Obavijesti

News

Komentari 52

Ove dame uspješno upravljaju našim gradovima i općinama

Ove dame uspješno upravljaju našim gradovima i općinama
9

Moćne žene: Biti gradonačelnica grada ili načelnica općine i svaki dan rješavati životne probleme sugrađana ponekad je teže nego biti ministrica ili zastupnica

VIDEO

Biti gradonačelnica grada ili načelnica općine i svaki dan rješavati životne probleme sugrađana ponekad je teže nego biti ministrica ili zastupnica.

Taj posao već godinama obavljaju gradonačelnice i načelnice Ozlja, Pleternice, Lovreća, Gračaca, Slavonskog Šamca, Viškova, Raše, Fažane Kostrene i Vrsi. Uspješne i sposobne žene koje vode te gradove i općine otkrile su nam kako je politika ženski, a ne muški posao. Uz svoj posao imaju i obitelji.

- Majka sam četvero djece, od kojih je jedno punoljetno. Konkretno me polazak mojega sina u školu koja je bila u jako lošem stanju nagnao da se više angažiram politički, jer sam željela stvoriti bolje uvjete ne za njega, nego i za drugu djecu u našem gradu - otkrila nam je Antonija Jozić, prva gradonačelnica u povijesti Pleternice.

Njezina kolegica iz Ozlja u malo je drugačijoj situaciji jer taj grad već gotovo dva desetljeća vode žene.

- Trebalo mi je malo dulje da se odlučim kandidirati i ostavim posao u koji sam uložila puno truda, no na kraju nisam ni trenutka požalila. Biti gradonačelnik nekoga mjesta je golema privilegija, dano mi je veliko povjerenje i to je prekrasan posao. Prekrasna je spoznaja da možete raditi nešto za javno dobro, a upravo me to nosi prema naprijed - rekla nam je Gordana Lipišinić.

Nataša Turbić je posljednje četiri godine načelnica općine Gračac.

- Kad sam s 30 godina postala načelnica, učinilo mi se da su se ljudi malo prepali jer nisu znali što očekivati od mlade ženske osobe na čelu općine, kao da su se malo prepali. Ipak, mislim da smo dobro izgurali sve ono što je uslijedilo. Nekima je danas teško pratiti moj ritam, ali od njega ne odustajem bez obzira na sve prepreke i predrasude - kaže Turbić.

Zadnje tri godine Anita Nosić bila je donačelnica u općini Lovreć, a odlaskom načelnika Antuna Babića u Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku imenovana je općinskom načelnicom.

- Mi smo patrijarhalna sredina, ali izabrana sam za donačelnicu, a u vijeću imamo 40 posto žena. U našoj sredini se na to ne gleda negativno. Kao žena nemam nikakvih problema, a pojedinačnih komentara će uvijek biti i da nisam žena. Sve se može uskladiti kad se ima volje. Ipak, moram priznati, meni je bez obiteljskih, svakodnevnih obveza puno lakše - otkriva nam mlada načelnica.

Njezina iskusnija kolegica Vera Bošnjak, koja vodi općinu Slavonski Šamac, također je mišljenja da je politika ženski posao:

- Ne mislim da je politika samo muški posao jer ima puno žena uspješnih u tom poslu. Čak štoviše, mislim da možemo biti uspješnije od njih, što je nebrojeno puta i dokazano. Moja zamjenica, ja i naše općinsko vijeće dokazali smo da se rezultati mogu postići ako se svemu pristupa s razumom i sve izvršava odgovorno, što od nas očekuje oko 2000 naših žitelja.    

Ako se nešto ne riješi, to će biti prije oprošteno muškarcima nego ženama, tvrdi gradonačelnica Slavonskog Šamca.

- Uvijek mislim da se moglo više, što mi neki moji kolege načelnici zamjeraju i kažu mi da malo povučem ručnu – otkriva nam Vera Bošnjak.

Slično iskustvo dijeli i Ada Damjanac (61). Načelnici općine Fažana ovo je drugi mandat.

- Žene danas gase požare i voze avione. Žene su osjetljive i osjećajne, pa u politici nekad i srce pomogne za dobrobit svih građana. Najljepše je kad malom čovjeku pomognete i vidite radost u njegovim očima jer ste mu riješili problem – pojašnjava Damjanac.

Njena kolegica iz Raše, Glorija Paliska Bolterstein, načelnica je od 2013. Prvih šest mjeseci mandata odrekla se plaće. Sakupljenim novcem opremili su jaslice, koje su godinama bile problem Raše. Danas su rijetka općina koja se može pohvaliti da ima smještenu svu djecu jaslićke i vrtićke dobi. Kaže da nikad nije zažalila što je ušla u politiku. Kao načelnica općine 24 sata kontaktira s građanima, osluškuje što ih tišti, muči i nastoji pomoći gdje god može te da sve i svima u općini iz dana u dan bude bolje.

- Politika na nižim razinama i u malim općinama je rad i rad. Ja odvajam lokalnu politiku od takozvane visoke politike. Najteže mi je rušiti stereotipe i pokazati da neke ideje koje iznosim kao žena mogu držati vodu. Još je ta muška solidarnost sveprisutna – priča načelnica Raše.

Za uspjeh je bitan i timski rad. To je recept za uspjeh Sandre Vukić, koja uspješno vodi općinu Vrsi kraj Zadra.

- Bitan je tim. Jedan je čovjek samo pokretač, ali trebaju svi, do zadnjega komunalnog radnika, raditi odgovorno - pojašnjava načelnica Vukić.     

Žene, uključite se više u politiku te budite načelnice i gradonačelnice     

Mladu načelnicu Lovreća Anitu Nosić (27) raduje što je sve više žena u politici.

- Ne osjećam se nimalo zanemarena, a ponajmanje omalovažavanom kao žena u iznošenju svojih stavova, bilo životnih ili političkih. Dapače, moram priznati da se muške kolege prema nama ženama odnose sve više s poštovanjem. Zastupljenost žena je u politici sve veća i to me posebno raduje. Ravnopravna sam u političkoj komunikaciji. I ovim putem pozivam žene da se što više uključe u politički i javni život jer mi imamo što reći - rekla nam je Anita Nosić, koja je načelnica općine Lovreć postala prošle godine.     


U politici ženske sposobnosti dolaze više do izražaja

Gordana Lipšinić
Ozalj

Žene jesu u manjini, ali kad radom i pristupom poslu dokažete da ste ravnopravni muškarcima, onda oni to i uvažavaju. Uvjerena je gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.
- I prije mene je 12 godina Ozalj vodila žena, moja prethodnica Biserka Vranić, na što sam vrlo ponosna. Upravo u odgovornim poslovima ženska sposobnost razmišljanja i djelovanja na više planova dolazi do izražaja - kaže.

Za uspjeh je bitan rad i to kakva ste osoba

Sandra Vukić
Vrsi

Formula je rad pa rad, a uz to treba zatomiti osobne interese pojedinaca. Uz to, posao treba doživljavati emotivno da bi se pokazali rezultati, objašnjava Sandra Vukić (46), koja je načelnica Općine Vrsi kraj Zadra. Kaže da u politici nikad nije napredovala zahvaljujući ženskoj kvoti.
- Bitni su rad i ljudske kvalitete. Moram pohvaliti sve svoje kolege iz županije, ljude s kojima radim - izjavila nam je načelnica Vukić.

U politici dajem sve od sebe, radim srcem i dušom

Antonija Jozić
Pleternica


Gradonačelnica Pleternice za sebe kaže da nije osoba koja može sjediti kod kuće i komentirati kako je nešto loše.
- Biti na čelu grada kao što je Pleternica velik je izazov. Kad sam odlučila u ovo ući, znala sam da će biti teško. Ušla sam u priču da se dam 200 posto, dušom i srcem, da sa suradnicima ostvarimo što više za ovaj grad – rekla nam je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić (38).

Kolege nas diskreditiraju kad nas zovu ‘curo’ i ‘lutko’

Sanja Udović
Viškovo


Motiv mojeg ulaska u politiku bio je i ostao briga za ‘malog’ čovjeka, kaže Sanja Udović (40), načelnica općine Viškovo, koja ima 16 godina političkog staža.

- Ženama u politici nije lako, pogotovo kad u politiku krenu mlade i dobiju izvršnu funkciju. Morate se dokazivati, morate se znati nositi s kolegama, koji su skloni obraćati vam se s ‘curo’, ‘mala’, ‘lutko’ i na taj način vas diskreditirati - izjavila je Udović.

Izdržljive, a ponekad i tvrdoglave, sve možemo

Ada Damjanac
Fažana


Politika apsolutno nije samo muški posao, ono što je čisto ženski posao i u čemu nas muški nikad ne mogu zamijeniti je rađanje, a sve ostalo možemo zajednički odraditi, smatra Ada Damjanac (61), načelnica Općine Fažana. Od 2009. do 2013. bila je jedina načelnica u Istri, a danas ima kolegicu iz Raše.
- Možemo se svugdje dokazati. Uporne smo, ponekad tvrdoglave, izdržljive i možemo istodobno raditi više poslova - kaže Damjanac.


Bitno je postići ono što ste ljudima obećali

Mirela Marunić
Kostrena


U politiku je ušla prije gotovo dva desetljeća, kad je postala najmlađa vijećnica općine Kostrena.
- Nikad nisam nailazila ni na kakve predrasude. No to vjerojatno ovisi i o karakteru budući da mi nikad nije bilo bitno radim li u ženskom ili predominanto muškom društvu. Bitno mi je da postižem ciljeve koje sam obećala i nemam problem s izazovima. Razumijem se u posao i timski sam radnik - kaže Mirela Marunić (53), načelnica Općine Kostrena.

Žena u politici mora se tri puta više dokazati nego muškarci...

Glorija Paliska Bolterstein
Raša

Gradonačelnica najmlađega grada u Istri u politiku je ušla 2009. jer Raša tad jedina u Istri nije donijela prostorni plan, što je smatrala neprihvatljivim.

- Žene u politici se gleda drugačije, gleda ih se kritički. Žena se mora trostruko dokazati da bi pokazala svoje potencijale. To su stereotipi koji vladaju u našem društvu i te norme moramo promijeniti. Nju se gleda kako je odjevena, je li uparila štikle s haljinom, je li bijesna, jer bijes nije primjeren za ženu... U svemu tome postaje manje važno što ona radi, kako je obrazovana, koje rezultate postiže i za što se zalaže - poručuje Glorija Paliska Bolterstein (47).

Mi smo puno upornije od muškaraca i ne odustajemo od cilja

Vera Bošnjak
Slavonski Šamac


Muškarci u politici brže odustaju kad ne mogu nešto riješiti. Žene ne odustaju, izjavila nam je načelnica Općine Slavonski Šamac Vera Bošnjak (54).

- Radila sam sve što se moralo. To je tako u malim sredinama. Prihvatiš ono što ti se nudi. Čak sam jedno vrijeme vozila i kamion. Preferiram samo rad, moja zamjenica i ja u ovome mandatu imale smo samo nekoliko dana odmora jer posao načelnice zahtijeva angažman od 24 sata. Ne znam jesmo li moja zamjenica i ja u ove četiri godine imale više godišnjeg odmora od njenih mjesec dana i moja dva tjedna – rekla je šamačka načelnica Vera Bošnjak.


 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...