News

Komentari 1

Uhićena trojica kod Rijeke - napadali bankomate Black box metodom i ukrali 152.000 kuna

Uhićena trojica kod Rijeke - napadali bankomate Black box metodom i ukrali 152.000 kuna

Počinjenjem kaznenih djela trojica osumnjičenika oštetili su tri novčarske ustanove, a šteta na ''napadnutim'' bankomatima cijeni se na više stotina tisuća kuna

U sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske u petak je na konferenciji za medije Kristijan Zrinušić, Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko – goranske prezentirao rezultate kriminalističkog istraživanja kojim je razriješen niz kaznenih djela vezanih uz napade na bankomate tzv. ''Black box'' metodom. 

- Naime, od početka ove godine na području PU primorsko-goranske na taj način počinjeno je više napada na bankomate, dok je jedan slučaj zabilježen na području PU istarske - kažu. 

Kristijan Zrinušić istaknuo je da prilikom navedenih napada nije bila ugrožena sigurnost podataka i imovine građana.

- Kao počinitelji ovih kaznenih djela po prvi put se kao osumnjičenici pojavljuju hrvatski državljani, kako na području naše uprave tako i na području Republike Hrvatske. Riječ je o trojici hrvatskih državljana u dobi 28, 29 i 33 godine nad kojima su policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko – goranske u suradnji s nadležnim policijskim postajama proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje 16 kaznenih djela teške krađe i četiri kaznena djela zlouporabe naprave. Sumnja se da je prvoosumnjičeni 29-godišnjak u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, prethodno, u drugoj polovici prošle godine izradio zlonamjerni računalni program te sklopio računalni uređaj prilagođen za počinjenje kaznenog djela neovlaštenim pristupom računalnim sustavima ili podacima. Potom je, od siječnja ove godine i nadalje, u dogovoru zajedno s drugo ili trećeosumnjičenim ''napao'' bankomate na području Rijeke, Mošćeničke Drage, Kastva, otoka Krka i još nekoliko mjesta na području Primorsko goranske županije te jednom u Istri. Nakon što su pomoću alata napravili otvor u kućištu bankomata, pristupali su računalnom sustavu, odnosno tzv. ''Black box'' metodom - kaže Zrinušić. 

Ukradeno je oko 152.000 kuna.  

- Također, u jednom slučaju otuđili su dijelove bankomata (računalo i dr.) i dio novca. Počinjenjem kaznenih djela trojica osumnjičenika oštetili su tri novčarske ustanove, a šteta na ''napadnutim'' bankomatima cijeni se na više stotina tisuća kuna. Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage nekoliko stanova i osobnih vozila te je pronađena i oduzeta računalna oprema, dio otuđenog novca i drugi predmeti. Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, osumnjičenici su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu i predani pritvorskom nadzorniku. Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage nekoliko stanova i osobnih vozila te je pronađena i oduzeta računalna oprema, dio otuđenog novca i drugi predmeti. Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, osumnjičenici su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu i predani pritvorskom nadzorniku - kažu u policiji. 

Najčitaniji članci