Obavijesti

News

Komentari 603

"Borba protiv korupcije neće stati dok ne dođe i pred SDP"

"Borba protiv korupcije neće stati dok ne dođe i pred SDP"
23

Gromoglasna Kosor sa skupa u Areni obećala je da će vidjeti i što je oporba radila. Obećala je olakšice, poticanje zapošljavanja. Na skup su potrošili oko milijun kuna

VIDEO

Posljednja informacija
Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić nakon skupa je rekao kako je sve zajedno koštalo oko milijun kuna te da to nije organizirala tvrtka Ratka Mačeka već netko drugi, no nije dodao tko.

13:30 - Ovako jedinstveni krenimo na posao - rekla je Kosor na kraju svog govora te dodala 'Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što'. Nakon što je dobila cvijeće i pljesak cijele dvorane, Kosor se vratila za govornicu  kako bi zaključila 14. sabor HDZ-a te pozvala cijelu dvoranu da zapjevaju HDZ-ovu himnu. U to vrijeme na jednoj od tribina mladež HDZ-a razvukla je veliki transparent s natpisom 'Predsjednice pobjednice'.

13:25 - U srcu programa HDZ-a bit će gospodarstvo. A program ćemo predstaviti kada mi to budemo željeli i gdje to budemo željeli - najavila je Kosor govoreći o tome kako će poticati zapošljavanje mladih. Osvrnula se i na program gospodarskog oporavka i odbacila tvrdnje da se ništa nije napravilo.
- Oni lažu! Da se nije ništa napravilo, ne bi bilo rasta gospodarstva - poručila je. U predizbornom duhu je obećala dodatna smanjivanja neporeznih davanja, olakšice koji zaposle mlade i one koji su dugo vremena bili nezaposleni, najavila je da će do 2013. prepoloviti državni deficit. Rekla je da, za razliku od SDP-a koji to najavljuje, neće uvoditi porez na imovinu koji bi plaćali i umirovljenici koji su u 45 godina rada stekli stan. Obećala je i da od rasprodaje državnog blaga neće biti ništa.. Dok je Kosor govorila sa zida je pala slika te se ona okrenula, a svi su HDZ-ovci naglo ustali.

13:10 Trebamo li prihvatiti da je za rat kriv konglomerat krivih politika? - upitala je Kosor i indirektno napala predsjednika Josipovića i njegove izjave iz Sarajeva. Dodala je kako je obećala da će Hrvatska završiti pregovore do kraja lipnja i to je učinila. 
- Jer ja sam predsjednica HDZ-a, a HDZ ispunjava svoja obećanja.
Kosor je rekla da neki traže da priznaju krivnju i odstupe s političke scene. Na to je ona krenula kako priznaju da su ostali uz Tuđmana u najteže vrijeme borbe za samostalnost, da priznaje da su se izborili za ulazak u NATO i priznaje da su vodili zemlju kroz tešku krizu. Priznala je i da nitko nije ostao bez plaće i mirovine i rodiljne naknade.
Osvrnula se i na Đuru Glogoškog, predsjednika 100 postotnih ratnih vojnih invalida te na odnos SDP-a prema invalidima dok su oni bili na vlasti.
- Đuri Glogoškom i njegovim prijateljima su smanjili prava za 60 posto. A Đuro, bez da mu pomogne supruga i djeca, ne može ni čašu vode sam popiti. To zapamtite i sjetite se 4. prosinca kad budu izbori – poručila je.
Nastavila je da bi oporba rado uništila HDZ jer se boje toga što se moraju procesuirati svi zločini, pa i komunistički, na što su je ponovno popratili glasnim pljeskom. Osvrnula se i na borbu protiv korupcije.
- Potrudit ćemo se da borba protiv korupcije dođe do svih stranaka. Tu je naša stranka platila najveću cijenu, ali nećemo posustati dok ne dođemo i do vrata SDP-a! Nećemo posustati dok ne vidimo što su radili onih proteklih godina, što je istina, a što nije od onoga što se o njima priča – poručila je Kosor.
Dotaknula se i dijaspore, te je dala naročitu potporu Hrvatima u BiH koji su se također borili za samostalnost Hrvatske.
To ne smijemo nikad zaboraviti. Mi smo snaga koja je predvodila borbu za slobodu i neovisnost, koja je pod vodstvom Franje Tuđmana razbila zube srpskom agresoru. Najavila je i promjenu Statuta stranke po kojoj će svaki član HDZ-a sudjelovati u izboru vodstva, od lokalne do državne razine. 

