News

Komentari 22

Uskoro počinje izrada Covid putovnica kako bi mogli lakše putovati van Hrvatske

Uskoro počinje izrada Covid putovnica kako bi mogli lakše putovati van Hrvatske

Europska komisija sredinom ožujka predložila je uvođenje digitalne zelene potvrde koja je dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest

Vlada je na sjednici donijela odluku o osnivanju Radne skupine za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda, tzv Covid putovnica, temeljem Uredbe Europskog vijeća.

- Potvrde bi sadržavale informacije o preboljenju, cijepljenju i testiranju. Odlukom se zadužuje Ministarstvo unutarnjih poslova da sklopi ugovor s Agencijom za komercijalnu djelatnost, kao trgovačkim društvom od posebnog interesa za Hrvatsku - istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

- Zadužuju se MUP i Ministarstvo zdravstva za povlačenje namjenskih sredstava kroz instrument za hitnu potporu. Također se zadužuje MUP da radnoj skupini pruža svu potrebnu administrativnu tehničku podršku u radu te izradu izvješća sa zaključcima sa sastanaka radne skupine, a Ministarstvo zdravstva da radnoj skupini pruži svu potrebnu stručnu podršku, a posebno u ispunjavanju zadaća predstavljanja Hrvatske u operativnim radnim skupinama mreže e-zdravstva Europske komisije, na kojoj se koordinira provedba pilot projekta tehničkog rješenja zelenih potvrda, osiguravanja cjelovitosti, povjerljivosti, raspoloživosti i neporecivosti strojno čitljivih podataka o testiranim, cijepljenim i preboljelim osobama u stvarnom vremenu, dohvatljivih iz izvora podataka u vlasništvu Ministarstva zdravstva - rekao je. 

Podsjetimo, Europska komisija sredinom ožujka predložila je uvođenje digitalne zelene potvrde kojom bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU-a tijekom pandemije Covida-19. 

 Tzv. covid-putovnica bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest. 

 Potvrda će sadržavati QR kod kako bi se zajamčile njezina sigurnost i vjerodostojnost, a besplatno će biti dostupna u digitalnom ili papirnatom obliku. Na njoj će biti osnovne informacije: ime i prezime,  datum rođenja, datum izdavanja, datum cijepljenja, broj primljenih doza, vrsta testa, datum i vrijeme testiranja, gdje je obavljeno testiranje i rezultat te za osobe koje su preboljele covid -  datum pozitivnog rezultata testa, naziv izdavatelja potvrde, datum izdavanja, datum valjanosti. 

 EU članice će biti odgovorne za odlučivanje o tome koja se javnozdravstvena ograničenja za putnike mogu ukinuti, a ona će se morati na isti način primjenjivati na putnike nositelje digitalne zelene potvrde. Komisija će, pak, uspostaviti pristupnik kako bi se osiguralo da se sve potvrde mogu provjeravati diljem EU-a i da se članicama pruži tehnička podrška. 

 Potkraj ožujka zastupnici u Europskom parlamentu su odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije. 

Brnjac: Digitalna potvrda olakšat će kretanje građana unutar EU

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je novinarima uoči sjednice Vlade da prijedlog uredbe Europske komisije koja regulira putovanja podrazumijeva uspostavu digitalne potvrde, koja će omogućiti i olakšati kretanje građana između svih država članica EU-a. Digitalna potvrda će putem QR koda na jednom mjestu prikazivati sve potrebne podatke, koji moraju biti interoperabilni, dodala je. 

Čim je izišao prijedlog uredbe, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Ministarstvo turizma i sporta su putem radne skupine krenuli u pripremu tog dokumenta te izradu tehničkog rješenja, napomenuia je Brnjac.

Također, rekla je da je Hrvatska otvorena za turiste, hoteli i kampovi rade, a s obzirom na prijedlog nove europske uredbe napravljen je plan te se od 1. travnja znaju točni i jasni kriteriji prelaska hrvatske granice.

Također, oformljen je i tim, koji uključuje i veleposlanstva i predstavnike HTZ-a na emitivnim tržištima, s ciljem davanja informacija stranim gostima koji su uvjeti njihovog povratka u svoju zemlju, izvijestila je Brnjac.

Potvrdila je da traju razgovori s turističkim agencijama, predstavnicima event industrije i povremenog prijevoza oko naknade fiksnih troškova, rekavši da bi se rješenje moglo uskoro pronaći.

Brnjac: Interes za cijepljenje dosad iskazalo oko 69 tisuća turističkih djelatnika

Po njezinim riječima, dosad je interes za cijepljenje iskazalo oko 69 tisuća turističkih djelatnika, a takav odaziv ocijenila je "izuzetno velikim".

Brnjac je izjavila novinarima da je sastavljen plan cijepljenja turističkih djelatnika, a da je već prije nekoliko mjeseci upućeno pismo prema svim udrugama u turističkom sektoru da se provjeri tko je zainteresiran za cjepivo.

Povratne informacije su pokazale interes od oko 69 tisuća djelatnika, taj početni popis je proslijeđen prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), s kojima će se sutra održati i sastanak.

O sezonskim radnicima će se naknadno razgovarati, a primarno je da se riješi ova prva faza, nakon čega će se krenuti i na drugu fazu, izjavila je Brnjac.

ProcIjepljivanje turističkih djelatnika je važno jer su oni u direktnom kontaktu i s domaćom populacijom i turistima, ustvrdila je ministrica.

 

Najčitaniji članci