Obavijesti

News

Komentari 75

Osnivaju Memorijalni centar u Vukovaru za edukaciju djece

Osnivaju Memorijalni centar u Vukovaru za edukaciju djece
1

Tijekom dvodnevnog posjeta Vukovaru osmaši iz cijele zemlje bit će na moderan način upoznati s bitkom za Vukovar, te vrijednostima Domovinskog rata

VIDEO

Vlada je odlučila da se osnuje javna ustanova "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar", a ministar branitelja Predrag Marić smatra da Vukovarci ne mogu zamisliti bolji dar za Dan grada.

Kazao je da je to najveći projekt za Vukovar i da nema veze s aktualnim događanjima u Gradu, jer se na tom projektu radi dulje od godinu dana. Za osnivanje centra i nabavku autobusa, obnovu vojarne koja će biti u rangu hostela, gdje će učenici spavati, iz proračuna će se u prvoj godini izdvojiti oko 40 milijuna kuna. 

Tijekom dvodnevnog posjeta Vukovaru osmaši iz cijele zemlje bit će na moderan način upoznati s bitkom za Vukovar, te vrijednostima Domovinskog rata uz kombinaciju edukacije i zabave s porukom mira. U Vukovar će tako dnevno dolaziti 300 učenika tijekom cijele školske godine.

Posjete Memorijalnom centru počinju iduće školske godine. Matić je kazao da će ustanova biti registrirana 2. siječnja 2014., a eksperimentalno će početi raditi u ljeto, dok se prvi učenici očekuju u rujnu. Osim edukacije mladih na ovaj način će se razvijati i gospodarstvo Grada, jer se Memorijalnim centrom, kaže Matić, izravno otvaraju radna mjesta.

- Suradnjom s braniteljskim zadrugama i vukovarskom gospodarskom zajednicom od Memorijalnog centra imat će koristi cijeli Vukovar. Jer djeca koja dolaze moraju negdje spavati, moraju se hraniti, moraju negdje potrošiti neku kunu, a to će ostati u Vukovaru. Planirano je da ova posjeta bude apsolutno financirana iz proračuna, a ostalo bi bilo ono što roditelji daju djeci za kupnju suvenira - kazao je Matić.

Ulaganje u ratni turizam je na dostojanstvenoj razini, a prihodi se očekuju i od prodaje suvenira vezanih uz Domovinski rat kao što su Grb 204 brigade, Vučedolska golubica, tenk, Vodotoranj...

- Naša misija je čuvati prošlost, razvijati sadašnjost i graditi budućnost - izjavio je Matić.

Tijekom posjeta Vukovaru učenici će obići 11 lokacija, a posjet će završiti "satom mira" u kojem će poznate osobe iz Hrvatske i svijeta govoriti o miru, suživotu, zajedništvu i nečemu što se dogodilo i nešto što se više ne smije dogoditi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...