News

Komentari 11

'Ove godine za očuvanje radnih mjesta dali smo 8 milijardi kn'

'Ove godine za očuvanje radnih mjesta dali smo 8 milijardi kn'

Ministar Marić rekao je kako su proračunski prihodi na razini očekivanja. Ipak, rashodovna strana nije tako bajna no usprkos tome, očekuje kako će javni dug ove godine bitiza dva postotna boda niži

Agencija Standard & Poor's zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB - uz zadržavanje stabilnih izgleda, priopćili su u utorak iz Vlade, a premijer Plenković pozdravio je tu odluku posebno u okolnostima pandemije.

U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah. Istaknut je pozitivan utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane.

A to je danas prokomentirao i ministar financija Zdravko Marić u Dnevniku HTV-a jer takva odluka "puno znači" za naše gospodarstvo.

Zagreb: Ministar Zdravko Marić komentirao novo izvješće o kreditnom rejtingu RH

- U pravilu rejting se veže uz cijenu duga, kapitala. Sigurno utječe na niže kamate. S druge strane i dostupnost naših obveznica i interesa investitora. Prije par tjedana smo izdali preko dvije milijarde eura međunarodnom tržištu, preko šest milijardi je bio interes investitora. Da nismo u investicijskoj zoni dobar dio tih investitora ne bi mogao ni sudjelovati u tim obveznicama - objasnio je Marić.

Po pitanju stanja u državnoj blagajni rekao je kako su prihodi na razini očekivanja. Ipak, rashodovna strana nije tako bajna jer su se pojavili neočekivani rashodi. Porast plaća državnih i javnih službenika za četiri posto.

- U međuvremenu, ti službenici su nas proteklih godina tužili i tužili državu te dobili presude pa moramo osigurati novce kako ove tako i idućih godina za sudske presude - objasnio je i dodao kako su tu i veledrogerije, obveze u zdravstvu te potres u Gradu Zagrebu i Banovini koji rade pritisak na rashodovnu stranu proračuna, ali drži se kontinuitet javnih financija.

Javni dug ove godine vidi za dva postotna boda niži, a prokomentirao je i mjere za očuvanje radnih mjesta na koje je, kako kaže, samo ove godine potrošeno osam milijardi kuna, a tu treba dodati sva javna davanja, poreze i doprinose. 

- Dodajmo i gotovo tri milijarde poreza koji su gotovo otpisani poduzetnicima i poreznim obveznicima, skraćeno radno vrijeme - rekao je, a prokomentirao je i kako je pola milijarde kuna otišlo na cjepivo.

Pomoć Hrvatskoj dolazi iz Europske komisije s kojom su stalno u kontaktu. Hrvatskoj će, kaže Marić, na raspolaganju biti oko 13 posto ukupnih bespovratnih sredstava što je nešto manje od 800 milijuna eura kao predujam za korištenje. Rok korištenja i trošenja sredstava je 2026. godina, a komponente ulaganja bit će gospodarstvo, zdravstvo, pravosuđe i javna uprava i obrazovanje te potres.

Najčitaniji članci