Obavijesti

News

Komentari 1

Osijek: Zajednica Mađara obilježila 30 godina od osnutka

Osijek: Zajednica Mađara obilježila 30 godina od osnutka

Predsjednik DZMH i saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics ističe kako im je u idućem razdoblju cilj pojačati obrazovanje na mađarskom jeziku u Hrvatskoj i nastaviti potporu gospodarstvu

VIDEO

Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj (DZMH) u subotu je svečanom sjednicom u Osijeku obilježila 30. obljetnicu osnutka, a predsjednik DZMH saborski zastupnik Robert Jankovics rekao je kako im je smjer očuvati mađarski identitet, a istodobno su vjerni građani Hrvatske.

"Naš je smjer očuvanje identiteta mađarske zajednice u Hrvatskoj, pogotovo na području istoka države prvenstveno putem kulture, obrazovanja i naših medija", istaknuo je pedsjednik DZMH-a Robert Jankovics na svečanoj sjednici održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. 

Napomenuo je kako su uspjeli da svi članovi DZMH mogu raditi u interesu mađarske zajednice, ali istovremeno biti dobri i vjerni građani Republike Hrvatske. 

Ističe kako su uspjeli u toj misiji, posebno promatrajući posljednjih šest ili sedam godina kada se dogodio značajan razvoj mađarske zajednice.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ima 10.315 popisanih Mađara, od kojih dvije trećine živi na području Osječko-baranjske županije. No, dodao je, u popisu birača ima dosta više Mađara tako da to nije prava brojka Mađara u Hrvatskoj.

Predsjednik DZMH i saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics ističe kako im je u idućem razdoblju cilj pojačati obrazovanje na mađarskom jeziku u Hrvatskoj i nastaviti potporu gospodarstvu.

Ocijenio je kako s obje Vlade, i hrvatskom i mađarskom, imaju partnerske odnose.

Filipović: Hrvatska Vlada potiče aktivnosti mađarske manjine na očuvanju kulture tradicije i identiteta

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića svečanoj sjednici je nazočio ministar gospodarstva i održivog razvoja Vlade RH Davor Filipović.

Naglasio je da hrvatska Vlada preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina aktivno potiče aktivnosti mađarske nacionalne manjine usmjerene prema očuvanju kulture tradicije i identiteta.

"Niz je završenih projekata izgradnje, uređenja i opremanja, poput Mađarskih etno kuća, Domova mladih, poticanja medija na mađarskom jeziku. Kroz proteklih nekoliko godina uloženo je skoro 19 milijuna eura, a u tijeku su projekti dječjih vrtića na mađarskom jeziku u Korođu, Belom Manastiru i Laslovu, Sportskog kampa u Vardarcu, mađarskih domova u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zagrebu, Zmajevcu i Osijeku", rekao je Filipović.

Istaknuo je i važnost Etno muzeja u Kotlini te Muzej Domovinskog rata Laslovo koji svjedoči o ulozi i žrtvi mađarske zajednice u obrani neovisnosti Htvatske.

Najavio je i daljnje poticanje malog i srednjeg poduzetništva među pripadnicima manjina te rekao da je tijekom 2022. godine Ministarstvo provodilo takav program s bespovratnim sredstvima čije su potpore iznosile više od milijun eura.

Blagostanje možemo graditi samo zajedno i to ćemo nastaviti raditi, zaključio je ministar Filipović.

Potpredsjednik Hrvatskog Sabora Furio Radin govoreći i u ime talijanske zajednice u Hrvatskoj, konstatirao je da od kada je 'pala Schengenska granica' obje manjinske zajednice još su više povezane s matičnim državama.

Živimo s njima pod istim krovom, a to je jako bitno za nas, rekao je Radin naglasivši kako im je zajedničko i to što imaju dobre odnose s matičnim državama i s Vladama matičnih država.

"Naša najveća zahvala ide prema onima s kojima živimo svakodnevno, s Hrvaticama i Hrvatima i pripadnicima drugih nacionalnih manjina", zaključio je Radin.

Svečanoj sjednici DZMH-a u osječkom HNK-u Osijeku, nazočili su i državni tajnik mađarske Vlade za odnose s Mađarima izvan Mađarske, Arpad Janos Potapi, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas i predsjednik osjećkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca