Obavijesti

News

Komentari 92

Oslobodili Faludžu: Hrvatskim puškama porazili su ISIL-ovce

Oslobodili Faludžu: Hrvatskim puškama porazili su ISIL-ovce
1

SVE LEGALNO I SLUŽBENO: Irački vojnici uz pomoć šijitske milicije, naoružani hrvatskom puškom VHS-2, ali i drugim oružjem, istjerali su ISIL-ovce iz Faludže u Iraku

VIDEO

Faludža, jedno od uporišta ISIL-a, oslobođena je od militanata. Grad su oslobodili irački vojnici naoružani hrvatskim puškama VHS-2, šijitska milicija te SAD, koji je gađao ISIL-ovce iz zraka.

Prije nekoliko godina snimljeno je hrvatsko oružje u rukama ISIL-a u Siriji i Iraku, a prije nekoliko dana irački vojnici te šijitske paravojne postrojbe u Falduži u Iraku ponosno su pozirali s puškama VHS-2, karlovačke tvrtke HS Produkt.

- Što se tiče pušaka, sve je to legalno. Službeno se koriste i nema tu ništa sporno. Ipak, kod nekih ISIL-ovaca se moglo vidjeti hrvatsko oružje, no to je problem iračke vojske, koja je korumpirana, pa bi neki od pukovnika dobivene puške prodavali. Što se tiče oslobađanja Faludže, koja je od 2014. bila pod ISIL-om, sad će sve ovisiti o civilnoj vlasti, koja bi trebala poštovati tamošnje sunite da ne bi došlo do novog sukoba - objasnio je Zoran Kusovac, geopolitički analitičar.

HS Produkt lani izvezao 1,5 mlrd. kuna oružja i opreme

HS Produkt već godinama uspješno posluje s vlastima u Iraku te su im 2015. isporučili 10.000 jurišnih pušaka VHS-2. Hrvatski proizvođači vojnog oružja i opreme vrlo dobro posluju. Lani su izvezli oružja i opreme za 1,5 milijardi kuna.  

Islamska država - pogled iznutra     

Novinar BBC-ja Andrew Hosken donosi priču iznutra o Islamskoj državi. Knjiga Carstvo straha otkriva kako je Islamska država nastala, istražuje kako je se može poraziti i postavlja pitanje - ako uspijemo poraziti ISIL, možemo li zaustaviti pojavu druge grupe koja će ga zamijeniti?        

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.