Obavijesti

News

Komentari 19

Otrovi u zraku! Ne izlazite na ulice Siska bez maski na licu

Otrovi u zraku! Ne izlazite na ulice Siska bez maski na licu
6

Toksikolog Franjo Plavšić upozorava ljude da dobro zatvore vrata i prozore te da ne jedu hranu iz vlastitih vrtova. Prilikom izlaska iz kuće preporučljivo je imati masku

VIDEO

U zraku iznad Siska ima sumporova dioksida, dušikovih oksida i čađe, a sve to može izazvati ozbiljne probleme u dišnom sustavu, kaže vodeći hrvatski toksikolog prof. dr. Franjo Plavšić. Poziva Siščane da ostanu u svojim domovima te da dobro zatvore sva vrata i prozore. Također, prof. dr. Plavšić savjetuje ljudima u Sisku da ostanu u blizini kako bi ih zdravstvene službe mogle pregledati i utvrditi imaju li kakve probleme.

- Dišni problemi mogu se javiti i poslije, nakon dva-tri dana. U ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne zna čega sve ima u zraku oko rafinerije, a Zavod za javno zdravstvo počet će uskoro mjerenja i to utvrditi - kaže toksikolog Plavšić.

Dodaje kako je dio ljudi vrlo brzo nakon požara evakuiran te da je dao nalog da se za vatrogasce organiziraju posebni zdravstveni pregledi.

Također je zamolio ljude da do daljnjega ne jedu voće i povrće iz vrtova oko svojih kuća jer čak ni dobro pranje možda ne bi moglo ukloniti masnu čađu. Voda iz vodovoda zasad nije ugrožena, a savjet je ljudima da, ako već moraju izlaziti iz kuća, nose zaštitne maske. No valja imati na umu, ističe toksikolog, da maske štite samo od čađe, ali ne i od otrovnih plinova. Predsjednica sisačke Udruge oboljelih od karcinoma Nada Jagić kaže kako se svi sa strahom pitaju što bi sve moglo proizaći iz ovog požara.

- Problem se stalno ignorira. Nitko se ne drži dogovora i rokova. Neprestano slušamo obećanja o modernizaciji rafinerije i manje zagađenja, ali od toga nikad ništa. Uz to, Zavod za javno zdravstvo daje ublažena izvješća, zamotana u celofan - kaže Nada Jagić.

Plinovi izazivaju teško disanje, kašalj, gušenje

Sumporov dioksid nastaje kao posljedica izgaranja fosilnih goriva. Bezbojan je plin, karakteristična i oštra mirisa. U većim koncentracijama je toksičan, a nadražuje sluznicu dišnih puteva. Simptomi nadraženosti (teško disanje, kašalj) mogu se javiti i nakon nekoliko dana. Dušikovi oksidi su skupina visoko reaktivnih plinova, a također nastaju pri izgaranju goriva. Čađa se sastoji od sitnih čestica opasnih za dišne puteve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe