Obavijesti

News

Komentari 3

'Ovaj tjedan je nekakav pokus, sve ovisi o našem ponašanju'

'Ovaj tjedan je nekakav pokus, sve ovisi o našem ponašanju'
1

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da je okolnim zemljama poslana poruka da je Hrvatska počela funkcionirati na turistički način, bez obzira na sve mjere koje postoje

VIDEO

U emisiji HRT-a Zajedno za zdravlje gostovao je ministar turizma Gari Capelli koji je kazao da Hrvatska od danas diše turistički

- Vrlo je jasna stvar: može se doći u hotel, kamp, privatni smještaj, u restoranima se može jesti i unutra i vani. Može se uzeti brod u najam i otići na nekakvo jedrenje, marine su otvorene - kazao je ministar. No upozorio je da je još uvijek sve na ispitivanju.

- Mi smo rekli, ovaj tjedan je nekakav pokus, da vidimo kako to sve funkcionira. Sve će ovisiti o nama i našem ponašanju - istaknuo je.

Split: Splićani zaigrali picigin na plaži usprkos koronavirusu

Na pitanje o procijenjenim gubicima hrvatskog turizma u 2020., odgovara:
- Prihode računamo između 25 i 30 posto. Prošle godine smo, s domaćim tržištem, ostvarili negdje oko 20 milijardi eura. Mi smo radili sve ankete, tj. procjene. Radili smo procjenu od 60-90 posto gubitaka. Mislim da bismo mogli odraditi negdje između 25 i 30 posto. Prva tri mjeseca nije sve izgubljeno, ali jedan veći dio je izgubljen. Iako je to samo 5 posto prometa, negdje 480 milijuna eura je na razini tih pet posto prva tri mjeseca. Negdje oko 2  milijarde i 250 milijuna eura je četvrti, peti i šesti mjesec. Taj će dio biti praktički potpuno izgubljen. Računamo da smo u prvih šest mjeseci izgubili oko 2 milijarde i 200, 400 milijuna eura. Najbitniji su nam sedmi, osmi i deveti mjesec, gdje se ostvaruje 63 posto prometa -  rekao je Capelli.

Zadrani i njihovi gosti uspješno se nose s vrućinama

Što s vaučerima?

Agencije i hoteli su prije epidemije koronavirusa uzimali rezervacije - i novac koji dolazi s njima. Taj novac su dijelom potrošili za pripremu sezone i sada bi ga trebalo vratiti. Radi se, uključujući i privatni smještaj, o oko 200-220 milijuna eura.
Ministar Cappelli je iznio primjer Njemačke, koja je odbila sistem vaučera. Kažu: "Morate vratiti novac i točka". 

U Hrvatskoj se pak putem izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu turističkim agencijama omogućilo izdavanje vrijednosnih vaučera umjesto povrata putnicima za paket aranžmane, u trajanju 180 dana.

Glas poduzetnika Vladi: Ovo su hitne mjere za pomoć turizmu
Glas poduzetnika Vladi: Ovo su hitne mjere za pomoć turizmu



- Mi smo odmah praktički reagirali, nakon 15 dana. Zaštitili smo s jedne strane potrošača, ali i agencije, da se u 180 dana mogu dogovoriti. Sada razgovaramo o vaučeru i za hotelijere - naglasio je.

No tko će jamčiti za taj povrat sredstava i što ako ih same tvrtke neće moći vraćati?

- Mi nismo išli na fazu odgovornosti kao država, da garantiramo povratak tih sredstava. To su agencije koje imaju svoj dio osiguranja, moraju imati, pa se ja nadam da su se tako pokrili - objasnio je ministar turizma.

Za ulazak u nacionalne parkove ministar je istaknuo kako se mogu očekivati popularne cijene, pogotovo za grupe, umirovljenike i domaće turiste. Planira ovih dana obići Plitvice, da vidi kako su se pripremili za "novo normalno".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović