Obavijesti

News

Komentari 42

'Otac je bio smanjeno ubrojiv i zato je moguća manja kazna'

'Otac je bio smanjeno ubrojiv i zato je moguća manja kazna'
1

Podsjetimo, 54-godišnjak je napao svoju djecu 28. veljače u obiteljskoj kući. Bilo je to u ranim jutarnjim satima, a policiji sve je javljeno u 6.47 sati. Od četvero djece dvoje je bilo teško ozlijeđeno

Na Županijskom sudu u Zadru u četvrtak je održano pripremno ročište za slučaj oca koji je u veljači svoje četvero djece bacio s balkona. Na tlo su pali s visine od šest metara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Glasnogovornik suda Hrvoje Visković rekao je nakon pripremnog ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost, da suđenje započinje 16. listopada.

Rekao je kako u vještačenju piše da je okrivljenik bio bitno smanjeno ubrojiv i vjerojatno je da neće dobiti kaznu od 50 godina zatvora.

- Kada je netko smanjeno ubrojiv zbog svojih duševnih smetnji postoji mogućnost smanjene kazne. Tako da se nemojte razbacivati s tom brojkom od 50 godina - rekao je Visković novinarima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Ovo ročište bilo je zatvoreno za javnost i zabranjeno je bilo kakvo fotografiranje, snimanje i iznošenje podataka prema medijima. Na njemu će se naći okrivljenik i njegov branitelj te predstavnici tužiteljstva.

Predsjednik vijeća u ovom slučaju bit će sudac Ivan Marković. Na sudu bi trebali govoriti i sudski vještaci, a posebno se očekuje mišljenje psihijatra o cjelokupnom stanju oca. 

Otac bacio svoje Ä?etvero male djece s prvog kata kuÄ?e u Pagu

Podsjetimo, 54-godišnjak je napao svoju djecu 28. veljače u obiteljskoj kući. Bilo je to u ranim jutarnjim satima, a policiji sve je javljeno u 6.47 sati.

Od četvero djece dvoje je bilo teško ozlijeđeno. Svi četvero bili su na liječenju u bolnici te su nakon liječenja pušteni na kućnu njegu. S majkom i socijalnim radnikom kasnije su prevezeni na sigurnu lokaciju.

Otac se nakon ovog stravičnog čina sam predao policiji te je priveden u policijsku postaju, a toga su ga prebacili u prostorije PU zadarske i tamo ga je ispitao državni odvjetnik.

Otac koji je bacio četvero djece s balkona nije bio neubrojiv
Otac koji je bacio četvero djece s balkona nije bio neubrojiv

Od tog trenutka je u pritvoru i čeka suđenje.

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, Denis Klarendić, u ožujku je kazao kako je još 2014. godine postojala mjera da se djecu oduzme roditeljima, ali ta odluka je brzo povučena bez konkretnih razloga.

Žrtvama ovoga kaznenog djela, maloljetnoj djeci, dostavljena je Pouka o pravima koja imaju u ovom kaznenom postupku te im je dodijeljen odvjetnik kao opunomoćenik.

Pokretanje videa ...

Nakon slučaja smijenjena je Vesna Burčul, dotadašnja ravnateljica nadležnog Centra za socijalnu skrb. Zbog propusta su ondje bile dvije inspekcije te ondašnja ministrica demografije, obitelji i socijalne politike Nada Murganić.

Priznala je da je sustav devastiran i da nema dovoljno socijalnih radnika, no istaknula je kako je njezino ministarstvo postupilo odgovorno.