Obavijesti

News

Komentari 278

Otkrivamo: Savjetnicima Borg grupe po 7923 kn - svaki dan!

Otkrivamo: Savjetnicima Borg grupe po 7923 kn - svaki dan!
1

Objavljujemo javnosti još nedostupna izvješća tvrtki koje su digle milijune na savjetovanju u Agrokoru. Svakom od Ramljakovih i Dalićkinih partnera i prijatelja biznis je naglo procvjetao...

VIDEO

Plaća od 7923 kune je u Hrvatskoj za poželjeti. A toliko u prosjeku zaradi svaki savjetnik za restrukturiranje u Agrokoru - dnevno.

Među njima su i članovi tzv. Borg grupe, koji su prvo napisali “lex Agrokor”, a zatim izabrali američki Alix partners, koji im je isti dan dao milijunske poslove. Martina Dalić je zbog toga dala ostavku, ali ti poslovi i dalje traju. Izvješća za 2017. pokazuju koliko je tko zaradio.

 

Na savjetovanju Agrokora najbolje su prošli bivša tvrtka Ante Ramljaka, Texo Managment, ali i Altera savjetovanje, čiji Branimir Bricelj je sudjelovao u izradi zakona.

Čudni trošak Texa 

Po izvješćima koje su predali za 2017. godinu Fini, Texu, koji vodi Tomislav Matić i ima tri zaposlena, prihodi su skočili na gotovo 8,9 miijuna, što je sedam i pol puta više nego 2016., kad je Ramljak bio njihov zaposlenik, a ne izvanredni povjerenik.

Grupa Borg oglušila na savjete oko Lexa, Plenki je sve znao?
Grupa Borg oglušila na savjete oko Lexa, Plenki je sve znao?

Dobit od 3,45 milijuna kuna još im je skromna te bi bila i veća da nisu prikazali visoke troškove od četiri milijuna kuna, pa bi se mogli naći pod lupom Porezne. Ovo su podaci samo za prošlu godinu, a ugovori još traju - nisu raskinuti niti kad je Ramljak otišao zbog sukoba interesa niti ih se planira raskinuti. Altera Savjetovanje, čiji ljudi su pisali “lex Agrokor” i onda bili angažirani kao savjetnici, također imaju tri zaposlena. Povećali su prihode 11 puta. Čista dobit te tvrtke skočila je 32 puta, na čak 6,9 milijuna kuna. Interkapital je treća tvrtka čiji su zaposlenici, poput Tonćija Korunića, prvo pisali zakon, a oni dobili savjetničke usluge. Ali iako su navedeni kao savjetnici, njihove fakture nisu objavljene kao za prethodne dvije tvrtke.

Plenković: Nisam odgovoran u aferi, nijedan mail nisam dobio
Plenković: Nisam odgovoran u aferi, nijedan mail nisam dobio

Iako se vidi veliki rast prihoda, ne može se sa sigurnošću utvrditi je li to posljedica poslova s Agrokorom. jer u grupi Interkapitala postoji niz tvrtki ispremreženih istim ljudima. U poslovnom izvješću samog Interkapitala prijavljen je rast prihoda i dobiti generiran od ulaganja u udjele unutar grupe te tečajnih razlika i ostalih financijskih prihoda.

Odvjetnici omastili brk 

Odvjetničko društvo Borisa Šavorića, koji je predložio zakon, lani je prijavio porast prihoda od dva milijuna kuna. Šavorić je tvrdio da je radio besplatno, a nije se spominjao na listi angažiranih savjetnika koje je Ramljak podjelio novinarima jesenas. Šavorić je lani ostvario visoku dobit od 9,5 milijuna kuna. Čak dva milijuna više nego 2016. godine. Oni su bili i u sukobi interesa jer su paralelno radili na zakonu, a i za rusku VTB banku.

'Nije dramatično. Idući petak glasovanje o novom ministru'
'Nije dramatično. Idući petak glasovanje o novom ministru'

Biznis je procvjetao i odvjetničkom društvu Ramljakova prijatelja Mladena Prke. On je zastupao i zastupa Ramljaka i u privatnim parnicama, a njegov ured je angažirao Ramljak bez natječaja. Ivica Todorić je prozvao taj ured da su četiri stranice teksta Agrokoru naplatili 110.000 kuna. Lani su uprihodovali 3,5 milijuna kuna više, a čista dobit im je porasla za 2,5 milijuna kuna.

Među odvjetničkim društvima angažiranim od izvanredne uprave su i Bogdanović, Dolički i partneri, a Tin Dolički je glavni pravni savjetnik uprave.

Oni su uprihodovali 2,4 milijuna više nego 2016., a čista dobit im se učetverostručila.

Novi krak mreže: Ante Ramljak smislio i prodaju dijela HEP-a
Novi krak mreže: Ante Ramljak smislio i prodaju dijela  HEP-a

Godinu su završili s 3,65 milijuna kuna. Američki Alix je, osim dijela grupe Borg, angažirao i komunikacijski ured Colić, Laco i partneri, a prema fakturama, oni su plaćeni tri puta manje od Texa i Altere. Ipak, i oni su dobro prošli, s dva milijuna kuna više prihoda i 900.000 kuna dobiti.

Stranci uzimaju još više 

Treba napomenuti da su svi savjetnici, njih 141 iz raznih tvrtki, do kraja ožujka stajali 321 milijun kuna, a procjena je da će ih se na kraju platiti 500 milijuna kuna.

Strani, poput Alix partnera, mjesečno uprihode 7,5 milijuna kn. Posljednje izvješće Agrokora pokazuje da su, uz vojsku savjetnika, rezultati poslovanja lošiji nego 2016.

Plaćeni bolje od vještaka 

Od prodaje su uprihodili pet milijardi kuna manje, a trećinu dobiti prije poreza i troškova kredita pojeo je trošak savjetnika. Sudski vještak za financije Davor Banović zato se pita je li realno da su savjetnici toliko plaćeni. Kaže da je njegova satnica vještačenja za sud 70 kuna bruto, a maksimalno 140.

- Porezna uvijek može i treba provjeriti je li sve naplaćeno točno i odrađeno jer su usluge najčešći način za izvlačenje novca. Oni su restrukturiranje bazirali na tome da su odvojili osnovne djelatnosti od neosnovnih - kaže Banović.

'Želimo znati je li Plenković bio upoznat s prepiskom od Dalić'
'Želimo znati je li Plenković bio upoznat s prepiskom od Dalić'

Prema podacima Vlade, od početka 2017. do kraja ovoga siječnja Agrokor ima 8000 zaposlenih manje.

Ramljaka smo platili 1,2 milijuna kn, ne zna se koliko dobiva Weber

Ante Ramljak je imao neto naknadu veću od 73.000 kuna. S porezima i doprinosima Agrokor je stajao više od 1,2 milijuna kuna. Kao i Fabris Peruško, angažiran je na ugovor o djelu. Njegov nasljednik Peruško ima istu naknadu. Ali zanimljivo je da u izvješćima nema točnog troška njegove zamjenice Irene Weber. ‘Utopljen’ je s ostalim zaposlenima.

Ćorić i dalje favorit

Još nije poznato tko će zamijeniti Martinu Dalić. Još se među HDZ-ovcima najviše spominje ime ministra Tomislava Ćorića. Ivana Maletić i Domagoj Milošević nisu u igri. Šef HNS-a Ivan Vrdoljak opovrgnuo je spekulacije da će ući u Vladu.

- Neću biti ministar gospodarstva niti raditi na trošak proračuna - rekao nam je Vrdoljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 278
VIDEO

Što je rekao? Šef SOA-e dao je Kolindi izvješće o aferi mailovi
'JA BIH VRATILA NOVAC'

Što je rekao? Šef SOA-e dao je Kolindi izvješće o aferi mailovi

U ponedjeljak na razgovoru s predsjednikom Vlade predložit ću održavanje sjednice Nacionalnog vijeća, svakako postoji potreba jer moram izraziti zabrinutost trenutnim stanjem, kazala je predsjednica

'Afera Hotmail se nije trebala dogoditi, ali neću sad o tome'
DARKO HORVAT

'Afera Hotmail se nije trebala dogoditi, ali neću sad o tome'

Premijer traži potporu partnera za to da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić postane i potpredsjednik Vlade, a da ministar gospodarstva bude Darko Horvat
Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao
AFERA MAILOVI

Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao

U ovom trenutku ne bih ulazio u špekulacije, kondicionale - što ako scenarij. Prema onome što smo čuli u petak u Opatiji, na panelu o Agrokoru, proizlazi da se približavamo trenutku nagodbe, kaže ministar