News

Komentari 0

Ovako je govorio Božo Petrov kao tada uvjereni član Hrast-a

Ovako je govorio Božo Petrov kao tada uvjereni član Hrast-a

Gradonačelnik Metkovića, osnivač MOST-a i čovjek koji se profilirao kao vođa tzv. 'trećeg puta', političku je karijeru započeo u stranci koja sad koalira s HDZ-om...

Prema najnovijim anketama Božo Petrov i njegova stranka MOST treća su najjača stranka u zemlji i opcija koja zagovara potpuno udaljavanje od politika koja nude SDP i HDZ . Iako, kažu, nakon izbora neće koalirati ni s kim, za koaliciju nisu potpuno zatvoreni. Naime, tvrde da će se eventualno prikloniti opciji koja se obaveže na provedbu bolnih, teških i sveobuhvatnih reformi i dio biračkog tijela to je već svakako prepoznao.

Ovih se pak dana društvenim mrežama počela širiti snimka Bože Petrova iz vremena kada je još uvijek bio član Hrasta, stranke koja na parlamentarne izbore izlazi u koaliciji s HDZ-om. Snimka je nastala krajem svibnja 2011. godine na konferenciji za novinare gdje su se javnosti predstavila i dva člana Inicijative 'ZaMnoM' koja se tada priključila Hrastu - Milan Kapović i - Božo Petrov .

Na pitanje novinara 'Zašto Hrast?', Petrov je odgovorio kako je to 'jedna nova politička opcija koja za razliku od lijevo-desnih prijevara koje većinom idu za osobnim probitkom , nudi ono što hrvatski narod uistinu ima već dugo stoljeća, a to su kršćanske, moralne, tradicionalne i obiteljske vrijednosti '.

- Hrast Hrvatima nudi ono što ne nudi lijeva i desna strana. Ona nudi slobodu hrvatskom narodu, ona nudi referendum, rekao je tada šturo Petrov te se osvrnuo i na tadašnju presudu hrvatskim generalima u Haagu.

- Nemojte se pokolebati pred svakom opcijom koja dolazi iz Europske unije, ne dajte sve ono što Hrvatska ima, ne pružajte sudovima da odlučuju što je to bilo bitno za slobodu hrvatskog naroda, zaključio je tada Petrov koji je gradonačelnik Metkovića postao, podsjećamo - u svibnju 2013. godine, dvije godine nakon što je nastala priložena snimka.

Tada je uvjerljivo 'potukao' dotadašnjeg gradonačelnika Stipu Gabrića Jamba koji je rekao kako su 'mediji od Petrova napravili zvijezdu i to zvijezdu bez sjaja'.

- Petrov i njegova klika oko Hrasta otpustili su 10 ljudi i zaposlili svojih 20 rođaka i prijatelja, izjavio je ljutiti Jambo u intervjuu za PortalOko .

Unatoč svemu, Božo Petrov je u vrlo kratkom vremenu ostvario zapažene rezultate . Na poziciji gradonačelnika je zatekao gradsko dugovanje od 17,6 milijuna kuna , a u samo sedam mjeseci uspio ga je smanjiti za čak 6,4 milijuna kuna .

Božo Petrov o svojoj ulozi u Hrastu gotovo nikad kasnije više nije pričao, a i Hrast je očigledno promijenio stav o koaliranju s 'desnicom koja samo gleda vlastiti probitak'.

Naime, Ladislav Ilčić je sa zadovoljstvom potpisao suradnju s HDZ-om, o čemu je napisao čak i blog , iako je navodno većina članstva bila protiv toga .  Zbog koalicije s HDZ-om je unutar stranke izbio čak i fizički sukob u kojem je Ilčić navodno 'pokupio' i šamar od Krešimira Miletića, dopredsjednika Hrasta, pisao je Tportal.hr .

Procjenu o tome zašto se ovaj video upravo sada počeo širiti društvenim mrežama prepustit ćemo vama, kao i pitanje hoće li mu to naštetiti ili mu biti u korist. Štetiti mu u svakom slučaju ne bi trebalo, s obzirom da se njegovi stavovi poklapaju s onima koje je nedavno iznio pred Aleksandrom Stankovićem u emisiji 'Nedjeljom u 2' .

Prgomet: Idemo pobijediti, Petrov je kandidat za premijera

- Postoje primjeri kako su neke stranke samo trideset dana nakon formiranja uspjeli dobiti izvršnu vlast jer su građani bili nezadovoljni postojećim strankama . Ne bih podcjenjivao potporu koju imamo. Bit ćete iznenađeni rezultatima, mi idemo pobijediti. To je legitimno i legalno nastojanje. Spremni smo preuzeti odgovornost za vođenje države. Program predstavljamo u nedjelju - rekao je kandidat MOST-a u I. izbornoj jedinici Drago Prgomet za N1 dodavši kako očekuju najmanje 10 mandata.

Prgomet je precizirao da su spremni razgovarati s drugim političkim strankama, ali da im je najbitnija reforma javne i lokalne uprave te da s onima koji to ne žele prihvatiti nemaju što pričati.

Na pitanje tko bi bio MOST-ov kandidat za premijera, Prgomet je odgovorio:

- Božo Petrov je prvo ime koje bi predložili u takvoj situaciji.

Najčitaniji članci