Obavijesti

News

Komentari 0

Otkrivamo skriveno JNA blago na obalama Jadranskog mora

Otkrivamo skriveno JNA blago na obalama Jadranskog mora
7

Od Istre do Dubrovnika, Jadran je pun vojnih baza i kompleksa na superatraktivnim lokacijama. Vojska bivše države činila je sve da se za njih ne sazna i ne otkrije

VIDEO

Smješteni na najljepšim priobalnim lokacijama, skriveni iza pješčanih plaža ili grubih jadranskih hridi, zaklonjeni u mediteranskim šumarcima ili na atraktivnim terenima, vojni objekti i kompleksi iz vremena JNA mogu se naći na svakom dijelu hrvatske obale. Među najljepše i najatraktivnije vojne komplekse ubrajaju se Kupari pokraj Dubrovnika, ali ne zaostaju mnogo ni vojarne i baze na šibenskom, zadarskom ili pulskom području. Iako je većina vojnih kompleksa zapuštena i trenutačno bez namjene, zbog njihove superatraktivne lokacije već godinama se slažu veliki planovi za njihovu prenamjenu. Bivši vojni hotelski kompleks Kupari u Župi dubrovačkoj je i dalje otvorena priča. Kompleks s pet hotela nije upotrebljiv. Devastirao ga je i razrušio 1991. godine bivši vlasnik JNA i danas je ruševina koja podsjeća na ratna razaranja.

Smještaj za strane vojne dužnosnike

U sklopu kompleksa je još i upravna zgrada, središnji ekonomski pogon, dva stambena objekta s drvarnicama i prateći objekti. Tom kompleksu pripada i dio bivše izdvojene zone za rezidencijalne potrebe koje su danas u upotrebi, i to obnovljeni hotel Galeb te vile Borovka 1 i 2 tzv. Titove vile. U tim objektima odsjedaju strani vojni dužnosnici uz povoljne cijene. U funkciji je i obnovljeni kamp Kupari kao dio kompleksa. Ispod vila su potkopi koje je sagradila bivša JNA, opremljeni za stanovanje i življenje u slučaju duljeg ili nuklearnog rata. 

- Prije rata vojni kompleks Kupari imao je više od tisuću kreveta i bio popunjen cijelu godinu, a bilo je tu i oko osamsto zaposlenih. Krajnje je vrijeme da se obnovi, sagradi novi kompleks, što bi na toj vjerojatno najatraktivnijoj lokaciji na Jadranu dalo velik doprinos razvitku turizma - kazao je jedan od bivših zaposlenika vojnog kompleksa Kupari te dodao kako postoji prostorni plan koji omogućuje gotovo dvije tisuće ležajeva s popratnim sadržajima. Vlada RH je na potezu i od nje se očekuje, kako je najavljeno, raspisivanje međunarodnog natječaja za davanje u dugogodišnju koncesiju.

Na Visu se nude vojne ture po JNA objektima

Otok Vis ima dugu vojnu povijest. Na otoku je 16 vojnih baza, od kojih većina zjapi zapuštena i napuštena. Riječ je tisućama četvornih metara potkopa za ratne brodove, zemljišta, skladišta, uvala - uglavnom mrtvom kapitalu. Turistička zajednica u suradnji s agencijama nudi “vojne” ture po nekadašnjim JNA objektima. Tako turisti mogu obići raketnu bazu Stupišće, vojni tunel Vela glava te Titovu špilju. Kako nam kažu u turističkim agencijama, posjetitelji su fascinirani takvim tipom obilaska otoka koji traje četiri sata i stoji 250 kuna. 

- Svi se prave da to nije njihovo, a tako se i odnose prema potencijalnim turističkim atrakcijama. To je problematika kojom se već dugo bavimo, a jedino u čemu ima pomaka jest da je na tim lokacijama sve manje željeza. Pod krinkom čišćenja, željezo se krade, a pa je tako nestao i jedan od četiri topa - kazuju nam u turističkoj agenciji. 

Na Visu najviše muke imaju s jedriličarima i jahtašima koji se ilegalno usidre u potkope, pa dolaze komunalni redari koji ih tjeraju. Ne postoji način da se sidrenje naplati jer to nije ničije. Osim navedenih turističkih lokacija, u funkciji su još tri objekta - u jednom je vinarija, drugi služi kao skladište dok je u jednom radarska baza. Ostaje još deset koji čekaju da ih se stavi u funkciju. U Splitu, nekadašnji JNA hotel Duilovo, danas je hotel Zagreb. Tijekom ratnih godina bio je dom mnogim izbjeglicama, a i u hotelskim bungalovima žive branitelji i njihove obitelji. U vlasništvu je MoMA, a 2011. godine je djelomično obnovljen. Procijenjeno je da taj kompleks, uključujući i zemljište vrijedi 1,2 milijarde kuna.

Jedna od najuređenijih vojarni u Hrvatskoj je u Kovčanju na Malom Lošinju. Nekadašnja vojarna JNA, tijekom i nakon Domovinskog rata korištena je kao Obučni centar Specijalne policije. No s vremenom se lijepa uvala zapušta te postaje prostor za divlje napasanje stoke, ilegalno sidrište turista, masovni deponij ilegalnog smeća te, prema pričama mještana, neko vrijeme i ilegalna klaonica.

Odmor za visoke dužnosnike NATO-a

Ipak, svjesna njezina potencijala, vlada RH 2004. prostor proglašava “vojnom lukom” i godinu dana poslije MORH i MUP potpisuju ugovor o zajedničkom financiranju i korištenju kompleksa. Godine 2006. ulazi se u Dugoročni plan razvoja OS RH i kreće se s radovima. Poslije je kompleks bio dio afere bespravne gradnje čime je predivna lošinjska uvala postala prilično raskošna rezidencija vojne i političke elite, te supruga časnika i njihove djece. Godinama dobro štićena i skrivena iza guste borove šume i maslinika te zatvorena za javnost, vojarna se mogla slikati samo iz zraka s koje visine su se, među ostalim, dali uočiti luksuzni stambeni objekti sa zelenim travnjacima i terasama sa suncobranima, pristanište za glisere, boćalište i dječje igralište okruženo mediteranskim biljem. Većina mještana, koji žale što najljepša lošinjska luka nikad nije korištena za pravu stvar - turizam i među kojima i danas vlada zavjet šutnje, samo šuškaju kako su se u tim godinama tu odmarali i visoki dužnosnici NATO-a. Na pulskom je području velik dio prostora predstavljao zone namijenjene austrougarskoj vojsci, sa sustavom utvrda koje su okruživale Pulu. Bivša JNA preuzela je određene zone u obalnom području kao što su Vallelunga, Sv. Katrina – Monumenti i Muzil. Zona Muzil je, prema Generalnom urbanističkom planu Grada Pule, namijenjena za zelene površine, rekreaciju i luku otvorenu za javni promet. 

- U dijelu turističkih smještajnih kapaciteta osigurat će se uvjeti za realizaciju maksimalnog kapaciteta od 2500 postelja, dok će se novi sadržaji, u cilju ekonomiziranja gradnje i iskorištavanja postojećih resursa, fokusirati i grupirati oko postojećih povijesnih objekata i sadržaja. Planira se realizacija niza javnih i društvenih, ugostiteljsko- turističkih i sportsko-rekreacijskih sadržaja, kao što su galerije, prostori sveučilišta, jedriličarski klub, botanički vrt, gradska sportska lučica kapaciteta 120 vezova, muzej, hoteli, Wellness centar, kongresna dvorana, javni plažni terasasti kompleks, golfska kuća s javnim sadržajima, prodavaonicama i minigolfskim igralištem, akvarij, kina, ugostiteljski objekti, sportski tereni, parkovi, kongresni, kulturni i koncertni centar, obalna šetnica, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Na monumentima je bila i ronilačka baza

U napuštenoj i devastiranoj bivšoj vojnoj zoni na sjeveru pulske luke, Vallelunga, kako bi se privuklo što više turista, namijenjena je za mješovito stambenoposlovnu, javnu i društvenu, trgovačko-uslužnu, opću luku otvorenu za javni promet, putničku luku i javne zelene površine. Otok Sveta Katarina bio je nekad središte hidroavionske industrije austrougarske monarhije, a u njegovu su sklopu i zgrade talijanske racionalističke arhitekture predratnog razdoblja. Na Mulimentima je bila vojarna koja se protezala čitavim sjevernim dijelom pulskog zaljeva. Za vrijeme Jugoslavije na otoku je boravila Jugoslavenska ratna mornarica koja je podignula nekoliko zgrada koje su udomljavale razne školske i ronilačke ustanove. Na otoku je bilo zapovjedništvo brigade mornaričkog pješaštva i mješovita divizija desantnih brodova, ronioci... Kao geostrateški važno područje, Šibenik je od davnina okružen tvrđavama, zidovima, bunkerima, vojarnama, skladištima i drugim vojnim objektima. Neke su vojarne predane na korištenje Gradu Šibeniku, ali većina ovih prostora je i dalje bez namjene. Ipak, u dijelovima vojarne HV-a Bribirski knezovi djeluje prva hrvatska katolička osnovna škola, a nekoliko stotina metara dalje već treću godinu za redom organizira se glasovit Terraneo festival.

U djelu iste vojarne otvoren je Pomorsko inovacijski centar iNavis, norveško-hrvatski projekt kojemu je cilj na jednom mjestu okupiti i povezati tvrtke iz dvije zemlje te institucije iz pomorskog sektora. Uvala Škar koristi se za potrebe središnjeg laboratorija Hrvatskih voda za šire dalmatinsko područje. Od nekadašnjeg Vojno-remontnog brodogradilišta Velimir Škorpik NCP grupa napravila je marinu i brodogradilište, a s turskim partnerima Dogus grupom uskoro će biti sagrađen i hotel. Svi su ti projekti samo kap u moru golemih razvojnih kapaciteta koje imaju vojni prostori i nekretnine na šibenskom području. 

- Riječ je o golemim područjima iznimne važnosti za daljnji razvoj Šibenika. Nadam se da će država zajedno s lokalnom samoupravom ubuduće biti učinkovitija u iznalaženju adekvatne civilne funkciju i namjene za te prostore - rekao je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta. Vojarna Šepurine između Zatona i Petrčana jedna je od najatraktivnije lociranih vojarni.

Šepurine su sada u 'statusu quo'

Njezinih 1100 tisuća kvadrata atraktivnog zemljišta uz more ključni su za povezivanje turističkih nastojanja od Ninskog blata, Nina, turističkog naselja Zaton, Falkensteiner resorta i cijelih Petrčana preko Kožina, Dikla i Zadra do Sukošana u jedinstvenu rivijeru. Godinama se provlače priče o mjestu za elitni turizam, ali još ništa nije krenulo... - Šepurine su trenutačno u statusu quo što se tiče civilnog preuzimanja vojne baze u turističke svrhe. JNA je jednostavno otela Šepurine 1947. godine privatnim vlasnicima. Stvar je sad na sudu i tamo će se odlučiti tko kome koliko duguje ili ne duguje, kazao nam je Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.