Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Orlić: Mala je vjerojatnost onečišćenja velikih razmjera

Stručni skup na temu "Zaštita mora od onečišćenja s pomorskih objekata" započeo je u četvrtak u Puli. Orlić je izjavio kako treba izraditi novi Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
0 komentara

Stručni skup na temu "Zaštita mora od onečišćenja s pomorskih objekata", kao uvod u sutrašnju Nacionalnu pokaznu vježbu suzbijanja onečišćenja mora i gašenja požara na moru "'NAMIRG Pula 2019", otvoren je u četvrtak u Puli.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić istaknuo je kako je očuvanje Jadranskog mora, kao jednog od hrvatskih gospodarskih identiteta, prioritetan zadatak svih državnih tijela s nadležnostima na moru, pa je tako jedan od ciljeva Strategije pomorskog razvitka Hrvatske smanjenje štetnih posljedica onečišćenja s pomorskih objekata.

VIDEO: PODIVLJALO VRIJEME Jugo pokazalo sav užas mora: Plastike će biti više nego riba

 - To se, rekao je Orlić, kani ostvariti uvođenjem standarda stručnog osposobljavanja sudionika u intervencijama kod onečišćenja mora, uspostavom logističkih centara uzduž obale s opremom za djelovanje kod onečišćenja mora. Nužno je, dodaje, i osigurati specijalizirane flote brodova za intervencije u slučaju onečišćenja mora velikih razmjera, kroz obnovu i modernizaciju flote brodova-čistača.

Izraditi novi Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora 

 - Upravo iz tog razloga, kazao je, treba izraditi novi Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, kao krovni akt zaštite morskog okoliša.

Orlić je ustvrdio kako procjena rizika od iznenadnih onečišćenja mora iz 2017. ukazuje da je iznimno mala vjerojatnost onečišćenja velikih razmjera, koje podrazumijeva više tisuća tona razlivenog ulja na morskom području. No, značajnom se procjenjuje vjerojatnost onečišćenja do pet kubnih metara razlivenog neperzistentnog ulja kao što su dizel i benzin.

PRIJE I POSLIJE Naše plaže prije i poslije jakog juga: Guše se u smeću i plastici

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac najavio je kako će istarska vatrogasna zajednica, s projektnim partnerima iz Slovenije i Italije, provesti završnu vatrogasnu vježbu spremnosti za intervencije gašenja požara na moru. Bit će simuliran desant vatrogasaca na ugroženo plovilo iz helikoptera i remorkera, a sudjelovat će 27 vatrogasaca, po devet iz svakog od projektnih partnera. 

Istra i Pula primjer zaštite i spašavanja na moru 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako grad i Istarska županija puno ulažu u područje civilne zaštite i vatrogastva, ističući da Istra i Pula mogu biti primjer kako se provodi i razvija sustav zaštite i spašavanja.

UZ BOCE PLUTAJU I FEKALIJE S.O.S. Jadran: Stanje je puno dramatičnije nego se prikazuje

U prilog svojoj tvrdnji navodi događaj iz 2008. kada su nadležne službe spriječile onečišćenje mora nakon požara na brodu "Und Adriyatik" kod Rovinja, kao i prošlogodišnje saniranje curenja nafte iz teretnog broda u Raškom zaljevu.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message