Obavijesti

News

Komentari 1

Otišli Komadina, Holy i Čačić, a došli Hajdaš Dončić i Zmajlović

Otišli Komadina, Holy i Čačić, a došli Hajdaš Dončić i Zmajlović
31

Mirela Holy otišla je zbog pogrešnog e-maila, Komadina zbog bolesti, a Radimir Čačić zbog presude mađarskog suda zbog koje kaznu mora služiti u zatvoru

VIDEO

U prvoj godini mandata u Vladi Zorana Milanovića ostavke su podnijela dva  ministra i jedna ministrica. Otišli su Zlatko Komadina, Mirela Holy i Radimir Čačić. Komadinu i Holy naslijedili su novi ljudi, dok se nakon Čačićeve ostavke premijer odlučio za izmjene unutar Vlade.

Komadina se razbolio nakon dolaska na funkciju

Zlatko Komadina napustio je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture početkom travnja. Ostavku je podnio na sjednici užeg kabineta Vlade i kasnije objasnio da je, unatoč želji da kao ministar doprinese reformama koje su pred Vladom, morao otići zbog narušenog zdravlja. Komadina se razbolio odmah nakon preuzimanja dužnosti u Vladi, a dok je bio na bolovanju njegovu funkciju je obnašao zamjenik Zdenko Antešić. Od samog početka Komadina se nije snašao na čelu resora koji su za vrijeme HDZ-a  obilježile brojne afere. I sam je priznao da ga je zateklo stanje u Ministarstvu, a već na samom početku mandata odbili su ga ljudi koje je htio postaviti na funkcije u njegovoj nadležnosti. Vladimir Fredelji je pak s funkcije na koju ga je postavio Komadina morao otići nakon samo mjesec dana jer je javno kritizirao Vladu. Nakon ostavke, Komadinu je u Vladi zamijenio Siniša Hajdaš Dončić, bliski premijerov prijatelj koji je u Vladu došao s mjesta župana Krapinsko-zagorske županije. 

Holy je otišla zbog maila

Mirela Holy podnijela je ostavku u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode početkom lipnja. Povod za ostavku bio je e-mail koji je Holy poslala predsjedniku uprave HŽ-a Reneu Valčiću, a u kojem ga je zamolila da poštedi otkaza Heidu Maziju, suprugu svog stranačkog kolege Gorana Mazije. Nakon što je mail procurio u javnost Holy je objasnila da nije tražila da se nekoga zaposli, već je samo apelirala da se Maziju politički ne šikanira. Ipak, na kraju je podnijela ostavku jer je, kako je izjavila, nanijela štetu Vladi. Poručila je kako misli da je radila dobar posao, ali da je očito nekome jako smetala. Rekla je i da nije bitno je li ostavka bila njezin osobni čin ili ju je podnijela na zahtjev premijera Milanovića. Objasnila je kako je je bitno to što je pogriješila i da je odlazak bio jedini način na koji je mogla umanjiti štetu. Holy je na čelu ministarstva naslijedio gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović koji je nakon predstavljanja rekao da planira zadržati smjer koji je zacrtala Mirela Holy. 

Čačić podnio ostavku jer mora u zatvor

Nakon što ga je mađarski sud osudio na zatvorsku kaznu, Vladu je napustio njezin prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić. On je dobio 22 mjeseca kazne za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Prizivni sud u Kaposvaru odlučio je kako Čačić mora odslužiti 11 mjeseci zatvora, dok ostatak kazne može dobiti uvjetno. Više o presudi možete pročitati u SPECIJALU.

Prema prvoj, nepravomoćnoj presudi suda u Kaposvaru, Čačić je dobio 22 mjeseca zatvora uvjetno, na rok kušnje od tri godine. Iako su svi očekivali da će podnijeti ostavku nije to napravio. Objasnio je da je odmah nakon nesreće rekao da će ostavku dati u slučaju bezuvjetne presude, ali da će u slučaju uvjetne ili oslobađajuće nastaviti provoditi Plan 21. Nakon presude prizivnog suda nije imao izbora.

Na dan presude Čačić je zajedno s premijerom Milanovićem održao konferenciju za medije na kojoj je naglasio da mu je žao zbog tragedije koja je prvenstveno pogodila obitelj stradalih, ali je posljedice ostavila i na njemu i njegovoj obitelji. Premijer Milanović bio je potresen i rekao da je će Čačić sigurno faliti u Vladi. Odlučio je da neće dovoditi nove ljude pa je ministarstvo gospodarstva preuzeo Ivan Vrdoljak. Njega je na čelu ministarstva graditeljstva naslijedila zamjenica Ana Mrak Taritaš, a ulogu prve potpredsjednice Vlade preuzela je Vesna Pusić. 

Kada je u Saboru tražio povjerenje za nove članove Vlade, Milanović je rekao da je sve postalo neka vrsta rutine

Preminuo je Šprem, naslijedio ga Leko

I Sabor u protekloj godini nisu zaobišle izmjene. Nakon smrti predsjednika Borisa Šprema, Sabor je jednoglasno sa 123 glasa ZA za novog predsjednika izabrao Josipa Leku. Dugogodišnja zastupnica Dragica Zgrabec odabrana je za potpredsjednicu. Zastupničko mjesto preminulog Borisa Šprema popunila je Marija Lugarić


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela