Obavijesti

News

Komentari 41

Osijek: Obnovljeni spomenik braniteljima stavili su u kavez

Osijek: Obnovljeni spomenik braniteljima stavili su u kavez
5

Nakon što je spomenik prije godinu dana bio oštećen, dugo je, osiguran daskama, čekao rješenje sanacije. Napravljena je zaštitna maska od perforiranog lima

VIDEO

Sretan sam što ponovo u funkciju stavljamo Herojsko srce na Jugu II, ali i nesretan što smo srce, koje predstavlja herojstvo i poginule branitelje i civile, morali okovati, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić u petak ujutro na ponovnom stavljanju u funkciju spomenika hrvatskim braniteljima u naselju Jug II kojeg su prije godinu dana vandali oštetili.

- To samo pokazuje da živimo u uvjetima u kojima nema prevelike razlike između ružnih riječi, koje mi u politici koristimo, i onih koji naše svađe koriste da bi preko vandalizma pokazali koje je njihov osjećaj prema slobodnoj Hrvatskoj. Ne budemo li zajedno radili na tome da stvaramo kulturu i uvjete da ono što volimo svi zajedno i štujemo, nisam siguran da ćemo živjeti u miru i slobodi za koju su ginuli naši branitelji - rekao je Vrkić.

Bruno Rechner, autor spomenika, naglasio je "dojmljivu noćnu sliku Herojskog srca" koja "pulsiranjem svjetlosnih efekata simbolizira kucanje toga srca".

- Kako bi se zaštitio spomenik od uništavanja napravljena je zaštitna maska od čeličnog perforiranog lima čime je zadržana ona osnovna ideja spomenika i za koju se nadam da će spriječiti daljnje uništavanje. Ovako zaštićeni spomenik je između mogućnosti i realiteta u kojem živimo - naglasio je Bruno Rechner.

Nakon što je spomenik prije godinu dana bio oštećen, dugo je, osiguran daskama, čekao rješenje sanacije. Arhitekt Bruno Rechner je osmislio tzv. Mash wheel, čelično pletivo kroz koje je spomenik vidljiv, a istodobno onemogućuje pristup staklenoj kocki. Na taj će način spomenik, postavljen prije tri godine na središnjem trgu na Jugu 2, konačno biti zaštićen od vandala. Sanacija spomenika je koštala oko 65.000 kuna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao