Obavijesti

News

Komentari 78

Vozilo na servisu: Pokvarenim kombijem voze organe?!

Vozilo na servisu: Pokvarenim kombijem voze organe?!

Djelatnici KB-a Merkura preuzmu organe u nekoj bolnici, a onda vozilo otkaže nasred autoceste po kiši, cičoj zimi i magli, kaže djelatnik bolnice...

VIDEO

Iako smo najbolji na svijetu po transplantacijama jetre i bubrega, nitko zapravo ne zna da transplantacijski tim Kliničke bolnice Merkur po organe ide u raspadajućem kombiju koji ih svako toliko ostavi na cesti, dok su organi unutra, a nedavno su, primjerice, kombiju prije polaska u drugu bolnicu otkazale kočnice. 

Često se vladajući hvale podacima o transplantacijama u Hrvatskoj koji su doista respektabilni. No eto, eksplantacijski kombi u KB-u Merkur predstavlja svojevrsni ruski rulet za medicinske timove. Na ovaj problem anonimno nas je upozorio jedan djelatnik bolnice. Nije se jednom dogodilo, ističe taj djelatnik, da se preuzmu organi u nekoj bolnici, a onda kombi otkaže nasred autoputa, po kiši, cičoj zimi, gustoj magli. 

Opet je na servisu

Tada djelatnici, s organima u kombiju, i po nekoliko sati na cesti čekaju drugi prijevoz. Kombi je neprestano u kvaru. Motor prokuha, pa se sve dimi na cesti, otkazuje kvačilo. Dodatno, nema ni klimu, pa timovi po najvećim vrućinama, putuju, primjerice, do Splita i natrag, kuhajući se dok jure spasiti nečiji život. Kako smo već spomenuli, nedavno su kombiju, točno pred polazak po organe, otkazale kočnice. Tim je tada morao čekati da se organizira drugi prijevoz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Bubrezi i jetra se najviše traže i najviše presađuju u Hrvatskoj
Bubrezi i jetra se najviše traže i najviše presađuju u Hrvatskoj

A da je sve ovo točno, potvrdio nam je i prim.dr. Branislav Kocman, voditelj Centra za transplantaciju solidnih organa i hepatobilijarnu kirurgiju KB-a Merkur. Rekao je da bolnica već nekoliko godina pokušava s Ministarstvom zdravstva dogovoriti da im se nabavi kvalitetan kombi, no sve je ostalo samo na obećanjima.

Prije epidemije bili smo kod tadašnjeg ministra Kujundžića koji je obećao riješiti problem, no onda je on otišao, došla je epidemija i nitko nam nije pomogao. Bolnica sama ne može kupiti kombi. S ovim su ljudi ostajali na cesti, otkazivale su kočnice, i teško je funkcionirati s takvim vozilom – kaže prim.dr. Kocman, dodajući da oni koji su trebali pomoći bolnici nisu to učinili, jer im kombi nikada nije bio prioritet.

Zagreb: Konferencija za medije o rekordnom broju trasnplantacija u prvom tjednu 2019.

I ravnatelj KB-a Merkur, doc.dr. Mario Starešinić, kaže da taj kombi, nažalost, predstavlja veliku boljku. Zamjenski koji nam je dalo Ministarstvo zdravstva služio je jedno vrijeme i pokvario se. Pokušavamo dugo nabaviti kvalitetno vozilo, a sada, kada se borimo s epidemijom, neke su druge stvari u fokusu. 

Ipak, dobio sam jamstvo u Ministarstvu zdravstva da će problem uskoro biti riješen – kaže ravnatelj doc. dr. Starešinić, kojega smo zamolili da fotografiramo kombi koji transplantacijskim timovima uzrokuje goleme probleme.

'Hrvatska po broju darovanih organa je najbolja na svijetu...'
'Hrvatska po broju darovanih organa je najbolja na svijetu...'

No taj dio nismo mogli odraditi, jer je kombi, pogađate – na servisu.

Upit smo uputili i Ministarstvu zdravstva, no kažu da im za njega treba više vremena. Stoga ćemo odgovor Ministarstva zdravstva objaviti naknadno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)