Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

'Manjinski izbori': Prijepodne glasalo manje od četiri posto

Manje od četiri posto birača izašlo je u nedjelju prijepodne na 'manjinske izbore' na kojima više od 250 tisuća pripadnika manjina bira članove manjinskih vijeća i manjinske predstavnike

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26 komentara

U sedam sati diljem Hrvatske otvoreno je gotovo 850 biračkih mjesta na kojima pripadnici nacionalnih manjina, njih više od 250 tisuća, biraju članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike tijeka radi sudjelovanja manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Do 11.30 sati glasovalo je 3,93 posto birača. Taj odaziv još je slabiji od onoga iz svibnja 2015., kada je u istom vremenu na birališta izašlo skromnih 4,94 posto birača, pripadnika manjina.

 

Gledaju li se postotci, najveće zanimanje za izbore pokazali su pripadnici poljske manjine, prijepodne ih je za predstavnike na razini županija glasovalo gotovo 18 posto. Ipak, kad se gledaju apsolutne brojke glasovala su 22 od ukupno 123 birača.

Solidan odaziv, gotovo 15 posto, bilježi se kod mađarske manjine u izborima za  manjinska vijeća općina (glasovala 842 od 5.720 birača)  i županija, gdje ih je glasovalo 12,7 posto (odnosno 1.183 od 9.331).

Zagreb: Svečano obilježavanje 29. obljetnice osnutka HDZ-a Maksimir KARLO RESSLER U ZAGORJU 'HDZ želi što više razgovarati s ljudima i čuti sve probleme'

Dobru izlaznost od 16 i 12, 5 posto, ima i romska manjina u izborima za vijeća općina (glasovalo 546 od 3.396 birača) i gradova (glasovalo 513 od 4.116 birača).

Slab odaziv pratio je sve dosadašnje manjinske izbore, počevši od 2003., kada su održani prvi manjinski izbori, nedjeljni izbori peti su po redu.

Pripadnici nacionalnih manjina u nedjelju biraju 352 vijeća i 109 predstavnika, vijeća biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

People enjoy the view on the south bank of the River Thames, opposite the Houses of Parliament, in Westminster, central London VELIKA BRITANIJA Konzervativci izgubili stotine mjesta na lokalnim izborima

Članove vijeća bira 14 manjina, predstavnike njih 20, kandidata je gotovo 6.700.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

IZBORNI MARKETING Facebook SDP-u skinuo oglas, IDS je samo dobio upozorenje

Biračka mjesta za 'manjinske izbore' otvorena su od 7 do 19 sati.

 DIP će ponovno u 17 sati objaviti podatke o odazivu birača, a izborni rezultati objavljivat će se na mrežnim stranicama jedinica u kojima se izbori provode u nedjelju iza 20 sati.

Nedjeljni 'manjinski izbori' peti su po redu, prvi su održani 2003. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message