Obavijesti

News

Komentari 5

'Otići ću u 3. maj, ali Vlada ne može ništa oko isplate plaća...'

'Otići ću u 3. maj, ali Vlada ne može ništa oko isplate plaća...'
1

Vlada je već na ovaj ili onaj način putem jamstava osigurala osam do devet plaća za cijelu grupu. Nama su ruke vezane. U ovom trenutku mi više nemamo legitimnih instrumenata, kaže Zvonimir Novak

VIDEO

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak potvrdio je će u četvrtak posjetiti 3. maj na poziv sindikata, a vezano uz isplatu plaće za rujan ponovio da Vlada za to više nema legitimnih instrumenata. 

- Idem danas u 3. maj jer su sindikati molili da dođemo - rekao je Novak odgovarajući na pitanja novinara na marginama tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji. 

Novak je podsjetio da je trebao doći ministar Darko Horvat, ali da nije mogao doći zbog izvanrednih okolnosti, pri čemu nije precizirao o kojim je okolnostima riječ. 

Na novinarsko pitanje što će reći radnicima u vezi isplate plaća, ponovio je da je Vlada izdavanjem jamstva za sanacijski kredit osigurala plaće za djelatnike cijele Uljanik grupe za šest-sedam mjeseci, a kada je pokrenut legitimni štrajk u grupi Vlada je izdala novo jamstvo HPB-u kojim je zamijenjen kolateral i oslobodili se depoziti koje je Uljanik imao kao osiguranje za kreditni aranžman. 

Radnici 3. maja izlaze na ulice: Traže plaće i ostanak na poslu
Radnici 3. maja izlaze na ulice: Traže plaće i ostanak na poslu

- Vlada je već na ovaj ili onaj način putem jamstava osigurala osam do devet plaća za cijelu grupu. Nama su ruke vezane. U ovom trenutku mi više nemamo legitimnih instrumenata s obzirom da se cijeli proces i postupak vodi pod monitoringom Europske komisije. Pravila su jasno propisana, ona su u smjernicama iz 2014. jasno navedena - dok se ne odobri plan restrukturiranja, dok se on ne počne provoditi - Vlada više ne bi smjela intervenirati u grupu - rekao je Novak.

Što se tiče isplate plaća za rujan morali bi se stvoriti preduvjeti - deblokada računa i na neki način dati određena sigurnost potencijalnim strateškim partnerima, ali i brodovlasnicima čiji su brodovi trenutačno u izgradnji, da će program restrukturiranja "ipak ugledati svjetlo dana", kazao je Novak.

- I to smo mi radili. Mi smo razgovarali, komunicirali, pregovarali cijelo ovo vrijeme tako da smo isto na neki način sudjelovali - rekao je Novak odgovarajući na pitanje kako je Vlada sudjelovala u rješavanju problema isplate plaća za rujan. 

Naime, nova Uprava Uljanika intenzivno traži način i model za isplatu plaće, a predsjednik Uprave Emil Bulić u utorak je, nakon sastanka s ministrom gospodarstva, izjavio da se radi na tome da plaće budu isplaćene sljedeći tjedan. 

U Puli je jučer održan i sastanak s brodovlasnicima čiji se brodovi grade u Uljaniku, a prema pisanju nekih medija dogovoreno je da će idući tjedan oni uplatiti avanse čime bi se radnicima osigurala puna plaća za rujan. 

Novak je danas na pitanje novinara o izdvajanju 3. maja iz Uljanik grupe rekao kako je to bio jedan od elemenata zadnjeg programa restrukturiranja.

- Ali znate da imamo Zakon o trgovačkim društvima i za takvu odluku treba suglasnost i treba je donijeti vlasnik 3. maja, a to je Uljanik - podsjetio je pomoćnik ministra gospodarstva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21