Obavijesti

News

Komentari 5

Otkrivamo tajne svemira i zašto munje udaraju u tlo

Otkrivamo tajne svemira i zašto munje udaraju u tlo
2

Više od 300 učenika osnovnih i srednjih škola od svibnja u pulskom znanstvenom centru uči sve što ih zanima o prirodi, tehnici, energiji i planetima

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Od dva do tri puta tjedno brojne istarske škole dolaze u Centar za popularizaciju znanosti i inovacije u Pulu, prostor u koji je uloženo 800.000 kuna iz europskih fondova.

Do sada je kroz Centar, koji je otvoren u svibnju ove godine, kroz razne programe prošlo više od 300 učenika željnih novih znanja i iskustava.

- Dobro se zabavljamo, ali i jako puno naučimo te nam je drago da postoji jedan takav centar u Puli - rekli su učenici Osnovne škole Vidikovac. Najviše im se svidio Van de Graffov generator koji služi za proučavanje elektriciteta jer im se diže kosa kad ga dodirnu.

- Volimo eksperimente iz fizike, ali u školi nemamo previše opreme. Najzanimljiviji su nam pokusi sa strujom i elektricitetom - izjavili su đaci iz OŠ Kaštanjer nakon nedavnog posjeta.

Jedan od ciljeva Centra je da se što više djece školuje na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima te da im se potakne želja da jednog dana postanu istraživači, znanstvenici ili inovatori. Kako je rekao dr. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije (IDA) koja je omogućila dobivanje novca iz EU fondova, u Centru se učenicima nastoje približiti zakoni fizike na kojima se temelji tehnička znanost, ali i svijet oko nas. Centar je, uz IDA-u, osnovala Zajednica tehničke kulture Istarske županije u sklopu EU projekta Smart Inno.

- Fizika učenicima uglavnom predstavlja tek apstraktne brojke i formule koje ne razumiju u potpunosti pa je namjera Centra, koji je jedini takav u državi i za čiji su dolazak zainteresirane i mnoge škole u Hrvatskoj, popularizirati fiziku među mladima te ih potaknuti da i sami postanu autori brojnih inovacija - kaže Sabatti. Zato Centar kroz programe ugošćuje brojne mentore i stručnjake iz toga područja znanosti. Centar se prostire na tri kata s oko 200 četvornih metara obnovljene zgrade Zajednice tehničke kulture u Puli.

- Prvi kat je posvećen mehanici i energetici, drugi elektricitetu i magnetizmu, a u laboratoriju na trećem katu nalazi se vrijedna oprema za geometrijsku i valnu optiku. Obilazak centra traje oko dva školska sata. Učenici se tijekom posjeta Centru dijele u grupe do 15 učenika, radi lakšeg praćenja predavanja i izvođenja raznih zanimljivih pokusa. Nedavno su nam u gostima bili učenici pulske OŠ Kaštanjer gdje su na prvome katu, na licu mjesta, mogli vidjeti na koji se način energija prenosi s jednog njihala na drugo te brojne druge zakone iz mehanike i energetike - rekao je Sabatti.

Kaže da naknade mentorima koji rade s djecom financiraju Grad Pula i Istarska županija.

- Profesori u školama slažu se da je nastava u školi monotona, a škole raspolažu sa skromnim napravama i sredstvima te rijetko nalaze novac za obnavljanje laboratorija. Stoga je dolazak u Centar znanosti i inovacija za mnoge od njih predivno iskustvo koje pamte i žele ponoviti. Centar posjećuju učenici 7. i 8. razreda osnovnih te srednjih škola koje imaju program fizike, poput: medicinske, tehničkih škola te primjerice gimnazije. Važno je napomenuti da Centar nije namijenjen samo učenicima, nego i studentima te djeci predškolskog uzrasta - govori Sabatti i zaključuje da Centar daje šansu mladima da se od najranije dobi bave znanošću.

Sagradit će se i novi, interaktivni park     

Dva kata na kojima se prostire pulski centra znanosti tek su početak ovog edukacijskog projekta. Dr. Sabatti je najavio da u dvorištu zgrade u kojoj se nalazi Centar namjeravaju sagraditi interaktivni park s različitim napravama, poput ogledala i njihala namijenjenih djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovne škole. I taj park financirat će novcem iz europskih fondova za obrazovanje, znanost i projekte edukacije.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Puca jedinstvo: Predstavnik Mađara će podržati Vladu HDZ-a i DP-a. S njim bi imali većinu!
MANJINE U RASKOLU

Puca jedinstvo: Predstavnik Mađara će podržati Vladu HDZ-a i DP-a. S njim bi imali većinu!

Hoće li mađarska manjina biti 76-ta ruka za potrebnu većinu u novoj vladi, bez ostalih manjina? Demokratska zajednica Mađara je upravo izglasala podršku HDZ-ovoj većini bez obzira na ostale manjinske zastupnike