13:00 - Ministar Tomislav Karamarko rekao je kako se protiv stranke vodi haranga. Ne mogu djela pojedinaca ugroziti stranku s povijesnim zaslugama. Rekao je da je stari HDZ-ovac, koji se odlučio vratiti stranci sad kad je izvrgnuta bjesomučnim napadima.

12:50 - Dragi moji dolazim puna srca. Kao što vidite na fotografiji iza mene, dolazim s pristupnim ugovorom. Hrvatska je postala članica EU. Posao je završen - uskliknula je predsjednica HDZ, koja je zanesena govorom u više navrata gubila glas. Isticala je kako vjeruje u izbornu pobjedu. Prije njenog govora u Areni su pustili i anketni film u kojem su građani govorili zašto će glasati za HDZ na izborima.
- Rekla sam da ćemo uspjeti i uvesti Hrvatsku u EU, a u to su uz mene vjerovali jedino naši strateški partneri. Ostali nisu prstom mrdnuli - dodala je. Zahvalila je stranačkim kolegama što su bili uz stranku i u najtežim vremenima.
- HDZ nekako uvijek prolazi teška vremena i naposljetku nas udaraju sa svih strana. Hvala vam što ste ovoj stranci cijelo vrijeme davali potporu. Pokažimo snagu i zajedništvo na putu do još jedne pobjede - rekla je Kosor.
Rekla je kako onda kada pomisle da su nas uništili, HDZ pokazuje snagu. Onima koji, kako je rekla, žele napasti HDZ poručuje da ne razumiju da HDZ nisu pojedinci i da stranka nije samo ona. Pozdravila je branitelje u Areni.
- Naši neprijatelji ne mogu nam oprostiti pobjednički duh - rekla je Kosor i dodala Nema što nam nisu radili kako su nas blatili kao što su radili i Franji Tuđmanu jer misle da će nas tako skršiti. E neće!. 
- Oni koji nam žele naštetiti ne razumiju da HDZ nije samo vodstvo stranke, to nisam samo ja niti drugi pojedinci sa svojim vrlinama i manama. HDZ ste svi vi i HDZ je zajednica koja je prava pokretačka snaga hrvatskog naroda – rekla je u svom govoru Kosor. Nastavila je da bi mnogi rado uništili HDZ, još od samog trenutka osnivanja stranke kad je na čelu s Franjom Tuđmanom srušio komunizam i Jugoslaviju.
- Rado bi uništili HDZ jer ne mogu podnijeti što nismo dali da se zaborave naši heroji, naši branitelji – rekla je Kosor te su ju burnim pljeskom popratili u publici.

12:40 Darko Milinović dao je izjavu novinarima kojima je rekao da je njihova stranka pokazala zajedništvo i da s tim zajedništvo kreću u pobjede na parlamentarnim izborima. Nije htio odgovoriti koliki će biti trošak skupa, nego je rekao da će glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić iznijeti u javnost završni račun kada završi ova manifestacija. Podsjetimo da je prošli sabor HDZ-a koštao 700.000 kuna, da je također bio u Areni i da je samo bina koštala pola milijuna kuna. Inače, dok su poduzetnici imali svoje govore i publici iznosili svoja iskustva u gospodarstvu, dotle je poveći broj HDZ-ovaca jurnuo van na pauzu kako bi zapalili cigaretu.
No pred sam govor premijerke svi su se poslušno vratili, ne znamo je li ih netko upozorio.
Petar Čobanković je rekao da je 'ovo veličanstven sabor a na pitanje iz kojeg je fonda financiran, odgovorio je da su to redovni izvori i da novinari mogu do biti izvještaj za svaku kunu

12:25 Vođenje sabora stranke preuzeo je Petar Čobanković, nakon kojeg su se okupljenima obratili poduzetnici koji ističu svoje poslovne uspjehe. Darko Milinović je nešto ranije rekao kako su pozvali 10.705 izaslanika, a došlo ih j 9800.

12:10 Tajnik Europske Pučke Stranke Antonio Lopez Istúriz desetak puta je spomenuo Jadranku Kosor i hvalio HDZ, no za razliku od Kukurikavaca koji na svom skupu nisu direktno spominjali konkurente, Lopez ih je prozvao.
- Najveća europska politička snaga je danas ovdje. Tu sam da dam potporu i osiguram da Jadranka Kosor bude glavna osoba koja će Hrvatsku predstavljati u Europi. Hrvatska se napokon vraća kući. Socijaldemokrati tvrde da će njihova vlada uvesti Hrvatsku u Europu. Imali su 50 godina da to učine, a radili su sve suprotno. Sad kad je Kosor odradila cijeli posao oni žele Hrvatsku u Europi. Kosor je već sve odradila, a ostalo će biti sama formalnost – rekao je Lopez. Dodao je da HDZ ima potporu EPP-a i da će HDZ s Kosor biti dio pobjedničke većine u Europi.
- Nema mjesta eksperimentima, a Milanović jamči sve suprotno, jamči ono što si Hrvatska ne može dopustiti. Zato glasajte mudro – završio je svoj govor Lopez.

12:00 Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić u pozdravu je rekao da hrvatski narod ponovno brani svoje povijesno pravo u BiH.
- Pomoć koju nam daje Hrvatska i Vlada je nemjerljiva. Uvjeren sam da će Hrvatska i dalje pomagati BiH da krene na put prema EU i NATO-u – rekao je Ljubić.
Glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Čović je na bini ispričao i vic.
- Netko je minirao auto ispred obiteljske kuće. Otac je upitao svoje tko sve to napravi, a djeca u jedan glas rekoše: HDZ!. Ma nisam vas pitao tko je izgradio firmu, nego tko je minirao auto – prepričao je vic.
Nastavio je da se ne može oteti dojmu da u mnogi u Hrvatskoj imaju amneziju.
- Zaboravljaju što je sve HDZ napravio, da je na čelu s Franjom Tuđmanom stvorio državu, da je HDZ ostvario višestoljetnu težnju naroda za vlastitom državom, da je sa svojim braniteljima obranio suvremenost zemlje, da je otvorio put euroatlantskim integracijama, uveo zemlju u NATO i otvorio vrata EU - kazao je.
Završio je da hrvatski narod nije zaboravio pomoć koju je dobio od HDZ-a, da i dalje očekuju njihovu pomoć te da će znati odgovoriti kada HDZ-u u Hrvatskoj bude potrebna pomoć.

11:50 HSS-ov čelnik Josip Friščić podsjetio je na suradnju i partnerstvo s HDZ-om u protekle četiri godine. Stvaramo ozračje da se trošiti može samo ono što smo stvorili rekao je i dodao:
- Našu buduću suradnju vidim tako da zajedno gradimo europsku Hrvatsku na zadovoljstvo građana i naših susjeda. Friščić je rekao da su Kosor i koalicija vodili Hrvatsku burnim, olujnim vodama, ali da su ipak uspjeli.
- Rekli su nam da pričekamo da vjetar udari u jedra svih jedrilica i da krenemo kad i regata. Mi smo se odlučili za jedan brod u olujnom moru koji teško može ugledati kopno. Krenuli smo na taj put i uspjeli – zaključio je Friščić. 

11:40 Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić uvodno je pozdravio goste, među kojima su i tajnik Europske Pučke Stranke Antonio Lopez Istúriz, glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Čović, predsjednik HDZ-a 1991. Božo Ljubić. Na noge je podigao pozdrav predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji je pratio dugi pljesak, dok su istovremeno zviždali na Bačićev pozdrav novinarima.
- Poseban pozdrav najboljoj i najorganiziranijoj mladeži Hrvatskoj, mladeži HDZ-a – rekao je Bačić i zavrijedio dugi pljesak. Upravo cijeli drugi red, odmah iza Jadranke Kosor bio je popunjen članovima stranačke mladeži. Članovi u prvim redovima među sobom su komentirali Jadranku Kosor i govorili 'hrabra je'. Inače, u posljednjih mjesec dana su izdali 1517 novih iskaznica. Na skupu će promovirati i Katarinu Fuček i Đuru Pericu. U uvodnom govoru Bačić je Kosor nazvao predsjednicom HDZ i hrvatskog naroda. Gotovo pet minuta Bačić je pozdravljao prisutne, a članovi su se digli na noge i gromoglasno zapljeskali na spomen predstavnika braniteljskih udruga.
- Dijelimo iste vrijednosti: slobodu, demokraciju, nezavisnost i pravdu. Takvu Hrvatsku želimo i gradimo – rekao je Bačić te dodao kako se ponose Jadrankom Kosor nazvavši je hrabrom ženom.
Članstvo je i dalje disciplinirano, ali su očito zbunjeni i upola tiši nego su bili na dva prošla sabora.

11:15 Uz Jadranku Kosor, u prvom redu su većinom mladi HDZ-ovci. Iza leđa Kosorici zasjeli su ministar zdravstva Darko Milinović, Božidar Kalmeta, Vladimir Šeks, Petar Čobanković, Ivan Šuker, Andrija Hebrang. Na začelju su Đuro Popijač i Tomislav Karamarko, koji sjedi najdalje od Kosor.  Tijekom pozdravljanja gostiju, jedino su izviždali Vesnu Škare Ožbolt. Među njima je i Ratko Maček. Među gostima ovog puta nema estradnjaka kao što je to bio slučaj na prijašnjim skupovima. Došao je samo Perica Bukić, koji je također član HDZ-a i saborski zastupnik. Početak skupa je nalikovao na otvorenje boksačkog turnira jer se orila pjesma Colonije 'Svijet voli pobjednike'. Na bini je i bista Franje Tuđmana. Skup je upravo otpočeo himnom.

11:05 Do sada se okupilo više od 10.000 HDZ-ovaca no gornje tribine centra su još uvijek nepopunjene. Inače, u Arenu stane 15.000 ljudi. Zanimljivo je kako ovoga puta uz tradicionalno plavu boju HDZ-a, dominirala i bijela. Nad binom su se vijorile HDZ-ve zastave, naizmjenično bijele i plave. Očito da je tu boju Kosor izabrala kao svoju i da ta boja dominira strankom u posljednje vrijeme, svaki put kad se obraća javnosti. Bijela je inače simbol nevinosti i svježine.

11:00 Od koalicijskih partnera kao gosti ipak su došli predsjednik HSS-a Josip Friščić te Vesna Škare Ožbolt (DC). S obzirom na promotivni materijal koji su dijelili, čini se da je novi slogan HDZ-a 'Čuvajmo Hrvatsku' jer je to pisalo na svim vrećicama, zastavicama i plakatima. Taj slogan bio je ispisan i na ekranu na grandioznoj bini.

Najvjerniji HDZ-ovci u subotu ispred Arene su se počeli okupljati već oko 9 sati. Oko 9.30 već su zauzeli terase kafića oko dvorane i vidno raspoloženi ćakulali. Neki su nosili zastave dok su se drugi dohvatili novina i šutke iščitavali povelike članke o skandalima u svojoj stranci vezanim uz crni fond. Međusobno nisu komentirali napisano.

HDZ-ovci u subotu u zagrebačkoj Areni očekuju između 10 i 15 tisuća ljudi na Izvještajnom saboru, a u pozivu šefice stranke Jadranke Kosor piše kako će biti 'veličanstveno'. Kako piše Večernji list, HDZ ima pet jasnih ciljeva. Žele pokazati čvrstoću i jedinstvo, u govorima će potencirati da je Kosor liderica koja može voditi HDZ. Isticat će da nisu uzdrmani negativnim napisima te da oni nisu istiniti, a premijerka bi trebala istaknuti demokršćansku orijentaciju stranke te da imaju snage voditi državu i pokrenuti gospodarstvo. 

Bit će to dosad najveći sabor. Podsjetimo, na prošlom saboru 2009. došlo je oko 9200 delegata koji su aklamacijom prihvatili Jadranku Kosor kao novu predsjednicu stranke dok su Ivu Sanadera izabrali za počasnog predsjednika. 

Navodno je u Areni uz Kosor trebalo govoriti još nekoliko uspješnih poduzetnika, no Večernji piše i kako će riječ dobiti i mladi ljudi iz stranke na koje Kosor snažno računa na izborima. 

Jedan od stranačkih dužnosnika za Jutarnji je rekao kako skup neće biti obilježen negativizmom i govorima protiv oporbe.

Par sati ranije Kosor će od poljskog premijera dobiti nacrt pristupnog ugovora s EU.  

Ne zna se hoće li doći i Milorad Pupovac (SDSS). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 603
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...