Obavijesti

News

Komentari 47

Osijek ima crvenog fiću, a Petrinja će imati Renault 4

Osijek ima crvenog fiću, a Petrinja će imati Renault 4

Nakon potresa u Petrinji, ispod ruševina jedne kuće pronađen je Renault 4. Mali 'div' uspio je preživjeti. Priča se brzo pročula, a onda je i stigla odluka o obnovi, Renault postaje lijepi simbol stravičnog događaja

VIDEO

Volonteri i navijači čistili su ruševine u Petrinji i pronašli Renault 4 čiji je vlasnik bio strastveni kolekcionar. 

Kuća mu se srušila u razornom potresu koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku županiju i okolicu.

POGLEDAJTE VIDEO

Naime, na društvenim mrežama brzo se proširila objava Tomislava Medića-Medomange koji je u Petrinju stigao sa prijateljima kako bi pomogao raščistiti ruševine. 

Put ih je naveo kod Hrvoja Vidnića, strastvenog kolekcionara auta. 

Prilikom čišćenja ruševina, uz pomoć navijača, ekipa je pronašla Renault 4.

Najava istrage obnove kuća nakon rata je predstava HDZ-a
Najava istrage obnove kuća nakon rata je predstava HDZ-a

Mali 'div' uspio je preživjeti potres. 

Nakon Tomislavove objave u Petrinju je s velikim oduševljenjem stigla je odluka da se stari Renault u potpunosti obnovi i postane još jedan podsjetnik na stravični događaj.

Brojni zainteresirani javili su se za pomoć pri obnovi. 

Vlasnik ovog čuda trenutno se nalazi u Bangkoku i presretan je ovom idejom. Prilikom svog dolaska u Hrvatsku predat će dokumente i ključeve ovog žilavog autića.

Propise su zaobišli, džepove su natrpali: Obnovljene građevine trebale su izdržati 7 po Richteru
Propise su zaobišli, džepove su natrpali: Obnovljene građevine trebale su izdržati 7 po Richteru

Priča o fići

Tijekom Domovinskog rata, 27. lipnja 1991. godine, na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice uništen je automobil fićo pod gusjenicama tenka T-55 Jugoslavenske narodne armije. 

Crveni fićo koje ga je, tada hrvatski branitelj, Branko Breškić iz Višnjevca ostavio nasred raskrižja, postao je simbol otpora građana Osijeka. 

Kao što Osijek ima crvenog fiću, Petrinja će sada imati Renault 4. 

Objavu Tomislava Medića-Medomange prenosimo u cijelosti: 

- Ovo je jedna lijepa priča iz ružno srušene Petrinje i tiče se svih prijatelja koji vjeruju u ljude i vole stare krame. Dokaz je to i kako je naša Hrvatska velika, a svijet malen. Nakon katastrofalnog potresa u Petrinji moj prijatelj Mato Pavlicevic i ja krenuli smo sa skupljenim donacijama za Glinu, Majske Poljane i Petrinju. Nakon podjele donacija otišli smo kod prijatelja Hrvoje Vidnić, njegovog brata Domagoj Von Widnitz i „stožernog brigadira“, cijenjene Marine. Trenutno stanje njihove kuće je katastrofalno, ali u dvorištu je bilo desetak mladih dečki, pripadnika navijača „Ultras Karlovac“ koji su nesebično već danima, po cijele dane pomagali u raščišćavanju. U pomaganju susjedima pronašli su u razrušenoj garaži, pod hrpom šute i cigli, „malog diva“. 

U daljnjoj priči mali div bi trebao postati veliki div na ponos Petrinja moj grad  i okolice. Među ekipom je i Marijan Radat iz Taborišta, momak koji inače restaurira stara vozila. Složili su se da će Renault 4 biti obnovljen i prezentiran kao spomen na ova ružna vremena u Petrinji. 

Stjepanu i sinu hitno treba kontejner! Petrinja se trese, a oni sada žive u trošnoj garaži
Stjepanu i sinu hitno treba kontejner! Petrinja se trese, a oni sada žive u trošnoj garaži

Moj jedini trud je bilo spontano fotografiranje Renolćeka čiju sam fotku objavio na fejsu. I onda priča zapravo kreće… Moj prijatelj iz srednje škole ,kojeg nisam vidio od tada, Doncic Zelimir živi već 20ak godina u Bangkoku. Vidio je fotografiju na fejsu i istu prosljeđuje Leonardo Rakuljic, svom susjedu i prijatelju u Bangkoku. Leonardo me kontaktira i objašnjava kako je on vlasnik Renolćeka, te da je beskrajno zahvalan ekipi koja je pomagala u raščišćavanju u Petrinji i da se apsolutno slaže sa idejom. Prilikom svog dolaska u Hrvatsku dat će dokumente i ključeve od Katrice. 

U isto vrijeme, nakon moje fotke na fejsu, zove me Nikola iz Rubor Autoservis Zapruđe i nudi besplatne kompletne usluge, električarske i mehaničarske, te pomoć oko nabave dijelova. Kao što Osijek ima svog Fićeka, tako bi i Petrinja imala svog Renolćeka, potpomognutog od strane ljudi i iz Petrinje, Taborišta, Karlovca, Zagreba i dalekog Bangkoka!!

Možda bi netko od prijatelja, autonovinara volio i želio pomoći oko promoviranja i realizacije tog spontanog međunarodnog projekta. 
Dino Milic-Jakovlic, Branimir Tomurad, Oldtimers 
Hvala svima!!!

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Renault 01:18
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa