Obavijesti

News

Komentari 156

Jovanović: Taj čovjek je svom djetetu uskratio ljudska prava

Jovanović: Taj čovjek je svom djetetu uskratio ljudska prava
14

U OŠ Vrgorac stigao je ministar Jovanović koji se sastao s napadnutom učiteljicom. Ispričala je kako otac učenice tijekom cijele školske godine nikad ništa nije tražio

VIDEO

Nasilni otac dobio je mjesec dana istražnog zatvora, što je komentirao i ministar Željko Jovanović koji je došao u vrgoračku Osnovnu školu. 

- Došao sam izraziti žaljenje učiteljici i svim djelatnicima škole, ali i poslati jasnu poruku da se ovako nešto više nikad ne dogodi. Čujem i da je čovjek koji je ovo počinio dobio mjesec dana istražnog zatvora. Razgovarao sam i s ministrom unutarnjih poslova, ministrom pravosuđa i ministricom Opačić i dogovorili smo se da se u skladu sa zakonom počinitelj najstrože kazni. To je čovjek koji je svom djetetu zabranio odlazak na nastavu, dakle svom vlastitom djetetu je uskratio ljudska prava - naglasio je Jovanović. 

Dodao je kako su neodgovorni roditelji najveći problem hrvatskog školstva. 

- Apeliram na roditelje kako se ovako nešto u Hrvatskoj više nikad ne bi dogodilo. Nakon Klisa i Vrgorca, trećeg ovakvog događaja više neće biti - poručio je Jovanović. 

Na pitanje bi li u škole trebalo staviti zaštitare, ministar je rekao da u konkretnom slučaju zaštitar ne bi bio rješenje jer je roditelj došao po svjedodžbu i zaštitar bi ga pustio. 

- Osim toga, ne želim da naše škole postanu utvrde ispred kojih će dežurati policija naoružana do zuba  - rekao je ministar.  

Učiteljica: Nikad nije imao zahtjeva, mislila sam da je to 'žuta minuta'

- Kad mi je zaprijetio prije dva tjedna nisam željela ništa govoriti, mislila sam 'To je žuta minuta, proći će'.  Nikad tijekom školske godine on nije imao nikakvih zahtjeva, nije ništa tražio. Sve je počelo prije nekoliko tjedana kad je tražio da mu kćer padne godinu. Jučer sam bila u školskoj knjižnici i čula lomove gore na katu dok je razbijao ormare. Onda je došao u knjižnicu i tražio da mu donesem sve pismene sastavke njegove kćeri. Kad sam krenula po njih udario me po glavi, bio je to jak šamar. Moj mlađi sin me pokušao obraniti, ali je njega ošamario i udario nogom. Poslije toga se više ničega ne sjećam - rekla nam je još uvijek vidno uznemirena učiteljica. 

Nastavnici tražili policijsku zaštitu

Nastavnici Osnovne škole Vrgorac prosvjedovali su ispred zgrade policije u Vrgorcu te i službeno zatražili policijsku zaštitu. Naime, nastavnici su u strahu da će nasilni roditelj biti pušten iz pritvora te da će krenuti u osvetnički pohod.

- Ma nismo mi prosvjedovali protiv vrgoračke policije, već protiv cijelog sustava. Jučer je bio Klis, danas Vrgorac, sutra će biti Karlovac ili neko treće mjesto. Ne mogu roditelji dolaziti u škole i prijetiti ubojstvom nastavnicima. Nešto se mora mijenjati - poručio je ravnatelj škole Ivo Klinac.

Kćeri branio da ide u školu kako bi skupila neopravdane sate

Nerazumni otac  svojoj je kćerki zabranio da posljednja dva tjedna nastave ide u školu kako bi prikupila veliki broj neopravdanih sati. Ni to mu nije pomoglo jer je Nastavničko vijeće o tome obavijestilo Centar za socijalnu skrb:

- Zaključili smo da nema smisla kažnjavati dijete zbog nerazumnih poteza roditelja - rekao nam je ravnatelj vrgoračke škole Ivo Klinac.

Otac učenice osobno je u ponedjeljak ujutro došao preuzeti svjedodžbu svoje kćeri nadajući se kako su je ipak "oborili". Kad je vidio da je prošla s dobrim uspjehom, poludio je. Prvo je porazbijao ormare u ravnateljevom uredu i zbornici, a potom i potrgao kćerinu svjedodžbu. Potom je otišao u školsku knjižnicu i pronašao nesretnu profesoricu hrvatskog te njena dva malodobna sina.

- Zatražio je od nje da mu preda sve radove njegove kćeri iz hrvatskog jezika. Kad je ona krenula po njih, prišao joj je i udario šakom u glavu. Nastavnica se nakratko onesvijestila, a u pomoć joj je pritekao jedan od sinova. Nasilnik je potom i njega udario rukom po licu, a potom i nogom u tijelo, nakon čega je pobjegao - ispričao nam je Ivo Klinac.

Uhvatili ga ispred granice s BiH

Nasilnika su uhvatili granični policajci ispred graničnog prijelaza s BiH, te su ga priveli u Dubrovnik. Otac učenice je inače bivši vrgorački policajac, a ravnatelj Ivo Klinac kaže kako prije nikad nije pravio probleme.

- Ta učenica je tijekom školovanja imala prosječne ocjene i ni po kojem kriteriju nije zaslužila da ponavlja razred. No, njezin otac očito je imao plan da se djevojčica upiše u srednju Ekonomsku školu za koju ona nema dovoljno bodova te mora odabrati neku od trogodišnjih. On se nije mogao pomiriti s tim iako sam mu pokušavao objasniti da i nakon strukovne škole ima načina da upiše fakultet, ako ona to bude željela. Posljednjih tjedana nije ju puštao u školu pa je skupila neopravdanih, ali mi smo joj te sate opravdali jer smo znali da ju roditelji s namjerom ne puštaju na nastavu. Obavijestili smo i Centar za socijalnu skrb, a sve to oca djevojčice je potpuno izbezumilo - rekao nam je Klinac, te dodao da je Pivac i njemu prijetio.

- Zvao me na telefon i govorio mi svašta. Rekao je da će "kad me uhvati biti krvi do koljena". Govorio je i da će se obračunati i s nastavnicom hrvatskog i sa mnom. Iako mi nije sasvim jasno zašto se baš okomio na nju, vjerojatno zato jer je samohrana majka pa je smatrao da je nema tko zaštititi - zaključio je Klinac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi