Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
85 komentara

Osumnjičeni plagijator brani Barišića i daje posao Borasu...

Prskalo je potpisao peticiju za Pavu Barišića, da bi nas portal Lupiga podsjetio kako je i sam Prskalo bio osumnjičen za ozbiljan slučaj prepisivanja

Foto: PIXSELL
85 komentara

Hrvatskom zadnjih dana kruži opasan bauk - bauk plagiranja. Nizu dužnosnika koji su uhvaćeni u prepisivanju tuđih djela ili su osumnjičeni za krađu intelektualnog vlasništva, stalno se pridružuju nova imena...

POGLEDAJTE VIDEOTaj je žalosni proces ovih dana doživio klimaks. U povećoj skupini intelektualaca koji su podržali Pavu Barišića četiri su grupe. Prvu čine oni kojima će Barišićevo ministarstvo dodjeljivati novac. Drugi su oni koji ne podnose Ivana Đikića, najvažnijeg Barišićeva “tužitelja”, pa podržavaju Barišića u znak inata prema Đikiću. Treći su oni kojim smatraju da je Barišićevo djelo bagatelno (tako se nazivaju manja kaznena djela ili prekršaji koji zaslužuju oprost). U tu skupinu spadaju mnogi, ali je samo jedno ime istinski važno - ime Andreja Plenkovića. Na spomen Barišićeva plagijata i činjenice da mu je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju dokazao prepisivanje tuđih radova, Plenković samo nehajno odmahne rukom. Četvrti tip Barišićevih branitelja zasad čini samo jedno ime.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Ivan Prskalo

Tri grupe plus dekan

To je Ivan Prskalo, dekan Učiteljske škole u Zagrebu koji je sad na Učiteljskoj akademiji u Petrinji dao posla bivšem rektoru Zagrebačkog sveučilišta Damiru Borasu. Krug se zatvara, skupina se brani.
Prskalo je potpisao peticiju za Pavu Barišića, da bi nas portal Lupiga podsjetio kako je i sam Prskalo bio osumnjičen za ozbiljan slučaj prepisivanja.

Prskalo je, naime, za Osnove kineziologije, koju je kao udžbenik izdala Visoka učiteljska škola u Petrinji 2004. godine, prepisao, bez navođenja, 60 stranica teksta iz knjige Miloša Mrakovića “Uvod u sistematsku kineziologiju”. Iz uvida u obje knjige bilo je posve očito da je riječ o pukoj prepisivačini, odnosno, kako bi rekao Milijan Brkić, “kompilaciji”.

Sistematsko prepisivanje

Kopirani pasusi u dominantnoj većini nisu označavani kao tuđi autorski rad, već ih je dekan tretirao kao svoje rođene.
Navodimo samo dva pasusa da bi se vidjela metoda: “Ova disciplina” piše Prskalo, “obuhvaća opće psihologijske zakonitosti, zakone razvoja, zakone učenja i vježbanja, kognitivne i motoričke sposobnosti i konativne karakteristike primjerene kineziološkim ciljevima“.

Mraković:„Ova disciplina obuhvaća opće psihologijske zakonitosti, zakone razvoja, psihologijske zakone učenja i vježbanja, kognitivne i motoričke sposobnosti i konativne karakteristike primjerene kineziološkim ciljevima“. Ivan Prskalo zbog “kompiliranja” je prijavljen Etičkom savjetu Sveučilišta, njegovo je (ne)djelo dostavljeno i dekanu, Aleksi Bjelišu, a pokrenut je i odgovarajući postupak. Povjerenstvo je međutim zaključilo kako se ne radi o plagijatu. Prskalo je tvrdio kako je riječ o udžbeniku ili čak skripti a ne o znanstvenom radu pa je prepisivanje legitimno. Njegovim stopama idu i djeca u školama. Oni koje čeka dobra budućnost, prepisuju, i za njih nema granica, a oni koji uče, vjerovano će u Njemačku jer su im, kako kaže državni vrh, granice otvorene...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message