Obavijesti

News

Komentari 108

Ovako danas izgleda zagorski dom strave: Izgorjelo je 6 ljudi, vlasnica sad ima salon ljepote

Ovako danas izgleda zagorski dom strave: Izgorjelo je 6 ljudi, vlasnica sad ima salon ljepote
1

U mjestu se još govori o tome, težak je to dan bio. Susjede baš i ne viđam, malo su se povukli nakon svega, i njima je zasigurno teško, ispričao nam je mještanin Andraševaca

VIDEO

Tužni smo što je teta završila na taj način, ali vrijeme liječi sve. Nikome ne zamjeram ništa, teta je u tom domu imala sve, ništa joj nije nedostajalo jer ako bi, ona bi to i rekla, bila je oštra, rekao nam je Stjepan Sinković, čija je teta uz pet drugih ljudi, nažalost, prije točno godinu dana tragično preminula u požaru Doma za starije u Andraševcu. 

POGLEDAJTE VIDEO: U domu je lani poginulo šestero ljudi

Pokretanje videa...

01:13

'Dvaput sam bio na policiji'

- Dobio sam ispriku od kćeri vlasnice Doma, ali nismo stupali u kontakt jer još traje cijeli proces. Išao sam na dva ispitivanja u policiju i rekao sam sve što znam. Znam samo da Dom više ne radi, ali ništa više, od tog kobnog dana nisam se vidio s vlasnicom. Ali, privatnu tužbu sigurno neću podnijeti - rekao je Stjepan. 

I, zaista, Dom više nije u funckiji te je u jednom trenutku bio i na prodaji. Vlasnica Gabrijela Čičković, kako je sama napisala na društvenim mrežama, okrenula je novi list te je u svojoj kući otvorila salon za uljepšavanje. Nazvali smo je. 

Dom strave u Andraševcu: Radili bez dozvola i prijava
Dom strave u Andraševcu: Radili bez dozvola i prijava

- Salon se ne nalazi na mjestu gdje je dom, već u kući gdje i inače živimo. Nudimo usluge manikure, pedikure, masaže... - kratko su poručili iz salona.

Uputili smo se u Andraševec, ali kad su kroz prozor vidjeli da smo iz medija, nisu nam htjeli otvoriti vrata. 

U tom je trenutku izašao njihov prvi susjed.

'Težak je to dan bio'

- U mjestu se još govori o tome, težak je to dan bio. Susjede baš i ne viđam, malo su se povukli nakon svega, i njima je zasigurno teško. Imali su planove proširiti poslovanje, izgraditi još objekata, ali desilo im se to. I na njima je odgovornost, u ovih godinu dana nikad nisam razgovarao s njima o požaru. U gradu se u kafiću često započinje s tom temom, klasične priče, znate kako to ide - ispričao nam je susjed nakon kojeg smo se uputili na samo mjesto tragedije. 

Daske nasred livade, izgoreni objekt pokriven snijegom... Još uvijek se osjeti miris zgarišta, kuća koja je izgorjela, vide se samo goli zidovi. A druga kuća je zapuštena, rolete su oštećene, kao i dio krovišta. Cijeli kompleks kao da čeka neki novi početak. 

Vlasnica doma čeka suđenje
Vlasnica doma čeka suđenje

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv vlasnice doma starijih i nemoćnih osoba Zelena Oaza u Andraševcu zbog smrti šestero štićenika doma. 

U optužnici je navedeno da je okrivljenica tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Oroslavju, a u domu ih je bilo 26. 

Tereti ju se da je u taj stambeni objekt smjestila još devetnaest korisnika, dok je u pomoćni objekt koji je kao gospodarski objekt–spremište preuređen za boravak osoba, a izgrađen od drveta i cigle, smjestila još šest starijih te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući, udaljenoj oko 700 metara. 

Vlasnici doma prijeti 15 godina zatvora zbog smrti 6 štićenika
Vlasnici doma prijeti 15 godina zatvora zbog smrti 6 štićenika

Okrivljenicu se tereti da je propustila teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati dnevnu, tijekom 24 sata, skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu. 

Zbog gušenja ugljičnim monoksidom smrtno su stradali korisnici socijalnih usluga smještaja (1938., 1951., 1916., 1936., 1935. i 1930.) čija tijela su potom izgorjela. Optuženoj vlasnici staračkog doma prijeti višegodišnji zatvor i to do čak 15 godina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca