Obavijesti

News

Komentari 147

Milinović napao Ostojića: Neka ti proradi moral pa daj ostavku!

Milinović napao Ostojića: Neka ti proradi moral pa daj ostavku!
1

Ostojićeva tri velika projekta su promjena imena ministarstva i HZZO-ovog loga, te povećanje plaće šefu Državnog zavoda za zdravstveno osiguranje, kaže Milinović

VIDEO

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović na konferenciji za medije poručio je kako je aktualni ministar Rajko Ostojić svoje dugove pripisao njemu, odnosno bivšoj Vladi, i time prikriva svoju nesposobnost.

Pola sata objašnjavao je aktualne probleme u zdravstvu, ali i koje stanje je ostavio nasljedniku.

- Danas ćete vidjeti što znači taj dirty start ili clean start kako naziva ministar zdravlja Rajko Ostojić prikrivanje njegove nesposobnosti. Vidjet ćete i kako je ministar uhvaćen u laži i to ni manje ni više nego od svog premijera Zorana Milanovića.

Pokazao je dokument HZZO-a iz ožujka 2012. kojeg je napravila ova Vlada, a govori o vjerodostojnosti clean starta u HZZO-u i ministarstvu zdravlja.

- Vidite da je ministar Ostojić sam priznao da su dospjele obveze 327,133,509 kuna. To je dospjeli dug u HZZO-u, a nedospjele obveze su 4 milijarde i 300 milijuna kuna. Dakle, dokument ove Vlade govori o velikoj laži ministra Ostojića, a sve za time da bi prikrio svoju nesposobnost kao najlošiji ministar zdravlja otkako je Hrvatske. Tko je uhvatio ministra u laži? Ni manje ni više nego njegov i naš hrvatski premijer Zoran Milanović, objasnio je Milinović.

Objasnio je kako je na dan 31. srpnja 2012., "dakle prvih 6 mjeseci ove vlade, prvih 6 mjeseci kako je na čelu ministar zdravlja, da su klinički bolnički centri, kliničke bolnice i klinike povećale dug za 759 milijuna kuna. Zašto ministar Ostojić laže kad zna da ne može lagati svoga premijera. Ukupno obveze bolničkih zdravstvenih ustanova u prvih 6 mjeseci velikog ministra zdravlja, koji je PR-ovski najbolji ministar, a u teoriji daleko najgori, povećana su u odnosu na 31. prosinca 2011. za 639 milijuna kuna. To govori predsjednik Vlade Milanović. Ukupno povećanje duga za prvih 6 mjeseci je milijardu i 398 milijuna kuna. Je li to clean start?, zapitao se Milinović.

Zaključio je računicu na ukupnom novom dugu od tri milijarde kuna.

- Ukupno samo za šest mjeseci povećan je dug za milijardu i 398 kuna. HZZO je povećao dug prema njihovim informacijama za 610 milijuna kuna, veledrogerijama za milijadu kuna. u godinu dana ni manje ni više najnesposobniji ministar u hrvatskoj vladi je povećao dug za preko 3 milijarde kuna.

Obrušio se na Ostojića da jedino što je dobro napravio je kada nije dirao u reforme započete u njegovu mandatu.

- Od početka prošle godine, kažu u veledrogerijama, rokovi plaćanja prema ljekarnama bili su 180 dana, a u prosincu su pomaknuti na 270 dana, odnosno uplaćeno je 750 milijuna kuna manje nego prošle godine. Bolnicama je uplaćeno 330 milijuna kuna manje, tako da se samo u 2012.  u sustavu zdravstva stvorio novi dug veći od milijardu kuna.

Spomenuo je kako se na neke operacije čeka i tri godine, da se magnetska rezonanca čeka 150 dana, a da je jedna žena danas naručena na dopler arterija i vena tek krajem rujna 2013. godine. 250 ljudi iz zdravstvene sutruke čeka natječaj za pripravnički staž, ukinuo je investicije u zdravstvu za 370 nmilijuna kuna, samo su jedne od mnogih stvari za koje je Milinović danas prozvao Ostojića nazvavši ga bešćutnim.

- Jedino što je dobro napravio, napravio je u trenutku kad nije dirao započete procese. Mora mu se priznati što je dobro napravio - promijenio je ime ministarstva zdravstva u ministarstvo zdravlja. Veliki jedan projekt, s time je započela reforma zdravstvenog sustava. Promijenio je čak i logo HZZO-a i to je bilo uz veliku suglasnost sa sindikatima, socijalnim partnerima. I povećao je plaću direktoru HZZO-a. Ovo su tri grandiozna projekta ministra Ostojića! Bez ova tri reformska procesa zdravstveni sustav bi doživio kolaps, zaključio je Milinović.

Na kraju je nasljednika zamolio da prestane sa dezinformacijama.

- Ja sam spreman kao bivši ministar zdravstva staviti se u službu napretka zdravstvenog sustava bez obzira što sam u oporbi. Tu trebamo korektnost i ne trebamo dezinformacije i nekorektnost s kojom se ministar Ostojić koristi posljednjih godinu dana. Htio sam pustiti da radi svoj posao jer je to zahtjevan posao, ali očito za napredak trebaju dvoje, a ne laži, obmane i dezinformacije ministra Ostojića, elementarne nepogode zdravstvenog sustava.

- Kada smo krenuli u reformu dospjele obveze su bile 2 milijarde i 100 milijuna kuna, a nedospjele su bile oko 4 miljarde, negdje su iste. Dospjele su smanjene za milijardu i 700 milijuna kuna. Ostavio sam stabilan zdravstveni sustav i to su potvrdile međunarodne organizacije. Jedini sustav u Europi koji nije stvarao nove dugove. Držali smo ovu brojku nedospjelih obveza na 4 milijarde i 300 milijuna, a dospjele obveze smo smanjili, objasnio je Milinović i na kraju tražio ostavku ministra Ostojića.

- Zbog svega navedenog, zbog niza dezinformacija, a poglavito dezinformacija o dugovima u zdravstvenom sustavu, zbog toga što je zdravstveni sustav u nikada težoj situaciji u posljednjih 20 godina, ako ima imalo karaktera ministar Rajko Ostojić bi nakon ovoga morao podnesti ostavku, ne zato što ide u kandidaturu za gradonačelnika Zagreba nego zbog situacije u zdravstvu. Mislim da je krajnje vrijeme da mu proradi moral i da podnese ostavku, završio je Milinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.