Obavijesti

News

Komentari 427

Jovanović: Mladi trebaju znati što znači 'Za dom spremni'

Jovanović: Mladi trebaju znati što znači 'Za dom spremni'
3

Ministar unutarnjih poslova iznio je osobno mišljenje o tom događaju rekavši kako on to ne bi nikada napravio i da nikakav domoljubni zanos ne može opravdati taj čin

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prije sjednice Vlade osvrnuo se na slučaj reprezentativca Josipa Šimunića koji je na utakmici s Islandom uzviknuo pred tribinama ustaški pozdrav: 'Za dom, spremni'. Iako je, u konzultaciji s Prekršajnim sudom, policija utvrdila da nema elemenata za podnošenje prekršajne prijave, posebno izvješće policija je podnijela Državnom odvjetništvu koje će utvrditi ima li elemenata kaznenog djela.

- Ja to na njegovom mjestu nikada ne bih napravio, nikakav zanos to ne može opravdati - rekao je Ostojić.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović kazao je da poklič 'Za dom spremni', koliko god se neki trudili uvjeriti u suprotno, jest poklič koji veliča ustaštvo.

- Vikati 'Za dom spremni' nakon jedne sjajne pobjede Hrvatske reprezentacije koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo i dala najljepšu čestitku svim građanima, jest glupost koju ne treba tolerirati i braniti. Treba mladima objasniti da takav poklič Hrvatskoj ne treba - kazao je.

MUP, koji nije pronašao elemente za prijavu protiv Šimunića, Jovanović nije želio komentirati. Ističe da je on napravio što je trebao:

- Nevjerojatno je koliko je u proteklom periodu putem Facebooka i u moj inbox došlo reakcija mladih ljudi, učenika, djece, koji očito u svojim školama još uvijek nisu naučili koje zlo je za Hrvatsku predstavljalo ustaštvo i da je Hrvatska u svom Ustavu istaknula da je jedna naša od osnovnih tekovina antifašizam. Očito to treba neprestano ponavljati. Svi mi se zajedno trebamo boriti da našoj djeci i mladima objasnimo da je 'Za dom spremni' poklič pod kojim su stradale tisuće nevinih žrtava - kazao je ministar obrazovanja.

Hrvatski nogometni savez i Hrvatski olimpijski odbor imaju sada povijesnu priliku učiniti iskorak i poslati poruku da se na našim stadionima ne smije veličati ustaštvo niti klicati parole koje vrijeđaju bilo koga u Hrvatskoj i pokazuju elementarnu nekulturu.

Pučka pravobraniteljica: Važno je prepoznati granicu

Na izgred reprezentativca Josipa Šimunića reagirala je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Priopćila je kako aktualni događaji pokazuju koliko su rasprostranjeni stavovi nesnošljivosti i koliko još sve institucije i civilno društvo moraju, kako preventivno, tako primjerenim sankcijama, raditi na tome da postanemo demokratsko i tolerantno društvo.

- Važno je prepoznati granicu između iskazivanja domoljublja i neprimjerenih iskaza kojima se namjerno ili iz neznanja vrijeđaju pojedine skupine građana. Pozdrav „Za dom - spremni“, bez obzira na moguću dobru namjeru onoga tko ga izriče, odavno je izgubio svoje domoljubno značenje. On prvenstveno označava službeni pozdrav fašističkog i genocidnog režima NDH, koji je obilježen zločinima i terorom - priopćila je pravobraniteljica.

Upozorava da je ovime ponovno učinjena šteta ugledu Hrvatske, zbog izglednih reakcija međunarodne zajednice. Poručila je i da s praksom toleriranja takvoga ponašanja na sportskim priredbama treba prestati. Sukladno ovlastima pravobraniteljica je upozorila nadležna tijela na potrebu djelovanja. Dopisi su upućeni Hrvatskom nogometnom savezu, zbog izostanka javne reakcije i nepokretanja postupka protiv Josipa Šimunića, te Općinskome državnom odvjetništvu i Ministarstvu unutarnjih poslova, od kojih se traži izvješćivanje o poduzetim mjerama u konkretnome slučaju. Istaknula je da je sada na relevantnim organizacijama i institucijama da, sukladno ovlastima i zakonima, odrade svoj dio posla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 427

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak