News

Komentari 17

Otac s Paga koji je bacio djecu s balkona pati od hidrocefalusa

Otac s Paga: Dijagnoza 'vodene glave' pomaže mu u suđenju?

Doznaje se kako otac koji je bacio svoje četvero djece s balkona kuće na Pagu bolovao od hidrocefalusa, dijagnoze koja će smanjiti njegovu kaznenu odgovornost

Na Županijskom sudu u Zadru u četvrtak je bilo pripremno ročište za slučaj oca koji je u veljači svoje četvero djece bacio s balkona i za taj čin najvjerojatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora. Razlog tomu je dijagnoza njegovog psihičkog i fizičkog stanja u trenutku gnjusnog čina.

Glasnogovornik suda Hrvoje Visković rekao je nakon pripremnog ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost, da suđenje započinje 16. listopada.

- Kada je netko smanjeno ubrojiv zbog svojih duševnih smetnji postoji mogućnost smanjene kazne. Tako da se nemojte razbacivati s tom brojkom od 50 godina - rekao je Visković novinarima.

Vještačenje je već utvrdilo da je u pokušaju ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, a osim toga, otac s Paga već dulje vrijeme pati od hidrocefalusa, odnosno 'vodene glave', što bi moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i uračunljivosti te kaznene odgovornosti, piše Jutarnji.

- Vještački tim iz Vrapča ostavio je mogućnost da se vještačenje dopuni nakon što okrivljenik iznese svoju obranu - dodao je Visković.

I prvih dana u zatvoru otac se osjećao loše, imao je glavobolje, a nakon što je premješten u Zatvorsku bolnicu, dijagnosticiram mu je hipertenzivni hidrocefalus, piše Jutarnji. 

Ne zna se koja je trauma prethodila toj dijagnozi, ali zna se da je u sedam mjeseci izgubio 30-ak kilograma, da je s njim teško razgovarati. Teže se sjeti aktivnosti od prethodnog dana, no za svoju djecu, 54-godišnjak pita.

- Monstruozno je to što je učinio, ali on nije nikakav monstrum, nego bolestan čovjek. I psihički i fizički - rekao je za Jutarnji u četvrtak odvjetnik 54-godišnjaka Branimir Zorica.

Kod kroničnog razvoja hidrocefalusa simptomi se, naime, razvijaju postupno, uz pojavu glavobolja te poremećaj vida koji kasnije prelazi u atrofiju i sljepoću. Karakteristični simptomi su usporeni 'glačajući' hod, odnosno povlačenje nogu po podlozi, te poremećaj kognitivnih funkcija, koje je često prvi simptom hidrocefalusa.

Upravo su kognitivne sposobnosti potrebne za stjecanje spoznaja bilo koje vrste. U njih se između ostaloga, ubraja pamćenje, logičko zaključivanje i rasuđivanje. Bilo kakva bolest, psihička ili fizička, olakotna je okolnost kod optuženika, kažu u pravosudnim krugovima.

Podsjetimo, 54-godišnjak je napao svoju djecu 28. veljače u obiteljskoj kući. Bilo je to u ranim jutarnjim satima, a policiji sve je javljeno u 6.47 sati.

Od četvero djece dvoje je bilo teško ozlijeđeno. Svi četvero bili su na liječenju u bolnici te su nakon liječenja pušteni na kućnu njegu. S majkom i socijalnim radnikom kasnije su prevezeni na sigurnu lokaciju.

Najčitaniji članci