Obavijesti

News

Komentari 115

Ruski mediji: U eksploziji auta ubijena kći čovjeka kojeg zovu 'Putinov mozak' i arhitekt rata

Ruski mediji: U eksploziji auta ubijena kći čovjeka kojeg zovu 'Putinov mozak' i arhitekt rata
1

Auto u kojem je putovala pripadao je njezinom ocu. Vjeruje se da je njezin otac bio prava meta eksplozije, ili možda oboje

Darja Dugina, kći utjecajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, poginula je u subotu kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

- Kada je Dugina skrenula na autocestu Mozhaiskoye u blizini sela Bolshiye Vyazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio - rekao je Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont za TASS.

- Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste - dodao je Krasnov, a prenosi CNN.

Slike nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim mrežama, a vidi se da prikazuju vozilo u plamenu uz rub ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po okolici. 

Čini se da snimka objavljena na Twitteru prikazuje Dugina kako šokirano gleda kako hitna pomoć stiže na mjesto zapaljene olupine vozila. No, snimka nije neovisno provjerena.

Još jedna eksplozija na Krimu: Bespilotna letjelica pogodila sjedište Crnomorske flote?
Još jedna eksplozija na Krimu: Bespilotna letjelica pogodila sjedište Crnomorske flote?

Krasnov je za TASS rekao da Duginu osobno poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njezinom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje.

- To je auto njenog oca -rekao je Krasnov za TASS. 

Prema ruskom mediju 112, trebali su se vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je njezin otac u posljednji trenutak donio odluku da putuju odvojeno od svoje kćeri.

Svjedoci su rekli da su krhotine bile razbacane po cijeloj cesti dok je automobil bio zahvaćen plamenom prije nego što se zabio u ogradu.

- Darja vozi drugi auto, ali ona je danas vozila njegov auto, a Aleksandar je otišao odvojeno - govori.

Stariji Dugin krajnje je desničarski ruski pisac i ideolog, kojemu se pripisuje da je bio arhitekt ili "duhovni vodič" ruske invazije na Ukrajinu. Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga se opisuje kao "Putinov mozak".

Dugina je rođena 1992. i studirala je filozofiju na Moskovskom državnom sveučilištu, navodi TASS.

U ožujku 2022., Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) sankcionirao je Duginu zbog njezina doprinosa članku na web stranici United World International (UWI) u kojem se sugerira da će Ukrajina "propasti" ako bude primljena u NATO. Dugina je bio glavni urednik UWI-a.

Investigators work at the site of a suspected car bomb attack that killed Darya Dugina in Moscow region

Šef samoproglašene, prokremaljske Narodne Republike Donjeck, Denis Pushilin, napisao je na svom Telegram kanalu da je Daria Dugin ubijena i okrivio ukrajinsku vladu.

- Gasni zlikovci! Teroristi ukrajinskog režima, pokušavajući eliminirati Aleksandra Dugina, digli su u zrak njegovu kćer... U autu. Blažena uspomena na Darju, ona je prava Ruskinja! - napisao je.