Obavijesti

News

Komentari 3

'Otvarali smo i grobove da bi pronašli našeg sina Darka'

'Otvarali smo i grobove da bi pronašli našeg sina Darka'
1

Tata Filip je u vukovarsku bolnicu nosio ranjenog Darka. Tamo je i preminuo, a lijes je nestao. Otac je sam pretražio 50-ak grobnica

VIDEO

Kada mi je sin rekao da ide po pušku i braniti grad, bilo mi je jako teško. Kleknula sam pred njega i plačući ga molila da ne ide. Mislila sam da je premlad i da ne zna ništa o ratu. Pitala sam ga što će se dogoditi ako ga uhvate, a on je pokazao bombu u džepu i rekao da ga neće živog uhvatiti. Taj dan kada je poginuo bila sam jako nemirna. Bio je jak napad na grad i granata nam je pogodila kuću. Uzela sam torbu već ranije pripremljenu za bijeg i s 12-godišnjom kćeri trčala u podrum Mjesne zajednice - kroz plač nam je 2019. govorila Anica Tunjić (70), majka nestalog branitelja Vukovara Darka Tunjića.

Darkov položaj bio je drugi prema Borovu Selu. Zvao se Krešo 4. Ispred njih bio je jak položaj naše policije zvan Slon. Otac Filip (71) mislio je da je Darko sigurniji uz njega te se prijavio da bude na njegovom položaju.


- Bio je 14. rujna 1991., dan za koji bih najradije da ne postoji u kalendaru. Došao sam ujutro na punkt. Darko mi se pohvalio da je postao zapovjednik desetine. Potom je otišao na spavanje. No u osam sati počelo je padati sve više granata. Položaj nam je bio u napuštenoj kući. Vidio sam tenkove i transportere kako kreću prema nama iz Borova Sela. Dečkima sam rekao da ne smijemo otvarati vatru jer ćemo otkriti svoj položaj. Nastalo je zatišje, a potom, oko pola 4, opet napad - prisjetio se Filip.

Darko je skočio i pošao u potkrovlje vidjeti što se događa. U strahu da minobacačka granata ne probije krov kuće dok mu je sin gore, Filip mu je viknuo da ne ide. Ni sanjao nije da će dum dum metak doletjeti baš kroz mali otvor i pogoditi Darka u lijevu stranu trbuha.

- Začuo sam njegov krik i tupi udarac. Doletio sam gore, ležao je. Skinuo sam mu prsluk. Na leđima mu je bila velika rupa. Netko je došao s automobilom, ugurali smo ga na zadnje sjedište i odvezli u bolnicu. Držao sam mu glavu u krilu, mazio ga rukom po kosi. Bio je bez svijesti, ili već mrtav, to tad nisam znao. Nije pokazivao znakove života - izgovorio je tata Filip i duboko uzdahnuo.

- U bolnici je bila gužva zbog puno ranjenih. Preuzeli su Darka i mogao sam samo čekati. Sjedio sam tamo dva dana i čekao. Vidio sam dvadesetak pripremljenih metalnih sanduka i čuo da je pedesetak mrtvih. Do mene je došao doktor i rekao da ništa nisu mogli učiniti i na jedan sanduk napisao i Darkovo ime..Tunjići ne znaju što se dalje događalo u bolnici. Lijes s Darkovim imenom, u kojemu je bilo i njegovo tijelo, nestao je.U bolnici sve ove godine tvrde da su grupu koja je taj dan stradala ili umrla u bolnici odvezli na staro Katoličko groblje i pokopali ih po postojećim grobnicama. Tamo su našli samo neke od njih. Ne i Darkov lijes.

- Nakon mirne reintegracije s Marijanom Živkovićem otvorio sam 50 grobnica na Katoličkom groblju tražeći naše sinove. Nismo ih našli, ali smo našli druge s popisa nestalih - kaže Filip, koji je nakon pada Vukovara završio u logoru. Od strijeljanja ga je spasio kolega iz Borova.Dva dana bio je Dalju, mjesec dana u Begejcima, pet mjeseci u Sremskoj Mitrovici. Razmijenjen je 22. svibnja 1992. kod Lipovca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...