Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

'Otići ću u 3. maj, ali Vlada ne može ništa oko isplate plaća...'

Vlada je već na ovaj ili onaj način putem jamstava osigurala osam do devet plaća za cijelu grupu. Nama su ruke vezane. U ovom trenutku mi više nemamo legitimnih instrumenata, kaže Zvonimir Novak

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
5 komentara

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak potvrdio je će u četvrtak posjetiti 3. maj na poziv sindikata, a vezano uz isplatu plaće za rujan ponovio da Vlada za to više nema legitimnih instrumenata. 

- Idem danas u 3. maj jer su sindikati molili da dođemo - rekao je Novak odgovarajući na pitanja novinara na marginama tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji. 

Novak je podsjetio da je trebao doći ministar Darko Horvat, ali da nije mogao doći zbog izvanrednih okolnosti, pri čemu nije precizirao o kojim je okolnostima riječ. 

Na novinarsko pitanje što će reći radnicima u vezi isplate plaća, ponovio je da je Vlada izdavanjem jamstva za sanacijski kredit osigurala plaće za djelatnike cijele Uljanik grupe za šest-sedam mjeseci, a kada je pokrenut legitimni štrajk u grupi Vlada je izdala novo jamstvo HPB-u kojim je zamijenjen kolateral i oslobodili se depoziti koje je Uljanik imao kao osiguranje za kreditni aranžman. 

POZIVAJU SVE RIJEČANE Radnici 3. maja izlaze na ulice: Traže plaće i ostanak na poslu

- Vlada je već na ovaj ili onaj način putem jamstava osigurala osam do devet plaća za cijelu grupu. Nama su ruke vezane. U ovom trenutku mi više nemamo legitimnih instrumenata s obzirom da se cijeli proces i postupak vodi pod monitoringom Europske komisije. Pravila su jasno propisana, ona su u smjernicama iz 2014. jasno navedena - dok se ne odobri plan restrukturiranja, dok se on ne počne provoditi - Vlada više ne bi smjela intervenirati u grupu - rekao je Novak.

Što se tiče isplate plaća za rujan morali bi se stvoriti preduvjeti - deblokada računa i na neki način dati određena sigurnost potencijalnim strateškim partnerima, ali i brodovlasnicima čiji su brodovi trenutačno u izgradnji, da će program restrukturiranja "ipak ugledati svjetlo dana", kazao je Novak.

- I to smo mi radili. Mi smo razgovarali, komunicirali, pregovarali cijelo ovo vrijeme tako da smo isto na neki način sudjelovali - rekao je Novak odgovarajući na pitanje kako je Vlada sudjelovala u rješavanju problema isplate plaća za rujan. 

Naime, nova Uprava Uljanika intenzivno traži način i model za isplatu plaće, a predsjednik Uprave Emil Bulić u utorak je, nakon sastanka s ministrom gospodarstva, izjavio da se radi na tome da plaće budu isplaćene sljedeći tjedan. 

U Puli je jučer održan i sastanak s brodovlasnicima čiji se brodovi grade u Uljaniku, a prema pisanju nekih medija dogovoreno je da će idući tjedan oni uplatiti avanse čime bi se radnicima osigurala puna plaća za rujan. 

Novak je danas na pitanje novinara o izdvajanju 3. maja iz Uljanik grupe rekao kako je to bio jedan od elemenata zadnjeg programa restrukturiranja.

- Ali znate da imamo Zakon o trgovačkim društvima i za takvu odluku treba suglasnost i treba je donijeti vlasnik 3. maja, a to je Uljanik - podsjetio je pomoćnik ministra gospodarstva. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message