Obavijesti

News

Komentari 20

Osumnjičena šestorica Hrvata: Pljačkali bankomate u Rijeci, koristili i vojni eksploziv

Osumnjičena šestorica Hrvata: Pljačkali  bankomate u Rijeci, koristili i vojni eksploziv

Na konferenciji za medije u srijedu u PU primorsko-goranskoj prezentirani su rezultati opsežnog kriminalističkog istraživanja, kojim su obuhvaćena šestorica Hrvata u dobi od 39, 37, 44, 56, 53 i 28 godina

VIDEO

Šestorica Hrvata kazneno su prijavljena za počinjenje ukupno osam kaznenih djela teških krađa i osam kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Nositelji ovog opsežnog i višemjesečnog kriminalističkog istraživanja  bili su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s policijskim službenicima Policijskih uprava zagrebačke i karlovačke te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

'Što je to grunulo?!' Zagrepčane uplašila eksplozija, izašli su na ulice. Lopovi raznijeli bankomat
'Što je to grunulo?!' Zagrepčane uplašila eksplozija, izašli su na ulice. Lopovi raznijeli bankomat


 
Na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar i voditeljica Službe općeg kriminaliteta, Blaženka Ćaćić.
 
Uvodno, načelnik Dizdar podsjetio je na slična kriminalistička istraživanja napada na novčarske ustanove provedena u protekle dvije i pol godine, naglasivši da posebno zadovoljstvo čini to što je riječ o pet različitih skupina počinitelja. 

- Opasnost koja prijeti je sam način počinjenja ove vrste kaznenih djela, ne samo za imovinu već i za živote počinitelja, a kasnije i policijskih službenika koji postupaju u ovim događajima.  Osim toga,  uznemiruje se javnost budući da se  kaznena djela u pravilu događaju u gluho doba noći, a uz to je uočeno da počinitelji koriste nepovoljnije vremenske prilike, primjerice kišu koja  je tipična za ovo područje - kazao je Dizdar istaknuvši kako uz djelatnike kriminalističke policije u ovakvim istraživanjima sudjeluju i djelatnici drugih rodova policije.

Oštetili bankomat u Rijeci: Raznijeli su ga eksplozivom?
Oštetili bankomat u Rijeci: Raznijeli su ga eksplozivom?

Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe Općeg kriminaliteta ove PU  prezentirala je rezultate kriminalističkog istraživanja nad šestoricom hrvatskih državljana, a koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela u razdoblju od prosinca prošle do studenoga ove godine.

Počinjenjem kaznenih djela  nastala je ukupna materijalna šteta u iznosu od najmanje 2.647.855 kuna, od čega 1.799.300 kuna u novcu.  Oštećene su četiri novčarske ustanove, a šteta je nastala i na objektima u sklopu kojih su se nalazili bankomati.

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su osumnjičeni, pripremajući počinjenje kaznenih djela, neovlašteno nabavljali razne vrste vojnog eksploziva, elektrodetonatorske kapisle, elektrovodiče, električne izvore napajanja te izradili alat tzv. lopatu, s kojim su umetali eksploziv u kućište bankomata, nakon čega bi izazivali eksploziju kojom bi otvorili bankomat i otuđili kazete s novcem. Na ovaj način su na području Policijske uprave primorsko-goranske provalili u bankomate na području Skrada, Bribira, Omišlja i Crikvenice,  dok su na području PU istarske provalili u bankomate u mjestima općina Buje i Svetvinčenat te na području PU ličko-senjske u mjestu Brinje - kazala je Ćaćić.
 
Za kaznena djela počinjena u navedenim mjestima prvoosumnjičeni je 39-godišnjak te još dvojica hrvatskih državljana, starosti 37 i 44 godine.

Uhićena trojica kod Rijeke - napadali bankomate Black box metodom i ukrali 152.000 kuna
Uhićena trojica kod Rijeke - napadali bankomate Black box metodom i ukrali 152.000 kuna


 
Ostala trojica osumnjičenika, starosti  56, 53 i 28 godina sumnjiče se za provalu u bankomat u Zagrebu u lipnju ove godine, čemu je također prethodila neovlaštena nabavka eksploziva i drugih predmeta namijenjenih izvršenju kaznenog djela.

Jedan osumnjičeni je nedostupan

 Tijekom jučerašnjeg dana obavljene su pretrage domova i drugih prostora te vozila osumnjičenika na području Primorsko-goranske, Karlovačke i zagrebačke županije. Pretragama je pronađeno i oduzeto više predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela , i to:  novac, elektrovodiči, elektrodetonatorske kapisle, mobiteli, uređaji za omatanje signala i drugo.

Svi osumnjičeni poznaju se od prije i u prijateljskim su odnosima, a petorica njih već su od prije poznata policiji.
 
Svi osumnjičeni su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu, a pritvorskom nadzorniku predana su petorica osumnjičenika, dok je jedan osumnjičenik nedostupan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca