Obavijesti

News

Komentari 23

Napadač iz Berlina tražio je na internetu kako se radi bomba

Napadač iz Berlina tražio je na internetu kako se radi bomba

Tunižanin osumnjičen za teroristički napad na božićni sajam u Berlinu bio je 4 godine u talijanskom zatvoru. Pušten je jer nije mogao biti deportiran u domovinu

VIDEO

Anis Amri (24) koji je osumnjičen za teroristički napad na božićnom sajmu u Berlinu na internetu je istraživao kako se radi bomba, tvrdi New York Times koji se poziva na izjavu neimenovanog američkog službenika. Nejasno je kada je to točno bilo. Amri je, navodi se, najmanje jednom bio u kontaktu s ISIL-om. Njemu je bio zabranjen ulazak u SAD. 

Njemačka je policija noćas obavila racije u nekoliko stanova u Berlinu. Navodno je bilo i racija u Dortmundu. Bild piše kako je policija uhitila četiri osobe koje su bile u kontaku s Amrijem. 

U Italiji je četiri godine bio u zatvoru

Anis Amri, za kojim traga njemačko pravosuđe, osumnjičen je za napad kamionom u ponedjeljak u Berlinu u kojem je ubijeno 12, a ozlijeđeno 48 osoba. Među ubijenima je Izraelka. Njezin je suprug teško ozlijeđen i liječnici su ga više puta operirali i dalje je u životnoj opasnosti. 

Amri je bio četiri godine u talijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao biti deportiran u domovinu, objavili su talijanski mediji u srijedu. 

U Italiju je pobjegao nakon revolucije 2011. u Tunisu kojom je s vlasti srušen dugogodišnji diktator Zine El Abidine Ben Ali.

Talijanska agencija ANSA prenijela je da su talijanske vlasti htjele izručiti Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu dosuđenu za više kaznenih djela, ali to nije bilo moguće jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe.

Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, piše agencija.

Nakon odslužene kazne 2015., bio je prevezen u Centar za identifikaciju i izgon u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli te je po isteku zakonskog roka morao napustiti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage.

U Njemačku je stigao kao izbjeglica 2015., a u kolovozu 2016., mu je odbijen zahtjev za azilom, navode vlasti savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije gdje je živio i podnio zahtjev.

Prema njemačkom dnevniku bio je na popisu potencijalnih počinitelja terorističkih napada i bio je u kontaktu s tzv. Islamskom državom.

Tuniške vlasti dosad su izražavale sumnju da je Amri njihov državljanin, a potrebni dokumenti za njegovo izručenje stigli su u srijedu iz  Tunisa, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Ralph Jaeger u srijedu. Jaeger je dodao da tu činjenicu ne želi komentirati. 

Njemačke vlasti objavile su i da je tuniška antiteroristička policija ispitala u srijedu Amrijevu obitelj koji je u svojoj domovini bio nekoliko puta uhićen zbog navodnog korištenja droge. Navodno je bio osumnjičen i za krađu kamiona i nasilje. 

Amrijev brat je rekao kako su se zadnji put čuli prije dva tjedna preko Facebooka. 

Njemačka je u srijedu ponudila do 100.000 eura nagrade za informacije koje bi vodile uhićenju Amrija uz objavljene fotografije i napomenu da može biti nasilan i naoružan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije