Obavijesti

News

Komentari 17

Otac s Paga koji je bacio djecu s balkona pati od hidrocefalusa

Otac s Paga: Dijagnoza 'vodene glave' pomaže mu u suđenju?
2

Doznaje se kako otac koji je bacio svoje četvero djece s balkona kuće na Pagu bolovao od hidrocefalusa, dijagnoze koja će smanjiti njegovu kaznenu odgovornost

VIDEO

Na Županijskom sudu u Zadru u četvrtak je bilo pripremno ročište za slučaj oca koji je u veljači svoje četvero djece bacio s balkona i za taj čin najvjerojatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora. Razlog tomu je dijagnoza njegovog psihičkog i fizičkog stanja u trenutku gnjusnog čina.

Glasnogovornik suda Hrvoje Visković rekao je nakon pripremnog ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost, da suđenje započinje 16. listopada.

Pokretanje videa...

01:18

- Kada je netko smanjeno ubrojiv zbog svojih duševnih smetnji postoji mogućnost smanjene kazne. Tako da se nemojte razbacivati s tom brojkom od 50 godina - rekao je Visković novinarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vještačenje je već utvrdilo da je u pokušaju ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, a osim toga, otac s Paga već dulje vrijeme pati od hidrocefalusa, odnosno 'vodene glave', što bi moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i uračunljivosti te kaznene odgovornosti, piše Jutarnji.

'Otac je bio smanjeno ubrojiv i zato je moguća manja kazna'
'Otac je bio smanjeno ubrojiv i zato je moguća manja kazna'

- Vještački tim iz Vrapča ostavio je mogućnost da se vještačenje dopuni nakon što okrivljenik iznese svoju obranu - dodao je Visković.

I prvih dana u zatvoru otac se osjećao loše, imao je glavobolje, a nakon što je premješten u Zatvorsku bolnicu, dijagnosticiram mu je hipertenzivni hidrocefalus, piše Jutarnji. 

Ne zna se koja je trauma prethodila toj dijagnozi, ali zna se da je u sedam mjeseci izgubio 30-ak kilograma, da je s njim teško razgovarati. Teže se sjeti aktivnosti od prethodnog dana, no za svoju djecu, 54-godišnjak pita.

Otac bacio svoje četvero male djece s prvog kata kuće u Pagu

- Monstruozno je to što je učinio, ali on nije nikakav monstrum, nego bolestan čovjek. I psihički i fizički - rekao je za Jutarnji u četvrtak odvjetnik 54-godišnjaka Branimir Zorica.

Kod kroničnog razvoja hidrocefalusa simptomi se, naime, razvijaju postupno, uz pojavu glavobolja te poremećaj vida koji kasnije prelazi u atrofiju i sljepoću. Karakteristični simptomi su usporeni 'glačajući' hod, odnosno povlačenje nogu po podlozi, te poremećaj kognitivnih funkcija, koje je često prvi simptom hidrocefalusa.

Upravo su kognitivne sposobnosti potrebne za stjecanje spoznaja bilo koje vrste. U njih se između ostaloga, ubraja pamćenje, logičko zaključivanje i rasuđivanje. Bilo kakva bolest, psihička ili fizička, olakotna je okolnost kod optuženika, kažu u pravosudnim krugovima.

Otac koji je bacio četvero djece s balkona nije bio neubrojiv
Otac koji je bacio četvero djece s balkona nije bio neubrojiv

Podsjetimo, 54-godišnjak je napao svoju djecu 28. veljače u obiteljskoj kući. Bilo je to u ranim jutarnjim satima, a policiji sve je javljeno u 6.47 sati.

Od četvero djece dvoje je bilo teško ozlijeđeno. Svi četvero bili su na liječenju u bolnici te su nakon liječenja pušteni na kućnu njegu. S majkom i socijalnim radnikom kasnije su prevezeni na sigurnu lokaciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a