Obavijesti

News

Komentari 4

Otkriće hrvatskih speleologa: Ispod Velebita imamo jamski sustav dulji od 52 kilometra!

Otkriće hrvatskih speleologa: Ispod Velebita imamo jamski sustav dulji od 52 kilometra!

Do ovog vikenda je sustav Crnopac, koji se nalazi na području južnog Velebita nedaleko od Gračaca, bio dug 43 kilometra i 570 metara. Spojem s jamom Muda Labudova to je naraslo na 52 kilometra i 236 metara

VIDEO

U vikend akciji ovog vikenda, ekipa SOŽ-ovaca (Nikola Hanžek, Stipe Maleš, Tomislav Kurečić i Sara Anđela Perić) s kolegom Dinom Grozićem iz SU Estavela kroz ulaz Oaza spojili su Jamski Sustav Crnopac s jamom Muda Labudova. Ekipa je kroz kanal Pisoar upala u Pi kanal u Mudima, napisali su u nedjelju na Facebook stranici Speleološkog odsjeka Željezničara iz Zagreba koji je dio istoimenog planinarskog društva.

Do ovog vikenda je sustav Crnopac, koji se nalazi na području južnog Velebita nedaleko od Gračaca, bio dug 43 kilometra i 570 metara. Spojem s jamom Muda Labudova to je naraslo na 52 kilometra i 236 metara.

- To je jedan od najvećih uspjeha hrvatske speleologije. Zbog svoje duljine sustav je pomaknut s 89. na 68. mjesto u svijetu i to je velika stvar. Ovo je samo dokaz predanog rada hrvatskih speleologa, koji su u svjetskom vrhu po sistematičnosti istraživanja. Taj sustav se istražuje posljednjih 16 godina istražuje, otkad je otkrivena Kita Gaćešina. Sad ukupno ima četiri ulaza - rekao nam je kratko Damir Janton, pročelnik Komisije za speleologije Hrvatskog planinarskog saveza. 

Pokušali smo doći i do samih speleologa, koji su otkrili spoj, no oni su i dalje nedostupni.

Inače, spajanjem Oaze s Jamskim sustavom Kita Gaćešina – Draženova puhaljka speleolozi su nedavno odlučili promijeniti mu ime pa se najdulji hrvatski speleološki sustav zove po planini pod kojom se nalazi – Jamski sustav Crnopac (JSC).

- Ime se lakše pamti, prepoznatije je i kraće. Sustav ima tri ulaza (Kita Gaćešina, Draženova puhaljka, Oaza), a ime se promijenilo jer su se njegovi gabariti proširili znatno preko grebena Kite Gaćešine dalje ispod Bijelog kuka i platoa pod sam greben vrha Crnopca - napisali su speleolozi prije povijesnog otkrića u našem čudesnom podzemlju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.