Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Ovako je nastao uragan koji je potopio brod kapetana Miškića

Ovi vjetrovi se zapravo stvaraju kroz cijelu godinu, a upravo u rujnu postaju najjači, gotovo smrtonosni. Prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog zraka iznad Atlantika.

Foto: NASA
11 komentara

Većina uragana koji pogađaju Ameriku, pa tako i uragan Lorenzo na čijem se putu našao tegljač Bourbon Rhode, kojim je zapovijedao Dino Miškić iz Šibenika, nastali su na istom mjestu. Riječ je o lokaciji blizu obale Zapadne Afrike, blizu Cape Verdea, piše Express

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Cijeli prikaz objašnjen je i u sledećem videu: Na točno tom dijelu dolaze do “sudara” dviju potpuno različitih pojava – vrućih suhih vjetrova koji dolaze iz Sahare, te hladnijih i vlažnijih vjetrova koji dolaze sa vlažnih područja na jugu.

Ovi nevjerojatno snažni vjetrovi poznati su i kao “African Easterly Jet” i ključ su razornih uragana koji dolaze do Amerike. 

Ovi vjetrovi se zapravo stvaraju kroz cijelu godinu, a upravo u rujnu postaju najjači, gotovo smrtonosni. Prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog zraka iznad Atlantika. Taj natprosječno topli i vlažni zrak stvara oluje i nevjerojatno brze vjetrove kakvi se rijetko mogu vidjeti. Kad vjetar dosegne brzinu od 120 kilometara na sat on postaje uragan prve kategorije. Ukoliko su uvjeti dobri, vjetrovi dosežu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije – najjači uragan na Zemlji. 

VIDEO: SERVISIRAJU IH U ZADRU Na splavi bi mogli živjeti i do mjesec dana: 'Nepotopive su!'

Većina ovih uragana se ‘razbije’ iznad Kariba ili otoka ispred američke istočne obale, odnosno tu završavaju. Neki od njih prijeđu Meksiko i završe na Pacifiku, što se primjerice dogodilo 2014. godine kada je uragan Iselle pogodio Havaje. Lorenzo je specifičan po tome što je otišao visoko na sjever, pred obale Britanije i Irske.  U svakom slučaju, uragani koji su donijeli nevjerojatne kiše došli su iz dijela planete u kojem vlada jedna od najvećih suša.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message