Obavijesti

News

Komentari 51

Osječka policija još traži majku koja je ostavila bebu na pragu

Osječka policija još traži majku koja je ostavila bebu na pragu
3

Osječanin Ivica Mihaljčuk (50) prvi je u utorak začuo bebin plač. Nedonošče teško oko 1800 grama bilo je ostavljeno u nosiljci. Odmah je alarmirao liječnike i policiju

VIDEO

Kakve su to okice bile, kakvi su to obraščići bili! Slika te nesretne bebe nikad mi neće izblijediti iz sjećanja. Da mi sad netko nudi milijun eura ili to dijete, odmah bih uzeo tu bebu, priča Ivica Mihaljčuk (50), Osječanin koji je u utorak ujutro začuo plač curice ostavljene ispred ulaza u ambulantu u osječkom naselju Jug II.

Ivica se u utorak probudio oko 5.30 sati. Njegov stan je na prvom katu zgrade u Biševskoj ulici, točno nasuprot ambulante.

- Noć je bila topla i svi spavamo uz otvorene prozore. Oko šest sati rekao sam ženi: ‘Netko plače’! Prvo sam pomislio da je susjedovo dijete, koje je nedavno imalo krštenje. Provirio sam kroz prozor i plač je bio glasniji. Gledao sam u smjeru ulaza u ambulantu i nisam mogao vjerovati. Vidio sam nešto poput košare pored ulaznih vrata. Počeo sam se odijevati i htio sam se odmah spustiti - u dahu prepričava Ivica.

Viknuo sam u njegovu smjeru da pogleda što je ispred ulaza u ambulantu. Otišao je, pogledao i ustuknuo. ‘Pa netko je ostavio bebu!’, viknuo je

- Tad sam vidio susjeda Dragu Vukovića, koji se taman vraćao kući nakon što je suprugu odvezao na posao. Viknuo sam u njegovu smjeru da pogleda što je ispred ulaza u ambulantu. Otišao je, pogledao i ustuknuo. ‘Pa netko je ostavio bebu!’, viknuo je. Pojurio sam dolje, odmah smo nazvali policiju i Hitnu pomoć. Beba je ležala i plakala u nosiljci s prebačenom ručkom - priča Ivica.

Kao vukovarski branitelj koji je nakon pada Vukovara prošao pakao srpskih koncentracijskih logora u Begejcima, Bubanj Potoku i Beogradu, prisjetio se da nije bio pored supruge kad im se rađala kćer, koja je bila plod njihove ljubavi tijekom obrane “grada heroja”.

- Nažalost, prošao sam čudo tih drama i moram reći da sam se naviknuo nositi se s raznim nedaćama. Nisam želio dopustiti ni da me ova priča s ostavljenom bebom baci u najcrnja razmišljanja. Dočekali smo liječnike, a od njih smo čuli procjenu da je beba rođena najvjerojatnije noć prije. Nakon svega mogu samo reći da sam sretan što je taj netko ostavio bebu baš ovdje i što smo na vrijeme uspjeli reagirati. Ne želim ni pomisliti što se moglo dogoditi da je beba ostavljena u nekom kontejneru - priča Ivica.

''Najvažnije je da je dijete živo''

U susjedstvu za njega kažu da je među najvećim tamošnjim poštenjačinama. Više puta je vraćao ljudima izgubljene novčanike, a nedavno je u jednom trgovačkom centru zaboravnom kupcu vratio zagubljenu torbu s novčanikom punim novca.

- Najvažnije je da je dijete živo i da je u sigurnim rukama. Bez obzira na okrutnost čina, ne mogu nikoga unaprijed optuživati. Tko zna što je majku te bebe natjeralo na ovaj čin?! Općenito je situacija u zemlji prestrašna i čudi me samo što nema i više ovakvih događaja - priča Ivica Mihaljčuk.

Beba je rođena osam tjedana ranije

Curicu su zbrinuli na Odjelu pedijatrije u osječkoj bolnici. Riječ je o nedonoščetu težine 1800 grama i dužine 44 centimetara.

