Obavijesti

News

Komentari 9

Ovako je 'Putinov mozak' govorio o Balkanu: Srbija je moja ljubav, cijenim Dodika

Ovako je 'Putinov mozak' govorio o Balkanu: Srbija je moja ljubav, cijenim Dodika

Neki mediji nagađaju da je pravi cilj napada bio Aleksandar Dugin, ideolog moderne Rusije, a ne njegova kći Darja Dugina

VIDEO

Aleksandar Dugin navodno je sinoć bio na meti atentatora, no umjesto njega poginula je njegova kći Darja Dugina

Naime, kći utjecajnog ruskog filozofa poginula je u subotu kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

- Kada je Dugina skrenula na autocestu Mozhaiskoye u blizini sela Bolshiye Vyazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio - rekao je Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont za TASS.

Investigators work at the site of a suspected car bomb attack that killed Darya Dugina in Moscow region

- Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste - dodao je Krasnov, a prenosi CNN.

Slike nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim mrežama, a vidi se da prikazuju vozilo u plamenu uz rub ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po okolici. 

Čini se da snimka objavljena na Twitteru prikazuje Dugina kako šokirano gleda kako hitna pomoć stiže na mjesto zapaljene olupine vozila. No, snimka nije neovisno provjerena.

Ruski mediji: U eksploziji auta ubijena kći čovjeka kojeg zovu 'Putinov mozak' i arhitekt rata
Ruski mediji: U eksploziji auta ubijena kći čovjeka kojeg zovu 'Putinov mozak' i arhitekt rata

Krasnov je za TASS rekao da Duginu osobno poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njezinom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje.

Prema ruskom mediju 112, trebali su se vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je njezin otac u posljednji trenutak donio odluku da putuju odvojeno od svoje kćeri.

Za Donetskuyu Rus (For Donetsk Russia) rally

Tko je Aleksandar Dugin?

Istaknuti nacionalist i ruski filozof Aleksandar Dugin, takozvani "Putinov mozak" i mentor ruskog predsjednika Vladimira Putina u svibnju je govorio o geopolitičkoj agendi Rusije za Balkan.

- Nemam političkog stava o Srbiji, jer je Srbija moja ljubav. Mi sve razumijemo. I prijateljstvo i neke obaveze pred Zapadom. Mi imamo takve odnose sa Srbima da ih ne možemo praktično politički vrjednovati, to je jedno generalno osjećanje koje dijeli predsjednik Putin i narod. Dakle, mi ćemo ostati sa Srbijom, kad možemo i kad ne možemo, ali naše tradicije, naša društva će ostati bratska, čak i više od toga - govorio je tada Dugin.

Govorio je i kako razumije što rade srpski političari, kako u Srbiji, tako i u BiH.

- Mi potpuno razumijemo što Vučić radi, i veoma cijenimo što Dodik radi u Bosni i Hercegovini. To pomaže u kritičnoj situaciji kada imamo sankcije protiv Rusije, to je herojski čin. To će koštati Srbiju, pokušat će da vas još jednom kazne, kao što su to radili prije 30-35 godina, ali zaokret Srbije prema ruskoj geopolitičkoj agendi slavenskog ustanka će doći i vidjet ćete kada formuliramo cilj na Balkanu - govorio je te zaključio da bi trebali završiti ono što su započeli.

U očima Zapada, Dugin je jedna od osoba koja je propagiranjem svoje ideologije uveliko oblikovala modernu političku misao Rusije, učinila je agresivnijom u cilju stvaranja "ruskog svijeta".

Dugin je još 1997. godine objavio knjigu "Osnove geopolitike" u kojoj raspravlja o svjetskom poretku i tvrdi da Rusija mora svoju poziciju ojačati uključivanjem Ukrajine i Gruzije. Također, Dugin se ističe po svojim antiglobalističkim stavovima i ističe Rusiju kao kičmu otpora liberalnom svijetu. 

Njegov je utjecaj toliki da ga nazivaju i 'Putinov Rasputi', a svojedobno je Trumpov savjetnik Steve Bannon govorio da upravo Dugin ima najveći utjecaj na Putina, od svih ruskih mislilaca. Stavovima utječe i na mnoge druge političare u Rusiji. Ekstremno desne stavove veže mržnja prema zapadnim vrijednostima, podržavao je rat u Čečeniji, bio je navodno i jedan od idejnih začetnika okupacije Krima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192