole, poručio je Orban.

Troje osumnjičenih za napad nakon Zagreb Pridea idu na mjesec dana u istražni zatvor
Troje osumnjičenih za napad nakon Zagreb Pridea idu na mjesec dana u istražni zatvor

U četvrtak je u Mađarskoj stupio na snagu novi zakon kojim se zabranjuje prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti mlađima od 18 godina u školama, na televiziji te prilikom oglašavanja.

Taj zakon predviđa popis udruga kojima je dopušteno podučavati o spolnosti.  

Predsjednica Europske komisije  Ursula von der Leyen upozorila je Mađarsku u srijedu da mora povući taj zakon ili će se na tu zemlju primijeniti europski zakon.

Von der Leyen: 'Mađarska mora ukinuti sporni anti-LGBT zakon'
Von der Leyen: 'Mađarska mora ukinuti sporni anti-LGBT zakon'

No Orban je odgovorio da jedino Mađarska ima pravo odlučivati o tome kako će obrazovati i odgajati svoju djecu.

Zakon je kritiziran i u zemlji i u inozemstvu i protiv njega su održani prosvjedi, a skupine za ljudska prava pozvale su premijerovu stanku Fidesz da povuče zakon.

- Europski parlament i Europska komisija žele da dopustimo aktivistima i organizacijama LGBTQ-a ulazak u dječje vrtiće i škole. Mađarska to ne želi - napisao je Orban na svom Facebooku i poručio da je to "pitanje nacionalnog suvereniteta". 

- U to se briselski birokrati nemaju nimalo prava miješati i bez obzira što oni rekli mi nećemo dopustiti aktivistima LGBTQ-a pristup našoj djeci - rekao je

VIDEO Napala novinarku šakom u glavu, pustili su je na slobodu
VIDEO Napala novinarku šakom u glavu, pustili su je na slobodu

Orban, koji je na dužnosti mađarskog premijera od 2010. i čekaju ga izbori sljedeće godine, postao je još konzervativniji i borbeniji u promicanju, kako kaže, tradicionalnih katoličkih vrijednosti pod pritiskom liberalnog Zapada.

Oporbena stranka Jobbik također je podržala taj zakon u parlamentu. 

U četvrtak su nevladina udruga Amnesty International i društvo Hatter pustili golem balon u duginim bojama iznad zgrade mađarskog parlamenta prosvjedujući tako protiv zakona. 

- Njihov je cilj izbrisati pripadnike zajednice LGBTQI iz javnosti - rekao je  David Vigh, direktor Amnesty International Mađarske.