Obavijesti

News

Komentari 9

Osuđeni za tragediju na Hvaru: Dobili po dvije godine zatvora za smrt Talijana Vincija na jahti

Osuđeni za tragediju na Hvaru: Dobili po dvije godine zatvora za smrt Talijana Vincija na jahti
5

Vlasnik Zoran Bauk i kapetan Jerko Marasović terete se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti i Vincijevu smrt. On je preminuo od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom na jedrenjaku Atlantia na Hvaru

VIDEO

Sve smo vjerovali Tomislavu Kadiću, nisam ga htio bacati u probleme, ali zbog njega smo tu gdje smo... Tog jutra smo se malo čudili kako se gosti ne bude, ne dolaze na doručak nego samo njih dvoje, a kada nas je žena pozvala da joj je loše mužu, i kad sam se spustio i vidio mrtvo tijelo u kadi, znao sam da imamo situaciju... Nepokretno tijelo petogodišnjeg dječaka je nosio kuhar, a ja sam onda razvalio zaključana vrata sobe u kojoj se nalazila djevojčica koja se nije javljala. Na palubi smo ih održavali na životu po uputama liječnice, a brod smo već okrenuli natrag prema Hvaru, dio je potresnog svjedočanstva Jerka Marasovića, nekadašnjeg zapovjednika jedrilice Atlantia, koji je danas osuđen na dvije godine zatvora.

Hvar: Policijski o?evid na brodu Atlantia na kojem su se otrovali Talijani

Na Županijskom sudu u Splitu završeno je naime suđenje Zoranu Bauku, vlasniku jedrenjaka Atlantia na kojem je u kolovozu 2019. godine na Hvaru od trovanja ugljičnim monoksidom preminuo talijanski menadžer, 57-godišnji Eugenio Vinci. On je prvooptuženi u ovom predmetu, koji je osuđen na istu kaznu, na dvije godine zatvora. Pored bezuvjetne zatvorske kazne, moraju obeštetiti obitelj Vinci - zastupnik obitelji je danas priložio zahtjev za odštetu u visini od 690 tisuća eura, plus zatezne kamate.

Hvarski brodar i kapetan tvrde da nisu krivi za trovanje. Obitelj ogorčena: 'Dječak se teže kreće'
Hvarski brodar i kapetan  tvrde da nisu krivi za trovanje. Obitelj ogorčena: 'Dječak se teže kreće'

Tereti ih se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti i Vincijevu smrt. Obojica su danas iznijeli svoje obrane, a njihovi odvjetnici, kao i tužiteljica, iznijeli su završne riječi. Svi su izrazili kajanje što je došlo do tragedije kao i sućut obitelji. Sudac je djelomično prihvatio njihove navode pa ih je osudio zbog teškog kaznenog djela protiv sigurnosti koje su počinili iz nehaja, što je blaža kvalifikacija u odnosu na navode tužiteljstva gdje su ih teretili za neizravnu namjeru.

Nije ipak prihvatio tvrdnje kako je za sve kriv meštar električar koji im je pomagao u postavljanju generatora. Dapače, sudac smatra kako ih je Kadić dva puta upozorio da benzinski generator ne smije biti u zatvorenom prostoru, u strojarnici, nego mora biti na kuverti, odnosno palubi.

Na prethodnom ročištu, iako je prema zakonu mogao odbiti, svjedočio je Zoranov otac, Goran Bauk. Kazao je kako je njegov sin bio samo nominalni vlasnik jedrenjaka dok su o svemu odlučivali on i njegova supruga. Objasnio je da je Zoran samo naveden kao vlasnik kako bi kao mladi poduzetnik mogao dobiti poticaje.

Podsjetimo, stravični slučaj trovanja dogodio se tijekom krstarenja jedrenjakom na koje je krenulo osam talijanskih državljana. Plan je bio obići otoke Vis, Brač i Hvar, ali ljetovanje je prekinula nezapamćena tragedija. Naime, putnici su se žalili kako im je u kabinama nepodnošljivo vruće te su od posade tražili da im upale klimu. Oni su pokrenuli agregat koji je ugrađen netom prije planiranog krstarenja. Riječ je o benzinskom agregatu koji nije smio biti u unutarnjem prostoru jer ispušta otrovne plinove, a među njima i vrlo otrovni ugljični monoksid. Tijekom noći plinovi su se kroz brata i klimatizacijski sustav proširili po kabinama, a dijelu putnika bilo je loše, osjećali su mučninu. To je u svom iskazu ispričala i supruga preminulog menadžera, Manuela Fiasconaro. Upravo ona ujutro ga je pronašla mrtvog u kupaonici.

Prodaju jedrenjak Atlantia na kojem su se otrovali Talijani kod Hvara, traže 320.000 eura
Prodaju jedrenjak Atlantia na kojem su se otrovali Talijani kod Hvara, traže 320.000 eura

Nekoliko putnika lakše se otrovalo, a najteže posljedice imalo je dvoje malodobne djece, tada 5-godišnji dječak i 11-godišnja djevojčica. Oboje su bili u kritičnom stanju te su se za njihove živote borili u KBC-u Split. Djevojčica se s vremenom potpuno oporavila, no dječak i danas osjeća posljedice trovanja. Potvrdio nam je to prije nekoliko mjeseci Bruno Mancuso, talijanski političar koji je s njima također bio na krstarenju.

Hvar: Policijski o?evid na brodu Atlantia na kojem su se otrovali Talijani

- Dječak se postupno oporavio i dobro je, ali se još uvijek teško kreće – kazao je Mancuso za dječaka koji se dugo nakon trovanja, zbog poteškoća s govorom, motorikom i hodanjem, liječio u bolnici Bambino Gesù u Rimu. Mancuso nam je tada, u studenom prošle godine, rekao i kako se svi nadaju se da će pravda biti zadovoljena i da će dobiti kaznu kakva i dolikuje ovakvoj optužnici.

Goran Bauk, otac vlasnika jedrenjaka, na posljednjem ročištu izjavio je kako je jedrenjak stavljen u prodaju za 320.000 eura i da će, kada ga prodaju, sudjelovati u obeštećenju oštećenih.

Obojica optuženika u ovom slučaju na početku procesa su se, podsjetimo, izjasnili da se ne osjećaju krivima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...