News

Komentari 20

Osumnjičena šestorica Hrvata: Pljačkali bankomate u Rijeci, koristili i vojni eksploziv

Osumnjičena šestorica Hrvata: Pljačkali  bankomate u Rijeci, koristili i vojni eksploziv

Na konferenciji za medije u srijedu u PU primorsko-goranskoj prezentirani su rezultati opsežnog kriminalističkog istraživanja, kojim su obuhvaćena šestorica Hrvata u dobi od 39, 37, 44, 56, 53 i 28 godina

Šestorica Hrvata kazneno su prijavljena za počinjenje ukupno osam kaznenih djela teških krađa i osam kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Nositelji ovog opsežnog i višemjesečnog kriminalističkog istraživanja  bili su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s policijskim službenicima Policijskih uprava zagrebačke i karlovačke te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.


 
Na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar i voditeljica Službe općeg kriminaliteta, Blaženka Ćaćić.
 
Uvodno, načelnik Dizdar podsjetio je na slična kriminalistička istraživanja napada na novčarske ustanove provedena u protekle dvije i pol godine, naglasivši da posebno zadovoljstvo čini to što je riječ o pet različitih skupina počinitelja. 

- Opasnost koja prijeti je sam način počinjenja ove vrste kaznenih djela, ne samo za imovinu već i za živote počinitelja, a kasnije i policijskih službenika koji postupaju u ovim događajima.  Osim toga,  uznemiruje se javnost budući da se  kaznena djela u pravilu događaju u gluho doba noći, a uz to je uočeno da počinitelji koriste nepovoljnije vremenske prilike, primjerice kišu koja  je tipična za ovo područje - kazao je Dizdar istaknuvši kako uz djelatnike kriminalističke policije u ovakvim istraživanjima sudjeluju i djelatnici drugih rodova policije.

Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe Općeg kriminaliteta ove PU  prezentirala je rezultate kriminalističkog istraživanja nad šestoricom hrvatskih državljana, a koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela u razdoblju od prosinca prošle do studenoga ove godine.

Počinjenjem kaznenih djela  nastala je ukupna materijalna šteta u iznosu od najmanje 2.647.855 kuna, od čega 1.799.300 kuna u novcu.  Oštećene su četiri novčarske ustanove, a šteta je nastala i na objektima u sklopu kojih su se nalazili bankomati.

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su osumnjičeni, pripremajući počinjenje kaznenih djela, neovlašteno nabavljali razne vrste vojnog eksploziva, elektrodetonatorske kapisle, elektrovodiče, električne izvore napajanja te izradili alat tzv. lopatu, s kojim su umetali eksploziv u kućište bankomata, nakon čega bi izazivali eksploziju kojom bi otvorili bankomat i otuđili kazete s novcem. Na ovaj način su na području Policijske uprave primorsko-goranske provalili u bankomate na području Skrada, Bribira, Omišlja i Crikvenice,  dok su na području PU istarske provalili u bankomate u mjestima općina Buje i Svetvinčenat te na području PU ličko-senjske u mjestu Brinje - kazala je Ćaćić.
 
Za kaznena djela počinjena u navedenim mjestima prvoosumnjičeni je 39-godišnjak te još dvojica hrvatskih državljana, starosti 37 i 44 godine.


 
Ostala trojica osumnjičenika, starosti  56, 53 i 28 godina sumnjiče se za provalu u bankomat u Zagrebu u lipnju ove godine, čemu je također prethodila neovlaštena nabavka eksploziva i drugih predmeta namijenjenih izvršenju kaznenog djela.

Jedan osumnjičeni je nedostupan

 Tijekom jučerašnjeg dana obavljene su pretrage domova i drugih prostora te vozila osumnjičenika na području Primorsko-goranske, Karlovačke i zagrebačke županije. Pretragama je pronađeno i oduzeto više predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela , i to:  novac, elektrovodiči, elektrodetonatorske kapisle, mobiteli, uređaji za omatanje signala i drugo.

Svi osumnjičeni poznaju se od prije i u prijateljskim su odnosima, a petorica njih već su od prije poznata policiji.
 
Svi osumnjičeni su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu, a pritvorskom nadzorniku predana su petorica osumnjičenika, dok je jedan osumnjičenik nedostupan.

Najčitaniji članci