- Za sada je sve u redu. Pretpostavljamo da je porođaj bio tijekom noći na utorak, a pupkovina je bila nestručno prerezana, pa smo to sanirali. Smjestili smo bebu u inkubator i to je sve što za sada možemo reći - izjavio je Igor Marijanac, zamjenik šefice Odjela pedijatrije KBC-a Osijek.

Zvijezda bolnice: Medicinske sestre ju obožavaju

Prema riječima Vesne Milas, liječnice u KBC-u Osijek, beba je rođena osam tjedana ranije i u dobrom je stanju. Medicinske sestre odmah su je nazvale Zvjezdana jer kažu kako će to “dijete biti velika medijska zvijezda sljedećih dana”.

Zvjezdani su dali sva potrebna cjepiva. Beba je u bolnicu došla prazna želuca.

Ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče, prof. dr. Vlado Jukić, smatra da je majku na ostavljanje bebe najvjerojatnije natjerao očaj. Vjeruje kako je riječ o psihički zdravoj ženi te da se iza svega najvjerojatnije krije neka teška i mučna priča poput neželjene trudnoće ili socijalne ugroženosti. Naravno, postavlja se pitanje zašto majčinski nagon nije bio jači od svih drugih okolnosti i zašto se majka, budući da nije željela dijete, nije odlučila na to da ga rodi u bolnici i potom da na posvojenje. Unatoč tomu što se odrekla djeteta na ovakav način, kaže psihijatar, ipak je pazila da ga ostavi ispred ustanove u kojoj će ga sigurno netko naći.

Osječka policija moli sve građane koji imaju bilo kakvu informaciju o bebi da se jave u najbližu policijsku postaju ili nazovu 192.

Vjerojatno će se i službeno zvati Zvjezdana

Malena Zvjezdana, kako su bebu staru tek jedan dan prozvali u osječkom KBC-u, po svemu sudeći bi i službeno mogla dobiti to ime. Barem tako nas je informirala Jelka Klobučar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb iz Osijeka, koji bi, po svemu sudeći, mogao preuzeti daljnu brigu o djevojčici koju je netko ostavio u utorak ujutro na ulazu u ambulantu u osječkom naselju Jug II.

- Malo smo i mi zatečeni ovom situacijom, jer u 37 godina nikad nismo imali ni sličan slučaj ovome - priča Jelka Klobučar.

U roku od mjesec dana brigu o djevojčici preuzet će skrbnik

Prema njezinim riječima, ne pronađu li se roditelji, brigu o bebi u roku od mjesec dana preuzet će njezin skrbnik kojeg će odrediti Centar za socijalnu skrb. 

- Zovu nas sa svih strana, nevjerojatno je koliko se ljudi javilo da bi htjelo usvojiti djevojčicu. No, mi svima govorimo da još ništa ne možemo, ali i da na području Osijeka postoji velik broj potencijalnih posvojitelja koji bi malenu htjeli imati u svom domu - priča Jelka Klobučar.

Za sada nema informacija o majci

U policiji kažu da nemaju nikakvih saznanja o identitetu majke napuštene bebe, kao što, unatoč javnom pozivu građanima da im pomognu bilo kakvom informacijom, još nitko nije baš ništa dojavio. Čak ni pregledom snimaka nadzornih kamera nisu mogli ništa utvrditi, kao što im ništa nije značila ni dojava Drage Vukovića, čovjeka koji je zajedno s Ivicom Mihaljčukom otkrio dijete, o "neprikladno odjevenoj ženi za ovo doba godine koja je nešto nosila pod rukom".

S druge strane, stanovnici Juga II tvrde da su policajci u utorak poslijepodne obilazili frizerske salone i stanove s fotografijom žene koja je košaricu s bebom ostavila ispred ambulante. U policiji to nisu htjeli komentirati rekavši da je u tijeku kriminalistička obrada.

U osječkom KBC-u su zaključili da nisu više obavezni informirati javnost o Zvjezdaninom zdravlju te su vrlo grubo reagirali na svaki poziv kojim smo tražili informaciju o prvom bolničkom danu napuštene bebe. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a