Obavijesti

News

Komentari 12

Osobni identifikacijski broj građanima kasni 23 dana

Osobni identifikacijski broj građanima kasni  23 dana
1

Ministarstvo financija tvrdi da OIB u katastrima i gruntovnicama vrijedi tek od 2010. godine, ali u praksi nije tako. U katastrima već traže OIB

VIDEO

Ministarstvo financija je od 12. siječnja građanima poštom počelo slati osobne identifikacijske brojeve (OIB). No nakon 10 dana mnogi ga još nisu dobili, a Ministarstvo još nije odgovorilo na mnoge nejasnoće oko tog broja. Uglavnom ponavljaju kako se broj može naći na internetu ili dobiti SMS-om, iako to nije službena procedura, niti su internet ili SMS dostupni svakome. Tvrde da će do sredine veljače svi dobiti.
Isto tako, unatoč najavama Ministarstva da će se uvoditi postupno te da će do 2010. vrijediti JMBG i matični broj, državne službe poput katastra počele su tražiti upravo OIB.  U slučaju da građanima OIB zatreba, a još ga nisu dobili, mogu u nadležnoj ispostavi Porezne uprave izdat će im se Uvjerenje o OIB-u. Donosimo odgovore na najčešća pitanja.

DOKUMENTE NEĆEMO MORATI MIJENJATI
1. Hoće li osobni identifikacijski broj potpuno zamijeniti JMBG i matični broj?
- Da, ali će prelazak sa sustava matičnih brojeva na sustav OIB-a trajati dvije godine u kojima će vrijediti i matični brojevi i OIB.
2. Moraju li se mijenjati dokumenti?
- Ne, isprave s OIB-om građani će dobivati kad im isteknu ili izgube stare. Ni ljudi s doživotnim osobnim iskaznicama neće ih mijenjati. Koristit će Potvrdu o OIB-u.
3. Što ako se izgubi OIB?
- Informaciju o svom OIB-u možete zatražiti slanjem SMS-a sa svojim JMBG-om ili MB-om na 61 642 ili na stranici www. oib.hr
4. Hoće li mirovinsko i zdravstveno biti uključene u sustav OIB-a?
- Njihovo povezivanje je počelo. U sustavu su već MUP, Matica rođenih, Trgovački sud, Zavod za statistiku i Porezna uprava.
5. Otkad će gruntovnice tražiti OIB?
- Gruntovnica će na OIB prijeći nešto kasnije zato što evidencija vlasništva nije bila vezana uz MBG.
6. Tko sve ima pristup OIB-u?
- Uvid u sve podatke o OIB-u imat će samo neki službenici Porezne uprave uz maksimalnu zaštitu. Ostale institucije moći će vidjeti samo podatke za koje su ovlaštene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa