Obavijesti

News

Komentari 42

Osječki doktori nadziru čistoću u WC-ima: 'Apsurdna odluka!'

Osječki doktori nadziru čistoću u WC-ima: 'Apsurdna odluka!'
1

U Domu zdravlja doktori svaka dva sata moraju provjeravati toalete i o svemu voditi nadzornu listu. Odluku o novoj liječničkoj aktivnosti donijeli su u Ministarstvu zdravlja

VIDEO

Pobunili smo se zbog “pokazivanja sile” kojom se od nas liječnika hoće napraviti portire i čistačice.

Toliko toga nedostaje od opreme, radimo na rubu dopuštenog i onda nam ravnatelj pošalje dopis da moramo kontrolirati čistoću u WC-ima. Ovako govore revoltirani liječnici Doma zdravlja Osijek koji toalete u DZ-u moraju obilaziti svakih dva sata tijekom radnog vremena i sve zabilježiti u nadzorni list. Odluku o novoj liječničkoj aktivnosti donijeli su u Ministarstvu zdravlja, a kao razlog navodi se “zaštita pučanstva od zaraznih bolesti”. Osoba koja je obavila nadzor mora otkloniti nedostatke ako je to u mogućnosti ili obavijestiti ravnateljstvo, navodi se u Uputi za nadzor sanitarnih čvorova. Liječnici su cijelu priču nazvali “afera klozet” i upozoravaju kako bi to što se moraju baviti ovakvim stvarima zapravo moglo naštetiti pacijentima.

Nedavno su dobili još jedan dopis u kojem se navodi da su dužni otključavati i zaključavati Dom zdravlja vikendom kad su dežurni, a to podrazumijeva “i tjeranje ljudi iz zgrade koji se zateknu u hodnicima i toaletima nakon završetka smjene”. Miroslav Sikora, ravnatelj DZ-a Osijek, kaže da mu je sporna odrednica o provođenju nadzora svaka dva sata, ali problem ne vidi u činjenici da nadzor trebaju provoditi.

- Ako pet zaposlenika, od ukupno 292, ne žele upozoravati na probleme i informirati središnji Dom zdravlja o stanju u svojim zdravstvenim stanicama, u suradnji s njima naći ćemo model funkcioniranja na obostrano zadovoljstvo - kaže ravnatelj Sikora.  

Hrvatska liječnička komora: Neprihvatljivi zahtjevi ravnatelja Doma zdravlja Osijek  

Hrvatska liječnička komora izvijestila je u petak da je od ravnatelja Doma zdravlja Osijek Miroslava Sikore zatražila očitovanje o vjerodostojnosti dopisa liječnika iz tog doma zdravlja upućenog javnosti o neprihvatljivim zahtjevima koje je kao ravnatelj postavio pred liječnike.

HLK navodi da, prema dopisu ravnatelja Sikore od 9. ožujka 2016., liječnici i medicinske sestre Doma zdravlja Osijek svaka dva sata, kada nema spremačica, moraju obilaziti i vršiti nadzor nad sanitarnim čvorovima.

 "Ukoliko su točni navodi iz dopisa kolega iz Doma zdravlja Osijek, takvi radni nalozi i zahtjevi upućeni liječnicima apsolutno su nedopustivi. U popisu liječničkih djelatnosti koje su navedene u Zakonu o liječništvu, ne nalazi se niti jedna djelatnost koja bi upućivala da je dužnost liječnika nadzor tehničke ispravnosti sanitarnih čvorova ustanove u kojoj radi. Svaki nalog liječnicima da obavljaju poslove nespojive s liječničkom djelatnošću najoštrije osuđujemo", stoji u priopćenju HLK koje je potpisao predsjednik Komore Trpimir Goluža.

 Iz HLK također ističu da će poduzeti sva zakonom predviđena sredstva kako bi zaštitili profesionalno i osobno dostojanstvo svojih članova te ugled liječničke profesije u cjelini.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi