Obavijesti

News

Komentari 44

'Otvaramo vojarnu u Sinju jer približavamo vojsku narodu...'

'Otvaramo vojarnu u Sinju jer približavamo vojsku narodu...'
1

Dodao je kako je postrojba koja je sada smještena u novootvorenoj vojarni u Sinju premještena iz Knina, te kako je današnje otvorenje velik dan u ostvarenju ciljeva i programa sadašnje Vlade

VIDEO

Na svečanom otvorenju vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju bili su u petak i predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji su tom prigodom istaknuli važnost Hrvatske vojske u očuvanju teritorijalnog integriteta države te u pomaganju prilikom elementarnih prirodnih nepogoda, poput nedavnog požara na splitskom području.

Premijer je naglasio kako mu je posebice drago što se Hrvatska vojska vraća u viteški Sinj, grad alkara i velike povijesti i kulturne baštine, grad hrvatskog ponosa i domoljublja.

"Činjenica da je u Sinju sada smještena Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigada Hrvatske kopnene vojske s ukupno 250 vojnika je dobro za brze reakcije koje bi hrvatske oružane snage i naša postrojba mogle imati na ovom području, kako u obrani teritorijalnog integriteta Hrvatske tako i u pomoći koju Oružane snage pružaju u različitim nepogodama poput ove kakvoj smo svjedočili proteklih dana u okolici Splita", naglasio je Plenković u govoru.

Dodao je kako je postrojba koja je sada smještena u novootvorenoj vojarni u Sinju premještena iz Knina, te kako je današnje otvorenje velik dan u ostvarenju ciljeva i programa sadašnje Vlade osobito "kad je riječ o politici približavanja Hrvatske vojske hrvatskom narodu".

Premijer je zahvalio županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu i svim lokalnim čelnicima, koji su zajedno s vatrogascima, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS), policijom, brojnim građanima pridonijeli, "uz veliku i važnu participaciju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, u gašenju požara na splitskom području". Podsjetio je kako je do sada u Hrvatskoj ove godine buknulo 800 požara, što je trostruko više nego tijekom cijele prošle godine.

"Klimatski uvjeti, suša, velike vrućine upućuju nas na zaključak da moramo raditi i na prevenciji i na kvalitetnijoj koordinaciji svih nadležnih službi", poručio je premijer Plenković u Sinju.

U izjavi novinarima nakon svečanosti, premijer Plenković je istaknuo kako je novootvorena vojarna u Sinju jedna od četiriju koje se planiraju otvoriti - još u Vukovaru,Varaždinu i Pločama - radi funkcionalnijega teritorijalnog raspoređivanja Hrvatske vojske.  Rekao je kako je to inicijativa ministra Krstičevića.

"Usklađenost profesionalnih obveza s obiteljskim životom vojnika je i politika naše Vlade, ali ministar Krstičević poseban akcent stavlja na dignitet hrvatskih vojnika i njihovu kvalitetu života. Na tome mu čestitam kao i na drugim zadaćama koje poduzima gotovo godinu dana", istaknuo je premijer Plenković.

Napušta se koncept "putujuće vojske"

Krstičević je u govoru naglasio da Hrvatska "napušta koncept putujuće vojske".

"Napuštamo koncept putujuće vojske jer vojska u 21. stoljeću ne smije biti u šumama. Hrvatskoj vojsci je mjesto tamo gdje je uvijek bila - uz hrvatski narod Cetinske krajine", rekao je Krstičević na svečanosti otvorenju vojarne u Sinju.

Ocijenio je da je povratak HV-a u Sinj od velike koristi jer pridonosi podizanju kvalitete života hrvatskih vojnika.

"Ponosan sam na Hrvatsku vojsku, na njenom predanom radu i pomoći našem narodu. Vidio sam njenu čvrstinu i odlučnost i u borbi protiv požara u okolici Splita. Hrvatski su vojnici u toj situaciji pokazali da su hrvatske uzdanice onda kada je najteže. Vjerujem kako uz tako motivirane Oružane snage i uz zajednički angažman svih čimbenika sustava nema nesavladivih prepreka", rekao je Krstičević. 

U izjavi novinarima rekao je kako je u novoj strategiji nacionalne sigurnosti potrebno "i partnerstvo za sigurnost".
"Vidjeli smo u ovoj situaciji oko požara na splitskom području kako još bolje trebamo uvezati državne institucije koje se bave sigurnošću, ali i da želimo u taj naš sustav domovinske sigurnosti, kao što smo imali i u Domovinskom ratu, uključiti i građane, udruge građana, braniteljske udruge i da u jednoj sinergiji možemo pravilno reagirati", istaknuo je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov istaknuo je u govoru kako Oružane snage uvijek među prvima pomažu u slučajevima bilo kakve ugroze stanovništva, što smo ovih dana svjedočili i u protupožarnim aktivnostima. Novootvorenom vojarnom u Sinju Hrvatske će oružane snage, kako je rekao general Šundov,  i "brže moći reagirati ako zatreba."

Na svečanosti u Sinju, među ostalima, bili su zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mate Ostović i ravnatelj Sigurnosno- obavještajne agencije (SOA) Danijel Markić te dopredsjednik Sabora Milijan Brkić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)