Obavijesti

News

Komentari 36

Otkrivamo: Čačićevi projekti prepisani iz HDZ-ove bilježnice

Otkrivamo: Čačićevi projekti prepisani iz HDZ-ove bilježnice
2

TKO JE ŠTO NAPRAVIO? Bivši ministar u HDZ-ovoj vladi, Domagoj Milošević, optužuje Radimira Čačića da je zatajio autorstvo kataloga investicija

VIDEO

Između starih i novih vlada borba za naslijeđe. Dok Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade zadužen za investicije, tvrdi da ‘HDZ-ova vlada nije ostavila ništa osim magle te da su govorili samo o šljivama i space shuttleu’, današnja oporba tvrdi da su došli na gotovo.

- Uzeli su sve naše projekte!

Studiju je Milošević dao Čačiću na sastanku

To tvrdi Domagoj Milošević, bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade, te dodaje kako je nakon pobjede Kukuriku koalicije na izborima zatražio sastanak s Čačićem. Prilikom primopredaje vlasti Čačića je nasamo primio u svom uredu i dao mu studiju o pokrenutim investicijama na 112 stranica koja je u posjedu 24sataExpress.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Popričali smo pola sata, sve sam mu objasnio i on mi se zahvalio. Ja sam mu mimo službene procedure odlučio dati cijeli elaborat kako bi imao točan uvid u pokrenute investicije. No sada sam razočaran jer sve ide sporo, a osim toga, sadašnja Vlada se ne bavi privatnim investicijama koje su jako važne za gospodarski oporavak. Čačićev program investicija u sebi sadrži popis svih javnih projekata koje je moj ured podržavao i gurao, dakle svih 20 milijardi kuna vrijednih javnih projekata, i podatke u kojoj su fazi. Dobio je podatke i o 45 milijardi kuna vrijednim privatnim projektima o kojima sam razgovarao s poduzetnicima, domaćim i stranim investitorima. 

Također smo u izvješću dali i podatke o putovanjima, s kim se razgovaralo, u kojoj su fazi razgovori, pisma namjere pojedinih ozbiljnih stranih ulagača, izvješće s međunarodnog investicijskog foruma koji je Vlada organizirala, a na kraju i moj mali dodatak - radnu verziju strategije stranih ulaganja - rekao je Milošević te dodao kako su u toj njegovoj studiji navedeni svi projekti osim Pelješkog mosta, koje sada Čačić predstavlja kao projekte Kukuriku vlade. Riječ je, kaže, o HEP-ovim projektima kao što su gradnja hidroelektrane Ombla, termoelektrane Plomin, Srđa, zatim projekti Janafa - dogradnja terminala Omišalj i dogradnja terminala Sisak te projekt jugoistočni europski naftni produktovod.

- Tu su još projekti HAC-a, odnosno izgradnja mosta na Dravi, zatim projekt Plinacra - LNG Hrvatska, izgradnja priključka na plinski transportni sustav i korištenje LNG broda za skladištenje i uplinjavanje. Poslije investicijskog foruma došla su pisma namjere. Najveća investicijska banka u energetici na zemaljskoj kugli, Macquarie, te Katar petroleum, najveći na zemaljskoj kugli u LNG-u, pokazali su konkretan interes za to - rekao je Milošević.

Analitičari kažu da nije neobično da nova vlada preuzme projekte 

Već na samom prezentiranju Vladina novog investicijskog ciklusa u veljači ove godine, ekonomski analitičari složili su se da Čačić svojim prijedlogom investicijskog paketa nije prezentirao ništa čime bi iznenadio javnost i što nije već poznato. No, u tome, složni su, nema ničeg neobičnog jer je jasno da će nova vlast od bivše preuzeti započete projekte koji su u interesu građana. Tako je HDZ 2003. godine od Čačića preuzeo i nastavio gradnju autoceste te je kasnije predstavljao kao svoju zaslugu, ali, nažalost, HDZ nije nastavio projekt gradnje POS-ovih stanova koji je započeo SDP. Jedinu novost koju vide u Čačićevim investicijama su projekti obnove fasada i ‘solari’.

Više pročitajte u 24sataExpressu. 

Uz Express na dar autoatlas Hrvatske, Slovenije i BiH!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu