Oslobođeni optužbe da su prije 12 godina iz privatne tvrtke u Zagrebu izvukli 93.171 eura | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Oslobođeni optužbe da su prije 12 godina iz privatne tvrtke u Zagrebu izvukli 93.171 eura

Oslobođeni optužbe da su prije 12 godina iz privatne tvrtke u Zagrebu izvukli 93.171 eura

Savu Baraća teretili su da je, kao direktor izvlačio novac iz svoje tvrtke i davao ga Željku Lukiću, a Lukića da ga je na to poticao. Inače, Barać je u Srbiji i nedostupan hrvatskom pravosuđu

VIDEO

Sava Barać (69) i Željko Lukić (49) nepravomoćno su na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođeni optužbe da su od ipnja 2010. do kraja svibnja 2012. u Zagrebu izvukli 93.171 eura iz tvrtke Patiens promocija, a koje je Barać navodno predao Lukiću. 

Barać je bio optužen za zloupotrebu povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno da je, kao direktor tvrtke, neosnovano podizao novac u gotovini i davao ga Lukiću čime mu je pribavio imovinsku korist na štetu svoje tvrtke Patiens promocija. Lukića su pak teretili da ga je na to poticao.

Troškovi postupka padaju na teret proračuna, a Lukiću je ukinuta i mjera opreza.

Riječ je o dugotrajnom postupku u kojemu se Baraću sudilo u odsutnosti jer se nalazi u Srbiji. Sud je po zamolnici pribavio iskaz optuženog Save Baraća, koji je tijekom postupka izdvojen iz spisa kao nezakonit dokaz. Naime, i Barać i Lukić su porekli kazneno djelo, ali je Barać u svom iskazu teretio Lukića. No, ni obrana drugookrivljenog ni sud nisu dobili priliku neposredno ga ispitati.

- Praksa Europskog suda za ljudska prava i Vrhovnog suda pokazuje da se samo na temelju takvog svjedočkog iskaza ne može donijeti osuđujuća presuda zbog povrede konfrontacijskog prava. Zapisnici se mogu pročitati, ali osuđujuća presuda mora se temeljiti na drugim  dokazima, kojih ovdje nema - kazala je sutkinja Daniela Kustec obrazlažući presudu. 

Naime, financijska vještakinja utvrdila je da je nesporno prvooptuženi podizao novac, no vještak nije mogao reći je li to činio na traženje Lukića i je li, u dogovoru s njim, predao mu novac. Odnosno nije utvrđeno čija bi bila imovinska korist. 

- Budući da nema dokaza da je Lukić poticao Baraća, nema dokaza ni da je Barać počinio djelo kako ga se tereti u optužnici - kazala je sutkinja.

Na presudu stranke imaju pravo žalbe Visokom kaznenom sudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'
ATENTAT NA DONALDA TRUMPA

Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'

U tom trenutku napadač je krenuo pucati na skup na kojem je Trump u to vrijeme taman govorio o migracijama, kazao je Michael T. Slupe

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...
Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...