Obavijesti

News

Komentari 507

Redovi na biralištima, do 16.30 sati i dalje slabiji odaziv birača

Redovi na biralištima, do 16.30 sati i dalje slabiji odaziv birača
19

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su otvorena biračka mjesta za izbor 10. saziva Hrvatskog sabora, u inozemstvu se glasuje drugi dan, a i tamo se biračka mjesta otvaraju u 7 sati po lokalnom vremenu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
17.45

Oko 40 mještana s Biševa ostalo je bez mogućnosti da izađe na biračko mjesto, javlja Dnevnik.hr. Prvo najbliže biračko mjesto je na Komižu, a kako se navodi, trebali su imati organiziran prijevoz brodom, no ostali su su na tome da se brod koji kreće u 17 sati, vraća tek sutra u 8 sati ujutro, pa nisu mogli dati svoj glas.

17.20

DIP o biračima koji nisu morali skidati maske

Birački odbor je morao utvrditi identitet birača. Svima je išla uputa da osoba mora spustiti masku dok traje identifikacija, kratko su nam komentirali u Državnom izbornom povjerenstvu činjenicu da u nekim slučajevima birač nije morao skidati masku.

- Ne znam kako može utvrditi ako se maska ne skine...- kažu zbunjeno u DIP-u, koje je naše pitanje iznenadilo.

Nisu izravno odgovorili je li ili nije to kršenje pravila, i pravilno utvrđivanje identiteta. Kad bi, u normalnim okolnostima, netko došao zamotan u maramu, sigurno bi ga se tražilo da ju skine.

> Maskirani čovjek izradio si korona-odijelo za glasovanje

 

17.05

Na birališta je do 16.30 sati izašlo 34,04 posto birača u cijeloj državi, izvijestili su iz DIP-a.

Usporedimo li to sa izborima 2016. godine, izlaznost je tada bila 37,21 posto do 16.30 sati, a godinu dana ranije je bila skoro 47 posto.

>>> VIŠE O ODAZIVU BIRAČA POGLEDAJTE OVDJE

16.25

Hrvati u Madridu glasali pod pojačanim epidemiološkim mjerama

 U Španjolskoj, jednoj od koronavirusom najpogođenijih europskih zemalja, hrvatski su državljani u nedjelju izlazili na biralište u Madridu u posebnim higijenskim uvjetima i glasački je listić ubacilo više birača nego u subotu.

Izbori se održavaju u hrvatskom veleposlanstvu, u dugoj ulici Claudio Coello punoj trgovina s odjećom, obućom i nakitom. Glasanje je počelo u subotu i nastavilo se u nedjelju tijekom vrućeg dana u kojem je temperatura dosezala 37 stupnjeva.

Najviše birača stiglo je oko 12.30 sati kada se u predvorju veleposlanstva našlo njih desetak. Većinom su to bili stanovnici Madrida, no doputovale su i četiri časne sestre iz karmelićanskog samostana u 110 kilometara udaljenom gradu Talavera de la Reina.

U Španjolskoj je registrirano 2637 hrvatskih državljana, pokazuju podaci španjolskog instituta za statistiku (INE), no na biralištu ih se ne očekuje puno.

Birači su se s maskama na licima uspinjali po dvoje liftom na drugi kat veleposlanstva gdje su navlačili plastične vrećice na noge i rukavice na ruke. Nakon dezinfekcije ruku jedan po jedan ulazili su u prostoriju za glasanje s jednim stolom.

"Danas je bilo više birača nego u subotu, ali ne očekuju se gužve niti veći broj ljudi“, rekla je osoba zadužena za praćenje izbora. Glasanje se odvijalo bez ikakvih poteškoća.

U Španjolskoj je zbog koronavirusa bilo proglašeno izvanredno stanje do 14. ožujka do 21. lipnja, a posljednjih se dana na oko 70 mjesta epidemija ponovno razbuktala.

U zemlji s 47 milijuna stanovnika se od početka krize inficiralo 250.545 osoba i preminulo 28.385 ljudi.

16.01

Na Braču nestalo glasačkih listića, brzo riješili problem

Glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je u nedjelju da se na Braču nakratko pojavio problem s nedostatkom glasačkih listića, ali je brzo riješen jer je Izborno povjerenstvo poslalo još listića.

 Objasnio je kako je do problema na otoku Braču došlo jer se pojavio „izuzetno veliki“ broj birača s potvrdama za glasovanje na parlamentarnim izborima izvan mjesta prebivališta.

 „To su potvrde s kojima se birači mogu pojaviti na bilo kojem posebnom biračkom mjestu koje ima glasačke listiće za sve izborne jedinice, i ne možete unaprijed predvidjeti na kojem će se biračkom mjestu pojaviti“, naveo je Hojski

 Izborno povjerenstvo 10. izborne jedinice, kojoj pripada Brač, riješilo je taj problem i poslalo nove glasačke listiće, a nakon „malog zastoja“ glasovanje se nastavilo, naglasio je. 

 „Evo, ovaj je put bila velika gužva na Braču i potrošeni su svi listići za ostale izborne jedinice, osim 10., koja je matična“, rekao je.

 Poručio je kako će unatoč tome, svi hrvatski birači moći ispuniti svoju dužnost.

 Ukoliko zbog toga svi tamošnji birači ne budu glasovali do večeras u 19 sati, kada se zatvaraju birališta, bit će u krugu biračkog mjesta i glasovanje će se produžiti dok ne obave svoju građansku dužnost, istaknuo je glasnogovornik i član DIP-a Hojski.

 

Komentari 507