Obavijesti

News

Komentari 3

'Hrvatska po broju darovanih organa je najbolja na svijetu...'

'Hrvatska po broju darovanih organa je najbolja na svijetu...'
2

'Hrvatska ima jasno definiran, transparentan te učinkovit Nacionalni transplantacijski program kojim se, među rijetkima u svijetu, uspješno odgovorilo na izazov transplantacijske medicine'

VIDEO

Na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) na kojem su sudjelovali ministar zdravstva Milan Kujundžić te zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak u ponedjeljak utvrdili su da je u prvom tjednu 2020. godine u tri hrvatska centra broj transplantacija kojima je nove organe dobilo 19 bolesnika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:06

Time je Hrvatska, uz Španjolsku, vodeća zemlja u svijetu prema broju darovanih i presađenih organa.

- Hrvatska ima jasno definiran, transparentan te učinkovit Nacionalni transplantacijski program kojim se, među rijetkima u svijetu, uspješno odgovorilo na najveći izazov u području transplantacijske medicine – globalno prisutni nedostatak organa - rekla je Glavak koja je ujedno članica ENVI odbora. 

- Zahvaljujući uspješnom modelu darivanja i presađivanja organa baziranom na najvišim etičkim standardima, pacijenti u mojoj zemlji imaju osiguranu dostupnost metode liječenja presađivanjem organa, u rekordno kratkom vremenu, a Hrvatska bilježi jednu od najviših stopa darovanih organa u svijetu – 30 i više - rekla je zastupnica Glavak.

Europska komisija evaluirala je zakonodavstvo EU-a o krvi, tkivima i stanicama u listopadu prošle godine, usredotočujući se na postizanje izvornih ciljeva i svrhovitost zakonodavstva, a kako bi se nacionalnim nadležnim tijelima pomoglo pratiti tkiva i stanice od davatelja do primatelja i obrnuto, uveden je Jedinstveni europski sustav označivanja tkiva i stanica (SEC).

Zajednička je ocjena kako treba težiti uspostavi Nacionalnog centra za rak u  Hrvatskoj. Borba protiv raka u fokusu je i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je u svom govoru na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu naglasila: "Europa će biti predvodnik u borbi protiv raka".

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"