Obavijesti

News

Komentari 51

Orsat Miljenić: Moramo raditi na podizanju poštivanja suda

Orsat Miljenić: Moramo raditi na podizanju poštivanja suda
6

Ministar pravosuđa je u Karlovcu predstavio planove reorganizacije pravosudnog sustava, a objasnio je kako će se to odraziti na karlovački sud, ali i na građane

VIDEO

Vjerujte, ono što bude trebalo napraviti da zaštitimo pravo javnosti i pravo novinara da rade, ćemo napraviti, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na novinarsko pitanje u Karlovcu hoće li se mijenjati odredba Kaznenog zakona o javnom sramoćenju za što je prvi puta nepravomoćno osuđena novinarka.          

- Ono što je sigurno je da mi nećemo dopustiti da se Kazneni zakon na bilo koji način koristi da bi se ograničila ona uloga medija koja treba postojati. A to je da ona bude jedna vrsta kontrolnog mehanizma u društvu, kao što je i mene i bilo koga od nas da se kontrolira, da se piše o tome. Nećemo dopustiti da se uvodi autocenzura, da čovjek mora razmišljati što će mu se može dogoditi ako otvori neugodnu temu. To ćemo pratiti. Ovo je prva presuda, ona je nepravomoćna. Napravit ćemo analizu. Ako zaključimo da zakon proizvodi štetne učinke, ali ne samo u ovom segmentu, u bilo kojem, onda ćemo ga promijeniti - kazao je ministar, te dodao da je Kazneni zakon stupio na snagu od 1. siječnja 2013. godine te da je od samog početka njegova primjenjivanja uspostavljena  radna skupina koja ima zadaću promatrati što se s njime događa u praksi. 

Dodao je da prvo žele vidjeti što se događa u praksi, tako i kod ovog djela, te da nije ono jedino koje će biti razmatrano i gdje će se vidjeti što i kako treba napraviti.

Predstavio planove reorganizacije pravosudnog sustava

Ministar je na karlovačkom Županijskom sudu, sucima županijskih i općinskih sudova iz Karlovca i Ogulina, te općinskim i županijskim državnim odvjetnicima predstavio planove reorganizacije pravosudnog sustava u Hrvatskoj. Ministar je kazao da će karlovačko  pravosudno područje na čelu sa Županijskim sudom u Karlovcu  nakon reorganizacije biti kompaktnija organizacija, kao i u ostatku Hrvatske. Naglasio je da će građanima usluga dostupnosti biti ista, dok će se kvaliteta i brzina postupka poboljšati. 

- Karlovački Županijski sud će dobivati predmete iz drugih dijelova Hrvatske, jednostavno da bi išli podjednako prema opterećenju na razini cijele države - kazao je ministar te najavio u skorije vrijeme i obnovu zgrade karlovačkog suda. 

- S time pokazujemo da s ovim područjem računamo i da ono postaje jedno od 15 stožernih točaka u Hrvatskoj za pravosudni sustav - napomenuo je Miljenić dodajući da još ima dvojbi oko teritorija, konkretno hoće li sud u Gospiću ići pod Zadar ili ga zadržati kao cjelinu bez obzira gdje pripao, a o čemu je već razgovarao s kolegama, a o tome će  razgovarati i s predstavnicima političkih struktura, županom i gradonačelnicima.  

"Nastojat ćemo ići najviše na ruku građanima"

- Nastojat ćemo ići najviše na ruku građanima da imaju najbolji pristup sudu i da im je najlakše. Negdje, gdje čak i sada nema suda,  razmislit ćemo i o sudbenim danima. To znači ako nemate predmeta, da imate sud. Jedan dan u tjednu ili dva dana u mjesecu doputovat će sudac i zapisničar, dogovorit ćemo s lokalnom samoupravom da daju prostor  i odradit će se rasprava - kazao je ministar, te dodao da također intenzivno rade na poboljšanju efikasnosti dostave, jer se na teret suda  predmeti dugo vode zbog neuredne dostave. 

- Moramo raditi na podizanju poštivanja suda, te efikasnosti dostave. Nažalost tu nismo niti blizu efikasni. Koristit ćemo sudsku dostavu, naše resurse - zaključio je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...